Laurenţiu Sfinteş
Către noua lume bipolară: China versus India
17 ianuarie 2022, 21:13
Istoria nefiind materia preferată de americani, SUA nu au ştiut, probabil, că, până la 1820, China a fost, timp de mai mult de două mii de ani, prima putere economică a lumii, cu în jur de o pătrime din produsul global. Spre deosebire de camarazii din cele 13 colonii, când au cucerit sudul Asiei, britanicii, mai vexaţi în ceea ce priveşte meandrele trecutului, au realizat imediat că India, altă putere care provoacă dureri de cap în prezent, era şi ea pe acolo, între forţele economice ale lumii. Aşa că una din primele măsuri luate de Imperiul britanic, prin onorabilii săi reprezentanţi pe sub-continentul indian, a fost să distrugă puternica industrie textilă indiană, cea care îmbrăca majoritatea lumii secolului 19. Astfel, industria textilă britanică, principala componentă şi beneficiară a Revoluţiei Industriale, a luat aripi. Şi, desigur, şi Revoluţia Industrială propriu-zisă. O spune Shashi Tharoor, un diplomat şi politician indian, fost secretar general adjunct al ONU, care afirmă că atunci când britanicii au acostat pe ţărmurile indiene, înainte de a intra fără bilet la Taj Mahal, undeva, pe la 1750, India producea 23% din PIB-ul global. Când au plecat, după cel de-al doilea război mondial şi partiţia indo-pakistaneză, primul Brexit britanic, PIB-ul Indiei a ajuns la 4%.
Procentele adunate ale Chinei şi Indiei erau, probabil, în prima jumătate a secolului 19, undeva la 40-45% din economia lumii, în acord cu procentul de populaţie. Aşa era atunci, înainte de Revoluţia Industrială. Lumea era dezvoltată mai mult pe orizontală. Sigur, ulterior, procentele Indiei s-au mutat în altă parte. Ca şi ale Chinei. Să ne concentrăm, însă, pe China.
Cazul Chinei a fost mai acut, pentru că el s-a petrecut în doar jumătate din perioada în care India a fost colonie. Şi nu au fost numai britanici printre vizitatori. Ruşi, japonezi, francezi. Dacă v-a plăcut berea Tsingtao, e bine de ştiut că e o marcă introdusă de germani, acum mai mult de 100 de ani, când erau şi ei pe acolo, pe litoralul chinez. Ştiu că istoria nu mai este de mult o materie interesantă, prea multe date, prea puţine învăţăminte. Prea multe lucruri arătate doar pe partea însorită. Cert e că la începutul anilor 90, PIB-ul chinez pe cap de locuitor era a 70-a parte din cel al SUA. Şi trecuseră deja 10 ani de când Deng Xiaoping ridicase stăvilarul transformărilor în China. Apropo, în 1978, anul de cotitură, PIB-ul Chinei era de 150 miliarde de dolari, în timp ce al Spaniei era de 160 de miliarde. Al României era ceva mai mult de 30 de miliarde. SUA erau, departe, departe, la peste 2,3 trilioane. În 40 de ani, SUA au crescut de 10 ori, iar China de 100 de ori.
La acest moment, începutul anului 2022, diferenţa este de 5-6 trilioane de dolari între cele două ţări, iar China recuperează în fiecare an aproximativ 1 trilion. Cam cât o Rusie. Ceea ce aduce perspectiva ca în jurul anilor 2028 – 2030, China să devină prima putere economică a lumii. În termeni reali. În ceea ce priveşte puterea de cumpărare, ea se află deja pe acest loc din 2014. Cum s-a putut petrece acest lucru? Din cauza istoriei, mai precis a ignorării ei.
Cei 40 de ani de creştere recentă a Chinei se pot împărţi în trei etape: primul deceniu, până la căderea comunismului european. Este perioada în care SUA au sprijinit dezvoltarea Chinei pentru că era o contrapondere la URSS; 1990 – 2010. SUA au sprijinit dezvoltarea Chinei pentru că era o piaţa uriaşă de desfacere, pentru că avea o forţă de muncă ieftină, au investit şi au făcut transfer de tehnologie ca să se poată produce ieftin şi mult; după 2010. În acel an, China a depăşit Japonia, devenind a doua economie a lumii. Woops! Chiar dacă, la acel moment, PIB-ul SUA era de 2,5 ori mai mare decât al Chinei, pentru prima dată Washingtonul a simţit că cineva îi suflă în ceafă. Din ce în ce mai ameninţător. Până atunci, sintagma ”socialism cu caracteristici chineze” fusese considerată doar o metaforă internă acoperitoare pentru a menţine partidul comunist la putere. După 2010, ameninţarea a devenit evidentă, nu numai economic, dar şi ideologic. Iar în ultimii ani, colac peste pupăză, chiar şi militar.
Dar au mai trecut câţiva ani şi perspectiva SUA asupra concurentului de pe partea cealaltă de ocean paşnic în nume a devenit mai clară de-abia după ascensiunea la putere a lui Xi Jinping şi implementarea proiectului „Belt and Road Initiative”. Cel care a arătat că, de această dată, China nu are de gând să rămână în spatele Marelui Zid şi vrea, dimpotrivă, să profite din plin de avantajele globalizării. SUA ar fi trebuit să ştie o veche zicală de pe vremea lui Napoleon, până la urmă acesta le-a dat Louisiana pe doar 15 milioane de dolari: „Nu întrerupe un inamic care face greşeli”. SUA nu au ştiut, China da. SUA nu au ştiut, pentru că americanii, nefiind atenţi la istorie, învăţaţi de Francis Fukuyama că, gata, e „sfârşitul istoriei”, nu au aflat că au mai fost perioade în care a existat o singură putere dominatoare. Că lumea a fost, pentru un interval, un an, un deceniu, un secol, unipolară. Şi că acele perioade au fost scurte, la scara istoriei, din ce în ce mai scurte. Mereu s-a găsit câte un challenger care, aproape de fiecare dată, s-a dovedit mai agil.
Desigur, transferul de putere nu s-a făcut mai niciodată paşnic, deşi violenţa nu a însemnat întotdeauna război. Suntem din nou în apropierea „momentului zero”. Cel în care se schimbă stăpânii lumii, cei care scriu regulile şi aplică pedepsele pentru neaplicarea lor. În care războiul rămâne încă o opţiune. Nu o înfruntare directă, aşa, ca pe maidanul global, o, nu, ci pentru principii şi aliaţi fideli. În Asia, tensiunile cresc în jurul Taiwanului, în Europa, în jurul Ucrainei (Rusia nu e în echipa de ştafetă, dar a fost şi crede că mai poate avea un sprint final). Fereastra de oportunitate pentru SUA e doar de câţiva ani. De aceea se înregistrează în ultima vreme o anumită febrilitate în a instiga cealaltă parte să facă un pas greşit. Dacă e, însă, să ne luăm după conflictele ultimului secol, SUA au fost iute la mânie doar când a fost vorba de adversari mărunţi, dar destul de reţinute când o mare putere a fost inamic. Mai greu s-au pornit motoarele şi în primul şi în al doilea război mondial. Iar victoria asupra URSS a fost una prin neprezentare.
SUA sunt prea obişnuite cu prosperitatea. A fost singura miză adevărată a scurtei lor istorii. Iar pentru prosperitate, chiar şi în vremuri tensionate, cum sunt cele prezente, în care discursul public este că Regatul de Mijloc, China, a devenit singura mare ameninţare la hegemonia americană, nu strică o creştere a schimburilor comerciale dintre cele două ţări. Una chiar de 25,1%, în 2021 faţă de 2020, în condiţii de pandemie, şi, cum spuneam, de rivalitate aprinsă, de conflict comercial, sancţiuni etc. Războiul bate la uşă dar nu-i putem deschide, mai avem ceva de vândut, ceva de cumpărat. China are nevoie doar de timp şi linişte. Restul va veni de la sine. Poate către sfârşitul celui de-al treilea mandat al lui Xi Jinping. Sau, poate, al celui de-al doilea al lui Donald Trump (sic!).
Trec anii, nu prea mulţi, şi Fondul Monetar Internaţional va transmite un anunţ pentru un sediu în Shanghai. Asta e, puterea dominantă va da şi moneda tranzacţiilor internaţionale. Simbolul ei e acesta, ¥, un Y tăiat de două liniuţe, nu strică să-l ştim. Şi va fi linişte, o perioadă. Dar, surpriză, un studiu, realizat de Standard Chartered, una din instituţiile bancare internaţionale de prestigiu, specializată pe regiunea asiatică, spune că, în anul 2030, iarăşi se vor agita spiritele. În acel an, nu e mâine, mai sunt opt ani, India va depăşi şi ea SUA, la PIB-ul calculat după puterea de cumpărare (Paritatea Puterii de Cumpărare / PPC). 20 de ani mai târziu, o va depăşi şi nominal. Uriaşii lumii s-au trezit după două secole de somnolenţă ca să descopere că scena e deja ocupată şi actorul titular se lasă plecat cu greu. Şi că nu poate fi decât un înlocuitor.
Citeste mai mult: adev.ro/r5vae1
„Directorul Centrului de Analiză pentru Strategii de la Moscova desființează armata rusă: N-avem avioane, artilerie, blindate sau tancuri moderne
Ruslan Puhov, directorul Centrului de Analiză pentru Strategii și Tehnologii de la Moscova și un apropiat al ministerului rus al Apărării, face o analiză sumbră asupra capabilităților forțelor armate ruse, afirmând că acestea nu dispun de avioane, tancuri sau artilerie modernă.
„Dacă vorbim de armele din noua generație, atunci, din nefericire, Forțele Armate ale Rusiei nu au practic niciun avion de luptă din generația a cincea (*). Ultimul model al bombardierelor noastre Su-34 aparține generației ‘4 plus’. Pe lângă asta, nu avem suficiente arme moderne de înaltă precizie și echipament modern de țintire”, afirmă Puhov.
„Acest lucru reduce și mai mult eficacitatea acestor tipuri de bombardiere care sunt forțate fie să folosească bombe neghidate la o înălțime accesibilă MANPAD-urilor (n.r. sisteme sol-aer portabile) inamice, fie sunt forțate să abandoneze complet operațiunile de susținere a trupelor”, explică el. De altfel pe platformele social media au apărut numeroase înregistrări video cu avioane și elicoptere de atac rusești folosind bombe și rachete neghidate.
Industria rusă de armament are mari dificultăți în a produce rachete de ultimă generație din cauza sancțiunilor impuse de Occident asupra exporturilor de componente electronice către Rusia.
Tancurile rusești, continuatoarele tradiției sovietice
Puhov trece apoi la evaluarea forțelor terestre ale Rusiei, afirmând că în prezent armata trimisă de Vladimir Putin în Ucraina pe 24 februarie folosește în principal tancuri de generația a treia modernizate.
„Vehiculele de luptă din următoarea generație Armata încă nu pot intra în serviciu. Până și cel mai modern tanc al nostru pe care îl avem la dispoziție, modelul T-90, este o variantă modificată a tancului T-72 depășit. Simplu spus, T-90 este un tanc sovietic ‘tunat’. Prin urmare, cerința ca ele să reziste cu succes ultimelor sisteme antitanc Javelin, NLAW sau Matador nu este pe deplin corectă”, mai explică analistul militar rus.
El vorbește de asemenea de o situație paradoxală: Uniunea Sovietică a fost prima țară din lume care a inventat un complex de protecție activă (KAZ) dar că acesta nu a fost încorporat în niciunul din modelele de tancuri din dotarea forțelor armate ruse:
„Este păcat, bineînțeles, fiindcă experiența operațiunilor militare din Ucraina a arătat că în prezent un tanc fără KAZ nu este deloc capabil să supraviețuiască pe câmul de luptă”.
„În același timp, israelienii și-au echipat tancurile lor cu sisteme de protecție activă și americanii au început să le instaleze în tancurile lor, dar noi nu. Prin urmare, am o mare întrebare pentru conducătorii forțelor noastre armate și cei de la Uralvagonzavod (n.r. principala fabrică de tancuri rusești”, a adăugat el.
Analistul militar rus compară situația din Ucraina cu luptele cu gladiatori în care „unul luptă cu o sabie scurtă și un scut iar al doilea cu un trident și o plasă”, afirmând că forțele armate ucrainene în mare parte sunt alcătuite din infanterie și artilerie în timp ce cele ruse folosesc vehicule blindate „care nu sunt echipate cu protecție modernă, cu adevărat eficace”.
Probleme de personal pentru armata trimisă de Putin în Ucraina
Puhov afirmă apoi că armata rusă are mari probleme cu numărul de infanteriști pe care îl are la dispoziție fiindcă „linia frontului este mare iar persoanele implicate în operațiunea militară specială nu sunt suficiente”:
„Relativ vorbind, ucrainenii sunt în defensivă, ei au numeroși infanteriști și piese de artilerie. Noi trebuie să rupem linia frontului cu un număr insuficient de soldați care folosesc tancuri și vehicule blindate vulnerabile. În prezent, partea rusă încearcă să rezolve această problemă în Donbas folosind cantități mari de artilerie, dar, după cum puteți vedea, lucrurile avansează foarte lent”.
Ruslan Pușkov susține de asemenea că forțele armate ruse nu au în momentul de față suficiente trupe pentru a înainta eficient în mai mult de o direcție și că războiul din Ucraina a arătat că Forțele Aeropurtate Ruse, una dintre unitățile de elită ale Moscovei, sunt mai degrabă „o infanterie a omului sărac”:
„Vehiculele lor blindate de luptă din aluminiu sunt în general ușor de lovit și ei au mai puține alte arme la dispoziție decât infanteria motorizată”.
Ministrul britanic al Apărării nota într-o evaluare asupra războiului din Ucraina publicată la sfârșitul lunii mai că Forțele Aeropurtate ale Rusiei au înregistrat printre cele mai mari pierderi de la declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie, fiind în centrul unor eșecuri răsunătoare precum cel de legat de capturarea aeroportului Hostomel de lângă Kiev.
Artileria rusească a ratat „revoluția” adusă de drone
„Trebuie de asemenea să vă amintiți că ucrainenii și-au instruit activ armata timp de 8 ani de zile. Ei și-au rotit aproape toată infanterie prin Donbas și au folosit activ artileria. Noi ne-am folosit artileria într-o măsură foarte limitată, în principal în Siria sau în timpul exercițiilor militare, ei erau într-o situație de luptă. Prin urmare, tunarii lor sunt mai experimentați”, afirmă de asemenea Ruslan Puhov.
El mai spune că militarii ucraineni au învățat cum să folosească vechile arme sovietice alături de drone comerciale și că utilizarea unor aeronave fără pilot de mici dimensiuni a revoluționat modul în care operează forțele de artilerie.
„Noi am ratat de fapt această revoluție și acum trebuie să-i ajungem din urmă din mers. Operațiunea militară specială a confirmat din nou teza potrivit căreia poți lansa sute, mii de proiectile neghidate, care sunt ieftine, dar toată aceste putere de foc este nivelată de două rachete ghidate care își pot lovi cu acuratețe ținta”, afirmă Puhov.
„Două rachete, cu toate costurile lor ridicate, vor rezolva mai multe probleme decât mii de muniții neghidate. Vechile rachete convenționale nu provoacă pagube semnificative inamicului, mai ales dacă el este în tranșee adânci sau se ascunde în buncăre de ciment. Aceasta este o nouă confirmare a triumfului armelor de precizie înaltă”, subliniază analistul militar rus.
„De fapt, dacă e s-o spunem pe șleau, metodele Primului Război Mondial nu funcționează, mai ales dacă nu ai superioritate în ceea ce privește infanteria asupra inamicului. O combinație de echipament modern de recunoaștere (inclusiv aeronave fără pilot) și un număr mare de arme cu precizie înaltă ar putea rezolva problema consolidării poziționale a frontului inamic – dar exact lucrurile acestea ne lipsesc”, mai explică el.
Sistemele HIMARS sunt net superioare celor din dotarea forțelor armate ruse
Întrebat despre sosirea lansatoarelor multiple de rachete americane în Ucraina, Puhov amintește că sistemele sovietice folosite atât de armata rusă cât și cea ucraineană, cu doar câteva excepții, nu au o rază de acțiune mai mare de 20-25 de kilometri.
„Mai mult, avem o mulțime de obuziere de 122 de milimetri care în general au o rază de doar 13 kilometri. Artileria occidentală modernă are o rază mai lungă și vorbim în principal de obuziere de 155 de milimetri ce pot lovi ținte la 40-41 kilometri”, spune el.
„Din păcate, problema cu URSS și apoi Rusia rămânând în urma Occidentului în ceea ce privește raza artileriei este cunoscută încă din anii 1980”, susține Puhov, amintind că până acum statele occidentale au trimis Ucrainei echipamente moderne cu rază lungă „în doze homeopate” dar că numărul lor crește.
„Prin urmare, în timpul unui duel al artileriei, sistemele ucrainene vor putea distruge bateriile noastre iar contra-focul rusesc pur și simplu nu va ajunge la țintă”, afirmă analistul rus.
„Această problemă devine deosebit de acută ținând cont de începerea livrărilor de sisteme HIMARS și lansatoarele multiple de rachete M-270 către Forțele Armate ale Ucrainei, acestea având rachete GMLRS ghidate prin GSP de o precizie înaltă și cu o rază de până la 85 de kilometri”.
Fondat în 1997, Centrul de Analiză pentru Strategii și Tehnologii – think tank-ul pe probleme militare și de securitate condus de Ruslan Puhov -, este cunoscut pentru relațiile sale apropiate cu ministerul rus al Apărării. Interviul acordat de acesta a fost tradus de colaboratorii site-ului WarTranslated.
Comentariile lui Puhov vin în contextul în care tot mai mulți analiști militari ruși se tem de prelungirea „operațiunii militare speciale” din Ucraina, unul dintre principalele motive de îngrijorare reprezentându-l sistemele HIMARS primite de ucraineni. ”
https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25722805-directorul-centru-militar-moscova-desfiinteaza-armata-trimisa-putin-ucraina-avem-avioane-tancuri-piese-artilerie-moderne.htm
(*) Teoretic au avion de generatia a 5-a (Su-57), dar au reusit sa produca 7, unul s-a prabusit, toate celelalte au probleme de fiabilitate a motoarelor si un stealth indoielnic din unghiul catre motoare are o amprenta radar cat casa poporului. Deocamdata e problematic si pentru o parada militara.
Pukhov nu este primul care pomeneste de problemele amintite din armata rusa. De pilda, in luna mai fost invitat la Russia 1 analistul militar si colonel in rezerva Mikhail Khondaryonok, atingand problema inutititatii unei eventuale mobilizari si problemele in ceea ce priveste lipsa in numar cat de cat semnificativ a echipamentului modern.
https://www.youtube.com/watch?v=dUlgd7HZtYU
„Sa presupunem ca incep sa bata darabanele, sa sune fanfara si se declara mobilizarea. Cat dureaza după convocare sa fie constituit primul regiment de aviație? Poate pe la Anul Nou. Nu avem rezerve, piloti, avioane. Deci mobilizarea ar ajuta prea putin.
Daca deseara se comanda construirea unor nave militare noi, cat de curand o vom avea gata pe prima? Doi ani. Asta-i treaba cu mobilizarea.
Daca telul e sa formam o noua divizie de tancuri, cand va fi pregatita? Cel putin 90 de zile. Si nu va fi echipata modern pentru că nu avem arme și echipamente moderne in rezerva.
Sa trimitem oamenii sa lupte cu echipamente „de ieri” impotriva armamentului global-standardizat NATO, nu e o idee buna.
Desigur, trebuie sa ne resuplinim pierderile in materie de personal si echipament, dar acest lucru se realizeaza prin modernizare la scara industriala, prin producerea de echipament modern. Mobilizarea nu ar rezolva astfel de problema”
„armata de teracota”
-fake,fake,fake!
(„chinezarie”)
Referitor la india ; exista un pericol real de a pierde mindrete de conlocuitori ?
Exista o sansa sa-si ia zborul catre zone mai calde. Depinde ce conditii vor pune indienii. Daca vor conditiona traiul de munca atunci…….:) E mai bine aici.
Problema mai mare este ca, din cite am citit, tara de bastina nu e India ci Pakistanul. Si despre pakistan nu stiu nimic