CD
1.240 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
CHINA ÎNLOCUIEȘTE JAPONIA CA CEL MAI MARE EXPORTATOR DE MAȘINI
De INTEL-DROP https://www.theinteldrop.org/2023/05/21/china-replaces-japan-as-worlds-top-car-exporter-media

Vânzările țării în primul trimestru au crescut cu aproape 60% față de anul trecut, potrivit Nikkei
China a devenit cel mai mare exportator de automobile din lume în primul trimestru al anului 2023, a raportat săptămâna aceasta publicația de știri Nikkei, citând date de la Asociația Constructorilor de Automobile din China.
Potrivit raportului, exporturile de mașini chineze în ianuarie-martie au crescut cu 58% față de aceeași perioadă din 2022, la 1,07 milioane de unități.
În această perioadă, fostul exportator de top, Japonia, a vândut 950.000 de vehicule.

Datele arată că creșterea exporturilor de mașini ale Chinei a fost stimulată de cererea în creștere pentru vehicule electrice și de livrările sporite către Rusia. Exporturile de vehicule cu energie nouă, care includ vehiculele electrice, au crescut cu 93% de la an la an, până la 380.000 de unități în primul trimestru și au reprezentat aproximativ 40% din exporturile totale de mașini ale Chinei. Filiala Tesla din China a contribuit cel mai mare la exporturile de vehicule cu energie nouă, vânzând 90.000 de unități în perioada de raportare.

Exporturile Tesla din primul trimestru din China au crescut cu 20% față de un an mai devreme.
Exporturile Chinei către Rusia s-au triplat în perioada de raportare față de un an anterior, ajungând la 140.000 de unități, făcând Rusia principala destinație de export pentru vehiculele chinezești. După începerea operațiunii militare a Rusiei în Ucraina, un număr de producători auto mondiali au părăsit țara din cauza sancțiunilor occidentale, care au pus în pericol lanțurile de aprovizionare și au făcut tranzacțiile financiare cu Rusia problematice. Producătorii de automobile chinezi au profitat cu nerăbdare de oportunitatea de a-și extinde prezența pe piața rusă.

Exporturile de automobile din China au continuat să crească în al doilea trimestru. Din ianuarie până în aprilie anul acesta, companiile auto din țară au exportat un total de 1,37 milioane de vehicule. Luna trecută, volumul exporturilor a ajuns la 376.000 de unități, o creștere lunară de 3,3% și o creștere de la an la an de 170%, arată datele.

Anul trecut, volumul exporturilor de mașini din China a atins un record de 3,11 milioane de vehicule, ceea ce a făcut din țară al doilea exportator de mașini din lume după Japonia. Asociația Chinei pentru Autoturisme estimează că exporturile vor ajunge la 4 milioane în 2023.

Traducerea: CD