CD
868 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
CHINA IARTĂ DATORIILE PENTRU 17 NAȚIUNI AFRICANE
De Andrew Backhouse

China va ierta 23 de împrumuturi pentru 17 națiuni africane, a anunțat ministrul de externe al Chinei, Wang Yi.
„China va renunța la cele 23 de împrumuturi fără dobândă pentru 17 țări africane care ajunseseră la scadență la sfârșitul anului 2021”, a declarat domnul Wang la Forumul pentru Cooperare China-Africa, potrivit unui comunicat.

El a promis că China va continua să sprijine activ și să participe la construcția de proiecte majore de infrastructură în Africa prin finanțare, investiții și asistență.
„Vom continua, de asemenea, să creștem importurile din Africa, să sprijinim dezvoltarea mai mare a sectoarelor agricole și de producție din Africa și să extindem cooperarea în industriile emergente, cum ar fi economia digitală, sănătatea, sectoarele ecologice și cu emisii scăzute de carbon.”

Domnul Wang a promis, de asemenea, că China va oferi asistență alimentară celor 17 națiuni africane.
Criticii susțin că China este implicată în „diplomația capcanei datoriilor”, susținând că țara emite împrumuturi pentru a asigura în cele din urmă active internaționale strategice.
Țara din Asia de Sud, Sri Lanka, a acordat lui China Merchants Ports Holdings un contract de închiriere pe 99 de ani asupra portului de mare adâncime Hambantota, construit în China de 2 miliarde de dolari, în 2017, după ce a căzut adânc în datorii.

Kenya, Africa de Sud și Uganda sunt printre numeroasele state africane care s-au împrumutat masiv de la creditorii chinezi.
Potrivit datelor Băncii Mondiale din 2020 citate de Forbes, națiunile africane cu cea mai mare datorie externă față de China ca procent din venitul național brut sunt Djibouti (43 la sută), Angola (41 la sută) și Republica Democrată Congo (29 de procente).

De asemenea, țările africane s-au alăturat cu entuziasm Inițiativei transcontinentale Belt and Road a Chinei pentru a construi infrastructura portuară, feroviară și terestră, Drumul Mătăsii din Beijing.
Australia a renunțat la un acord între Victoria și China pentru infrastructura Belt and Road Initiative în 2021, considerând-o „incompatibilă cu politica externă a Australiei”.

Dar conceptul de „capcană a datoriilor” chineză a fost, de asemenea, verificat de un studiu din 2020 care a constatat că China a restructurat sau refinanțat aproximativ 21 de miliarde de dolari din datorii în Africa între 2000 și 2019. Studiul a mai remarcat, de asemenea, că nu există dovezi ale „sechestrului de active”. „și că creditorii chinezi nu au apelat la instanțele de judecată pentru a impune plăți și nici nu aplicaseră dobânzi penalizatoare debitorilor aflați în dificultate.

Între timp, Adalberto Costa Junior, un candidat la președinție în Angola, a promis electoratului că va examina datoria tarii dacă va fi ales.
Angola datorează aproximativ 90 de miliarde de dolari, ceea ce o va costa aproximativ 8 miliarde de dolari în fiecare an în amortizare, potrivit Bloomberg.
„Nu se cunoaște valoarea datoriei externe reale”, a spus domnul Junior într-un interviu în weekend. Aproximativ 27 de miliarde de dolari din datoria totală a Angolei sunt datorate Chinei, fondurile fiind folosite pentru a construi drumuri, spitale și legături feroviare.
Domnul Junior a avertizat că orice împrumuturi care nu sunt legate de proiecte de infrastructură ar putea fi renegociate.

Sursa: https://www.news.com.au/finance/economy/china-forgives-debt-for-17-african-nations/news-story/28ab7f45440142634ff8efd0360b2fec

Traducerea:CD