CD
1.661 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
FRUNZARIND PRIN PAGINILE ETO
De CD

ETO – Emerging Technology Observatory – este un proiect al Centrului pentru Securitate și Tehnologie Emergentă de la Universitatea Georgetown. SUA, cu un usor accesibil website https://almanac.eto.tech/topics/chip-design-fabrication

Este un generos si impartial almanac/website, cat isi poate permite o universitate americană să fie impartială, ce ne face cunoscută situatia internationaăl in materie de securitate si tehnologie in dezvoltare.
Instrumentele, tablourile, graficele și vizualizările de pe websiteul ETO oferă o perspectivă bazată pe date asupra peisajului global al tehnologiei emergente.

Almanahul de cercetare cartografiază tendințele la nivel înalt în cercetarea globală a tehnologiei emergente, cu un accent inițial pe subiecte din IA.
Publică o colecție vie, la zi de legi, reglementări, standarde și alte documente de guvernare relevante pentru IA din SUA și din întreaga lume, ca să putem urmări cercetarea globală, brevetarea și investițiile în AI și aplicațiile sale cu tabloul de bord ușor de utilizat.

Harta Științifica ETO colectează și organizează literatura de cercetare din lume, facilitând identificarea tendințelor, punctelor fierbinți și conceptelor cheie în știința și tehnologia globală. Instrumentul de cercetare și activitate comunitară (ORCA) al ETO are sursă deschisă, compileaza date despre software-ul cu sursă deschisă, iar (OSS) este utilizat în cercetarea științifică și tehnologică.

Explorează date despre activitățile AI ale companiilor private, de la startup-uri la S&P 500. Instrumentul de descoperire al ETO, SCOUT este pentru scrierea în limba chineză despre știință și tehnologie.
Se poate observa cu usurinta ca ghidul ETO este instrumental cel mai avansat pentru studiile lanțurilor de aprovizionare vaste, complexe și critic pentru cipuri avansate de computer.

Potrivit unui raport publicat de Emerging Technology Observatory (ETO) de la Universitatea Georgetown, China a devenit prima țară din lume în ceea ce privește publicarea de lucrări legate de semiconductori, mai mult decât următoarele trei țări clasate la un loc,

Raportul ETO a spus că din 2018 până în 2023, cercetătorii chinezi au publicat 160.852 de articole academice, mai mult decât SUA (71.688), India (39.709), Japonia (30.401) și Coreea de Sud (28.345). În ceea ce privește numărul de citări per articol, SUA au atins 17,6, comparativ cu 14,8 din China.

Toate cele mai bune 10 organizații de cercetare aveau sediul în China, cu excepția Centre National de la Recherche Scientifique din Franța, care s-a clasat pe locul 3.

Din 2018 până în 2023, Academia Chineză de Științe (CAS) a publicat 14.387 de articole legate de cip, urmată de Universitatea Chineză de Științe (7.849), Centre National de la Recherche Scientifique (5.446) și Universitatea de Știință și Tehnologie Electronică din China (5.237).

Cu toate acestea, China s-a clasat doar pe locul cinci la nivel global în ceea ce privește numărul de lucrări publicate de producătorii de cipuri, China detine suprematia in conceptie si design si nu se axează deocamdată prea mult pe productie.

Samsung a publicat 1.940 de articole din 2018 până în 2023, urmată de STMicroelectronics (1.070), Intel (951), Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp (TSMC, 611) și China Electronic Technology Group Corp (CETC, 594).
În ceea ce privește numărul de citări per articol, Intel a obținut 17,3, urmat de Samsung (16,8), IBM (15,4) și Samsung (16,8). CETC s-a clasat doar pe locul 10.

Zachary Arnold – https://cset.georgetown.edu/staff/zachary-arnold , analist principal la ETO, a declarat pentru revista Nature că, deși concluziile studiului cum că China nu este în prezent lider în domeniul producției de cipuri totusi „aceasta ne arată încotro se îndreaptă lucrurile”, prin comunicarile stiintifice in materie de design si abordarea unor noi tehnologii necunoscute incă celorlalti competittori.

În 2019, administrația Trump a cerut ASML, cel mai mare furnizor de echipamente cu cip din Olanda să oprească livrarea mașinilor de litografie cu unde ultraviolete extreme (EUV) în China. Litografia EUV poate face cipuri de 7 nm într-o singură expunere și cipuri de 2-3 nm în expuneri multiple.

De atunci, compania chinezească Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) a încercat să producă cipuri de 7 nm folosind mașini de litografie cu ultraviolete adânci (DUV) și tehnici de expunere multiplă. A realizat cu succes cipuri Kirin 9000s pentru smartphone-urile Huawei Technologies Mate 60, care au fost lansate în septembrie 2023.

La începutul anului 2024, guvernul olandez a încetat să acorde licențe si servis de reparatii si mentenantă pentru ASML pentru a-și exporta NXT:2000i și sistemele de imersiune DUV ulterioare în China, desi aceste servicii erau in contractual de cumparare si fusesera plătite deja.

Inovația științifică și tehnologică a Chinei a sfidat de mai multe ori imaginația oamenilor, in această călătorie ce nu a fost fără probleme. Fie că este vorba de tehnologia rachetelor, știință spațială sau fabricarea de cipuri, suprimarea externă nejustificată nu s-a oprit niciodată.
Dar acolo unde este blocada, există o descoperire; acolo unde există suprimare, există inovație.
Știința și tehnologia nu ar trebui folosite pentru a crea o cortină de fier, ci să fie împărtășite de toți; China este pregătită să-și împărtășească tehnologia cu Sudul Global.

China a încercat să-și facă litografia de un deceniu, investind zeci de miliarde de dolari în industria semiconductoarelor. Cu toate acestea, programul nu a reușit să obțină rezultatele așteptate din cauza corupției.
În iulie 2022, o duzină de înalți oficiali și directori chinezi ai unui fond național de investiții și companii afiliate au fost arestați.

Calitatea unor lucrări academice din China era pusă la îndoială din cauza activităților de „fabricare de comunicari stiintifice”, asa cum se intampla peste tot in SUA si occident, care se referă la întreprinderi care produc manuscrise frauduloase sau de calitate scăzută și vând autorate false.

La 31 decembrie anul trecut, Curtea Populară Supremă a Chinei a emis îndrumări prin care se cere o represiune severă împotriva „fabricării de comunicări false”. De asemenea, a cerut instanțelor inferioare să reprime „lanțurile de comunicări stiintifice neautentice” și să-i pedepsească extreme de sever pe cei care comit fraude în cercetare.

Institutul Coreean de Evaluare și Planificare S&T (KISTEP), un think tank din Coreea de Sud, a declarat într-un sondaj recent că China a depășit Coreea în aproape toate domeniile majore ale tehnologiei semiconductoarelor.
Sondajul, care a intervievat 39 de experți din industrie, a spus că China este acum lider în tehnologia memoriei de mare intensitate și rezistență, cu 94,1%, comparativ cu 90,9% din Coreea. Cel mai înalt punct de referință este 100%.

KISTEP a mai constatat, de asemenea, că Coreea rămâne în urma Chinei în ceea ce privește cipurile de inteligență artificială (AI) de înaltă performanță și putere redusă, obținând 84,1%, comparativ cu 88,3% din China.
China și-ar putea folosi tehnologia de procesare a cipurilor de 14 nm și in noua tehnologie de ambalare 3D pentru a face cipuri cu performanțe echivalente cu cipurile de 3nm și 5nm. Acest lucru implică doar stivuirea, tip sandwich, a unor cipuri mid-end/de clasă medie pentru a crește enorm viteza de calcul.

China se concentrează acum pe proiectarea cipurilor și tehnologiile de ambalare sandwich, care nu se bazează pe litografia EUV, realizand eficienta chinezească, „cat mai mult cu cat mai putin”.
Lucru demonstrat si de DeepSeek.

ETO a adăugat că, atunci cand China își va trece activitatea de cercetare în aplicații comerciale, SUA ar putea, cat de curând, să-i fie imposibil să mai folosească controalele la export pentru a-și păstra avantajul competitiv în proiectarea și producția de microcipuri de înaltă performanță.
Si asta se poate intampla chiar maine.

Atlanta 03/04/2025