CD
1.116 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

 

 

SUPREMAȚIA ȘTIINȚIFICĂ A CHINEI MUTĂ ECHILIBRUL DE PUTERI

– China publică acum mai multe lucrări științifice de înaltă calitate decât orice altă națiune – iar SUA este și ar trebui să fie îngrijorată
De Caroline Wagner

Prin cel puțin o măsură, China este acum lider mondial în producerea științei de înaltă calitate. Cercetările mele arată că cercetătorii chinezi publică acum o parte mai mare din primele 1% cele mai citate lucrări științifice la nivel global decât oamenii de știință din orice altă țară.

Sunt expert în politici și analist care studiază modul în care investițiile guvernamentale în știință, tehnologie și inovare îmbunătățesc bunăstarea socială. În timp ce priceperea științifică a unei țări este oarecum dificil de cuantificat, aș susține că suma de bani cheltuită pentru cercetarea științifică, numărul de lucrări academice publicate și calitatea acestor lucrări sunt măsuri alternative bune.

China nu este singura națiune care și-a îmbunătățit drastic capacitatea științifică în ultimii ani, dar ascensiunea Chinei a fost deosebit de dramatică. Acest lucru i-a lăsat pe experții politici americani și pe oficialii guvernamentali îngrijorați de modul în care supremația științifică a Chinei va schimba echilibrul global de putere.

Ascendența recentă a Chinei rezultă din anii de politică guvernamentală care își propune să fie în fruntea științei și tehnologiei. Țara a luat măsuri explicite pentru a ajunge acolo unde este astăzi, iar SUA au acum de ales cum să răspundă la o China competitivă din punct de vedere științific.

Creștere de-a lungul deceniilor
În 1977, liderul chinez Deng Xiaoping a introdus cele patru modernizări, una dintre acestea fiind consolidarea sectorului științific al Chinei și progresul tehnologic. În anul 2000, SUA au produs anual de multe ori mai multe lucrări științifice decât China.

Cu toate acestea, în ultimele trei decenii, China a investit fonduri pentru a crește capacitățile interne de cercetare, pentru a trimite studenți și cercetători în străinătate la studii și pentru a încuraja întreprinderile chineze să treacă la fabricarea de produse de înaltă tehnologie.

Din 2000, China a trimis aproximativ 5,2 milioane de studenți și savanți să studieze în străinătate. Majoritatea dintre ei au studiat știința sau ingineria. Mulți dintre acești studenți au rămas acolo unde au studiat, dar un număr tot mai mare se întorc în China pentru a lucra în laboratoare bine dotate și în companii de înaltă tehnologie.

Astăzi, China este pe locul doi după SUA în ceea ce privește cât cheltuiește pentru știință și tehnologie. Universitățile chineze produc acum cel mai mare număr de doctori în inginerie din lume, iar calitatea universităților chineze s-a îmbunătățit dramatic în ultimii ani.

Producerea mai multă și mai bună știință
Datorită tuturor acestor investiții și unei forțe de muncă capabile în creștere, producția științifică a Chinei – măsurată prin numărul total de lucrări publicate – a crescut constant de-a lungul anilor.
În 2017, savanții chinezi au publicat pentru prima dată mai multe lucrări științifice decât cercetătorii americani.

Cantitatea nu înseamnă neapărat calitate. Timp de mulți ani, cercetătorii din Occident au considerat cercetarea chineză ca fiind de calitate scăzută și adesea ca pur și simplu imitarea cercetării din SUA și Europa.
În anii 2000 și 2010, o mare parte din lucrările provenite din China nu au primit o atenție semnificativă din partea comunității științifice globale.

Dar, pe măsură ce China a continuat să investească în știință, am început să mă întreb dacă explozia cantității de cercetare a fost însoțită de îmbunătățirea calității.
Pentru a cuantifica puterea științifică a Chinei, eu și colegii mei ne-am uitat la citate. O citare este atunci când o lucrare academică este menționată – sau citată – de către o altă lucrare. Am considerat că, cu cât o lucrare a fost citată de mai multe ori, cu atât lucrarea este mai de calitate și mai influentă. Având în vedere această logică, primele 1% cele mai citate lucrări ar trebui să reprezinte eșalonul superior al științei de înaltă calitate.

Eu și colegii mei am numărat câte lucrări publicate de o țară se aflau în top 1% din știință, măsurat prin numărul de citări la diferite discipline. Mergând an de an din 2015 până în 2019, am comparat apoi diferite țări.
Am fost surprinși să constatăm că în 2019, autorii chinezi au publicat un procent mai mare dintre cele mai influente lucrări, China pretinzând 8.422 de articole în categoria de top, în timp ce SUA aveau 7.959 și Uniunea Europeană 6.074.

Într-un singur exemplu recent, am descoperit că în 2022, CERCETĂTORII CHINEZI AU PUBLICAT DE TREI ORI MAI MULTE LUCRĂRI DESPRE INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ DECÂT CERCETĂTORII AMERICANI; în topul celor mai citate 1% din cercetările AI, lucrările chineze au depășit cele din SUA cu un raport de 2 la 1.

Modele similare pot fi observate, China fiind lider în top 1% cele mai citate lucrări în nanoștiință, chimie și transport.
Cercetările noastre au descoperit, de asemenea, că cercetarea chineză a fost surprinzător de nouă și creativă – și nu a copiat pur și simplu cercetătorii occidentali.

Pentru a măsura acest lucru, am analizat amestecul de discipline la care se face referire în lucrările științifice.
Cu cât cercetarea la care se face referire a fost mai diversă și mai variată într-o singură lucrare, cu atât am considerat lucrarea mai interdisciplinară și mai nouă. Am descoperit că cercetarea chineză este la fel de inovatoare ca și alte țări cu cele mai bune performanțe.

Luate împreună, aceste măsuri sugerează că China nu mai este acum un imitator sau un producător doar de știință de calitate scăzută. China este acum o putere științifică la egalitate cu SUA și Europa, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.

La 9 august 2022, președintele Joe Biden a semnat Legea CHIPS și Știința pentru a sprijini creșterea firmelor de cercetare și tehnologie din SUA ca o modalitate de a contracara creșterea științifică a Chinei.

Frica sau colaborare?
Capacitatea științifică este strâns legată atât de puterea militară, cât și de cea economică. Din cauza acestei relații, mulți din SUA – de la politicieni la experți în politici – și-au exprimat îngrijorarea că ascensiunea științifică a Chinei este o amenințare pentru SUA, iar guvernul a luat măsuri pentru a încetini creșterea Chinei.

Recentul Chips and Science Act din 2022 limitează în mod explicit cooperarea cu China în unele domenii de cercetare și producție. În octombrie 2022, administrația Biden a instituit restricții pentru a limita accesul Chinei la tehnologii cheie cu aplicații militare.
O serie de savanți, inclusiv eu, văd aceste temeri și răspunsuri politice ca fiind înrădăcinate într-o viziune care nu se potrivește în întregime cu efortul global al științei.

Cercetarea academică în lumea modernă este în mare parte condusă de schimbul de idei și informații. Rezultatele sunt publicate în reviste disponibile public pe care oricine le poate citi. Știința devine, de asemenea, din ce în ce mai internațională și colaborativă, cercetătorii din întreaga lume depind unii de alții pentru a-și împinge domeniile.

Cercetările colaborative recente despre cancer, Covid-19 și agricultură sunt doar câteva dintre numeroasele exemple. Propria mea lucrare a arătat, de asemenea, că atunci când cercetătorii din China și SUA colaborează, ei produc știință de mai bună calitate decât oricare dintre ele singure.

China s-a alăturat rândurilor națiunilor științifice și tehnologice de top, iar unele dintre preocupările legate de schimbările de putere sunt rezonabile din punctul meu de vedere. Dar SUA pot beneficia și de pe urma ascensiunii științifice a Chinei.
Având în vedere multe probleme globale cu care se confruntă planeta – cum ar fi schimbările climatice, pentru a numi doar una – poate exista înțelepciune în a privi această nouă situație nu doar ca pe o amenințare, ci și ca pe o oportunitate.

AVIZ:
Caroline Wagner este sefă de catedră la Milton & Roslyn Wolf în Afaceri Internaționale, Universitatea de Stat din Ohio
Acest articol este publicat din “The Conversation” sub o licență Creative Commons. Citiți articolul original.

Sursa: https://theconversation.com/china-now-publishes-more-high-quality-science-than-any-other-nation-should-the-us-be-worried-192080

Traducerea: CD