CD
811 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
BEIDOU COMPLET ARMAT PENTRU A GHIDA TELEFONELE CAT ȘI RACHETELE CHINEI
– Sistemul de navigație prin satelit BeiDou a fost modernizat cu un nou cip pentru utilizări optime civile și militare
De Jeff Pao

China încearcă să promoveze utilizarea civilă a sistemului său de navigație prin satelit prin lansarea unui nou cip care poate suporta mesaje scurte pe smartphone-uri din zone îndepărtate, direct(fara turnuri) prin reteaua-sistemul de sateliti BeiDou..
Cipul încorporat permite tuturor utilizatorilor de smartphone-uri care isi pun cipul, să trimită și să primească mesaje scurte prin sistemul de navigație prin satelit al țării BeiDou, a declarat Yang Changfeng, arhitectul șef al sistemului și academician al Academiei Chineze de Inginerie, într-un interviu recent.

Yang a spus că China va optimiza utilizarea sateliților și a facilităților de telecomunicații pentru a îmbunătăți performanța BeiDou, care este acum precisă la un metru.
Chen Zhonggui, proiectantul șef al satelitului BeiDou-3, a declarat că 45 de sateliți BeiDou sunt acum în funcțiune. Chen a spus că sistemul are o precizie de la trei până la cinci metri la nivel global și de la unu până la trei metri în regiunea Asia-Pacific.

China North Industries Corporation, China Mobile, China Electronics Technology Group Corp și producătorii locali de telefoane mobile au lansat împreună un cip care poate permite utilizatorilor de telefoane mobile să trimită și să primească mesaje scurte prin BeiDou.
Yang de la BeiDou a spus că această nouă caracteristică ar putea ajuta la protejarea oamenilor din zonele sălbatice, indepartate și a lucrătorilor din pescuitul de adâncime. Yang a spus că din ce în ce mai multe aplicații vor fi introduse consumatorilor, în timp ce vehiculele fără șofer vor folosi BeiDou în viitor.

În 2021, 324 de milioane de smartphone-uri, reprezentând 94,5% din livrările interne de smartphone-uri din China, au fost compatibile cu sistemul de navigație al lui Beidou, potrivit Caixin.
Un cip de poziționare de înaltă precizie BeiDou de 22 de nanometri a fost lansat în septembrie 2020 și a fost produs în masă încă de anul trecut. Cipul, care este suficient de mic pentru a fi integrat în smartphone-uri, poate primi semnale și de la sistemele GPS din SUA, Glonass din Rusia și sistemele Galileo ale Uniunii Europene.

Pe 3 august, Oficiul de Navigație prin Sateliți din China a dezvăluit 35 de licențe care permit utilizarea comercială a Serviciului de Radionavigație prin Sateliți (RNSS) de la BeiDou.
În mai, biroul a declarat într-o carte albă că veniturile industriei de navigație prin satelit din China au crescut cu 16,3%, până la 469 de miliarde de yuani (69,5 miliarde de dolari) anul trecut, față de 2020. A spus că guvernul dorește să monetizeze BeiDou și să folosească veniturile pentru a sprijini în continuare sistemul. dezvoltare.

Biroul a spus că BeiDou ar putea fi utilizat în domenii precum telecomunicații, alocarea energiei, lucrări în caz de dezastru, siguranță publică, transport, agricultură și acvacultură, monitorizare hidrologică și observare meteorologică, precum și lovituri militare pe rază lungă.
Acesta a spus că sistemul ar putea fi aplicat împreună cu internetul obiectelor, inteligența artificială și tehnologiile de date mari.

Beijingul a devenit conștient de importanța construirii propriului sistem de navigație prin satelit după ce a văzut că armata Statelor Unite și-a sporit considerabil precizia armelor cu ajutorul Sistemului de poziționare globală (GPS) al SUA în timpul războiului din Golf din 1991. China a început să-și construiască propriul său sistem de navigație prin satelit. în 1994.

La 31 iulie 2020, președintele chinez Xi Jinping a anunțat că a fost finalizată configurarea celei de-a treia generații a sistemului BeiDou. Pe 31 iulie a acestui an, China Aerospace Science and Technology Corp (CASC), o întreprindere de stat, a anunțat lansarea oficială a serviciilor globale de navigație prin satelit ale BeiDou.

Într-un raport din 2018, PLA a folosit un ceas inteligent BeiDou, care poate urmări locațiile și condițiile de sănătate ale soldaților săi și le permite să cheme ajutor și să raporteze situații în direct. Pentru a-și ascunde locația, soldații pot distruge ceasul apăsând un buton cu o singură atingere, se arată în raport.
Un alt articol spunea că BeiDou ar putea fi folosit pentru a ghida bomba de alunecare LeiShi-6 (LS-6) Thunder Stone, care nu necesită senzori și camere scumpe.

BeiDou ar putea fi folosit în continuare ca un instrument suplimentar pentru a ghida rachetele balistice intercontinentale ale Chinei, cum ar fi Dongfeng-41, deși viteza lor ultra mare ar putea reduce precizia sistemului de navigație.
Zhu Jiangming, un editorialist militar, a scris într-un articol publicat de Southern People Weekly că unele rachete balistice, inclusiv Dongfeng-21, au trebuit să își reducă pentru a fi ghidate de BeiDou.

Sursa: https://asiatimes.com/2022/08/beidou-fully-armed-to-guide-chinas-phones-and-missiles