Îndoctrinare: Chinezii, obligaţi să gândească precum Xi Jinping

de Alexandra Pele ,18.7.2021

La câteva zile după ce a intrat în cel de-al doilea secol de existenţă, Partidul Comunist Chinez şi-a stabilit prioritatea pentru noua eră – întărirea controlului ideologic asupra celor 1,4 miliarde de chinezi, scrie CNN.

În această săptămână, partidul a lansat o noi instrucţiuni privind studiul politicii şi ideologiei, recomandări care îi vizează nu numai membrii săi, ci “întreaga societate”.

Sub conducerea preşedintelui Xi Jinping, partidul a realizat în ultimii ani cea mai dură îndoctrinare din ultimele decenii – a avertizat în repetate rânduri împotriva “infiltrării” ideilor occidentale, a încurajat naționalismul agresiv și a înăbușit libertățile academice și de exprimare.

Și acum, în ciuda faptului că a decimat aproape toate formele de disidență, partidul pare să fie îngrijorat că nu se bucură de suficientă loialitate ideologică și politică.

“Munca ideologică și politică este tradiția fină a partidului, caracteristica sa distinctă și avantajul său politic proeminent – este linia de salvare a întregii sale existenţe”, se spune în ghid, adăugând că această muncă ideologică şi politică are “o influență semnificativă asupra soartei viitoare a partidului, stabilității pe termen lung a țării și coeziunii și unității națiunii.”

O parte centrală a campaniei se concentrează pe promovarea “Gandirii Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chineze pentru Noua Era”, doctrina politică a lui Xi care a fost inclusă în constituția partidului în 2017.

Înaintea lui Xi, doar președintele Mao Zedong (“Gândul Mao Zedong”) și liderul suprem Deng Xiaoping (“Teoria lui Deng Xiaoping”) au avut filozofiile lor politice înscrise în panteonul teoretic al partidului.

Din 2017, doctrina lui Xi Jinping a fost frecvent studiată de cadrele partidului la întâlniri și pe o aplicație mobilă de propagandă special concepută pentru a preda filosofia.

Acum, partidul dorește ca publicul larg să își consolideze “sentimentul de identitate politică, ideologică, teoretică și emoțională” cu ideologia lui Xi, conform directivei citate de presa internaţională.

O campanie pentru introducerea doctrinei lui Xi Jinping în manualele şcolare câştigă tot mai multă tracţiune, potrivit ministerului chinez al educaţiei. Studiul gândirii preşedintelui a fost deja introdus în mai multe şcoli şi universităţi din China.

Ling Li, expert în politică și drept chinez la Universitatea din Viena, spune că, spre deosebire de China lui Mao, chinezii au acum acces la o multitudine de informații digitale, în ciuda celor mai bune eforturi de cenzură ale partidului.

“Prin urmare, dacă partidul este hotărât să iasă învingător din această bătălie informațională, este vital să recalibreze obiectivul prin care oamenii citesc și interpretează informațiile, astfel încât să poată ajunge întotdeauna la concluzia <<corectă>> chiar și atunci când sunt expuși la informații necenzurate “, a comentat ea.

Pentru a realiza acest lucru, partidul caută să strecoare ideologia în toate aspectele societății, de la guvernare, companii private, școli, sate și comunități urbane până la internet.