CD
882 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
NOUA CONSTITUTIA VA FI VOTATA DE MASE DUMINICA IN CHILE
De CD

Constitutia impusa de criminalul presedinte si dictator Augusto Pinochet are sanse sa fie schimbata dupa 50 de ani cu o constitutie mai umanista si mai echitabila daca duminica plebiscitul va aproba schimbarea.

Noua constitutie prevede si obligativitatea votarii, ceea ce poate aduce mai multe persoane la masa de votanti si o adjustare a perspectivelor care influenteaza directia voturilor.
Se pare ca déjà populatia chiliana nu se mai lasa inspaimantata de sloganele elitiste privind “pericolul communist”

Noua constitutie nu este de stanga si nu afecteaza prea mult proviziile legale, dar micile ajustari sunt suficiente sa anuleze gaurile legale prin care se strecurau marile corporatii si multinationalele in ultimii 50 de ani.

Cele mai importante – și mai controversate – aspecte ale noii constituții sunt garanția de locuințe, securitate socială, sănătate, muncă și acces la hrană, precum și faptul că constituția recunoaște Chile ca stat plurinațional – o singură țară din mai multe popoare diferite.

Noua constituție include în mod specific popoarele indigene care reprezintă aproximativ 13% din populația Chile, inclusiv Mapuche, Aymara, Rapanui, Lickanantay, Quechua, Colla, Diaguita, Chango, Kawésqar, Yagán, Selk’nam și alții.
In SUA indienii indigeni au fost recunoscuti ca populatie a SUA abia in 1947 si acum a venit si timpul Columbiei.

Guvernul chilian, care a fost implicat într-un conflict extrem de violent cu minoritatea sa indigenă Mapuche de zeci de ani, va fi acum obligat legal să „respecte, să promoveze, să protejeze și să garanteze” autodeterminarea, drepturile colective și individuale pentru grupurile indigene. , precum și participarea acestora în sfera publică.

„Dreptul popoarelor și națiunilor indigene la pământurile, teritoriile și resursele lor” va fi garantat și vor fi stabilite noi mecanisme pentru a-l asigura, inclusiv sisteme de justiție conduse de indigeni, care ar avea o sferă largă, dar în cele din urmă ar fi subordonate Curtii Supreme chiliene.

Constituția va oferi, de asemenea, protecții legale formale pentru mediul din Chile, va declara că „natura are drepturi”, va codifica necesitatea de a combate schimbările climatice și de a proteja biodiversitatea și ar limita zonele disponibile pentru minerit industrial – ceva care ar putea complica eforturile tot mai mari de valorificarea minereurilor, Chile fiind în „Triunghiul de litiu”.
Apa va fi interzisă în mod explicit de la privatizare.
Avortul, care este ilegal în Chile, nu este menționat; totuși noua constituție va prevedea drepturi sexuale și reproductive.