Dilema lui Florian Coldea: SRI, între salvarea lui Said Baaklini şi capetele mafiei politice

Said Baaklini şi Sorin Blejnar au fost iniţial complici la prejudicierea bugetului public cu 41.943.157 lei. Adică aproape 10 milioane de euro. Suma reprezintă returnări ilegale de TVA pentru nişte tranzacţii imobiliare fictive. Prin intermediul a două offshore-uri din Cipru (Potts Agri SRL) şi Panama (Scottsdale Business Corporation), banii au intrat in conturile BCS Secure Investment SRL.

Cand tandemului Baaklini – Blejnar i-a fost intreruptă activitatea infracţională, prejudiciul creat statului roman, pe seama returnărilor ilegale de TVA şi a evaziunii fiscale, a ajuns la 260 de milioane de euro şi a implicat cel puţin o duzină de VIP-uri politice, oameni de afaceri, mai mulţişefi de vamă, generali şi ofiţeri superiori de poliţie şi SRI.

Baaklini şi Hassan Awdi au fost complici in prejudicierea statului roman cu 35 de milioane de euro, in dosarul falimentării RODIPET. Un tun mai modest, de 2,5 milioane de dolari, l-a dat Băncii Agricole, in luna aprilie 1998. A achitat „voluntar” o datorie de 3,5 milioane de euro a Institutului Naţional al Lemnului, după care a trecut la executarea silită a activelor institutului in valoare de 15 ori mai mare decat datoria. Locotenenţii lui Baaklini, Ali Danfash, Ahmed Kadum şi Omar Feisal, au cumparat fictiv societăţile comerciale, cu datorii către stat şi diverşi furnizori, ale lui Cristian Boureanu şi ale lui Cristi Borcea, după care „cumpărătorii” au dispărut. In acest fel, Cristian Boureanu a scăpat de datorii de circa 8 milioane de euro, putand să contracteze credite bancare de zeci de milioane de euro.

Marele tun pregătit de Said Baaklini a fost exportul fictiv a patru motoare de la UCM Reşiţa intr-o ţară din Africa, fiindu-i aprobate returnări de TVA in valoare de 60 de milioane de euro. Nu i-a reuşit. A fost arestat de către autorităţile bulgare, pe aeroportul din Sofia, in timp ce incerca să dispară, pentru a se sustrage urmăririi penale. In momentul arestării avea asupra sa 20 de milioane de euro cash, in bancnote de 500. Suma trebuia să ajunga la Miami, unde avea un bussines cu Elena Udrea, Dorin Cocoş şi Cristi Borcea. In jurul lui Said Baaklini s-a ţesut o reţea de interese ale familiei Elena Udrea – Dorin Cocoş, generalilor Gabriel Oprea, Gioni Popescu, Virgil Ardelean, Nicolae Berechet, afaceriştilor Dumitru Puzdrea şi Năstase Cătălin, Viorel Cataramăşi Ion Ţiriac. Mai mulţi şefi de vamăşi ofiţeri superiori din poliţia de frontierăşi antitero – SRI au protejat contrabanda cu sardine, ţigări, zahar, orez şi alte produse efectuată de Baaklini pe ruta China – Romania- Anglia.

Virgil Măgureanu, Omar Hayssam şi Costel Bobic apar şi ei complici ai lui Baaklini, dar şi o „pleiadă” de politicieni din toate partidele pe la care „Mafiotul nr. 1” s-a perindat cu donaţii şi sponsorizări in schimbul protecţiei . Din lista lui Said nu lipsesc Viorel Hrebenciuc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Elena Udrea, Călin Popescu Tăriceanu şi Aleodor Francu, Ludovic Orban şi Crin Antonescu.

Unii oameni mai informaţi susţin că Elena Udrea ar fi primit şi transferat, la randul ei, sume importante din diverse afaceri către persoanesus-puse. In joc ar fi intrat şi 20 pană la 50 la suta din evaziunea fiscala de care nu ar fi străine diverse nume sonore din lumea afacerilor spectaculoase (Cristian Boureanu, Cristi Borcea, Said Baaklini, Dumitru Puzdrea ş.a.).

Surse amabile din Parchet au spus că, in anchetă fiind, Said Baaklini a .nceput să vorbească mai mult decat trebuia şi nu mai poate fi oprit. A devenit periculos pentru inalţii săi protectori politici. Concluziile anchetei arată că in spatele grupării de criminalitate organizată condusă de Said Baaklini au stat Elena Udrea, Traian şi Mircea Băsescu, Sorin Blejnar şi Gheorghe Falcă. Cuantumul final al prejudiciilor aduse statului roman este estimat la 260.000.000 de euro.

Ce ar susţine Baaklini in confesiunile sale? Că ar fi fost arestat pentru:

· Nu a achitat exclusiv celor doi fraţi şi celor mai inalţi protectori 60 de milioane de euro, ci tuturor protectorilor;

· A refuzat să predea „reţeaua de afaceri” pe ruta China – Rom.nia – Anglia, cu care lucrează, in continuare, din detenţie;

· A atentat la amanta lui Zeus, care-l frecventa la Snagov. A mai avut şi relaţii neprincipiale şi cu altee doamne din politică şi guvern.

Din cauza dezvăluirilor şi a persoanelor implicate, ancheta se află in impas. Pentru protecţia VIP-urilor din lumea politică, in primul rand a sa personală, Traian Băsescu i-a dat temă generalului Florian Coldea să găsească soluţia adecvată, deoarece seismul scandalului periclitează, in accepţia comanditarului, stabilitatea politicăşi securitatea naţională.

In consecinţă, au inceput să fie livrate presei băsiste informaţii „pe surse”, cum că Said Baaklini este cercetat intr-o amplă operaţiune de prevenire şi combatere a terorismului, derulată in cooperare de către SRI, SPP, DGIPI, DNA, Agenţia Naţională de Control a Exporturilor şi Importurilor Strategice pentru fapte conexe suspecte de terorism şi contrabandă cu produse specială cu dublă destinaţie, care pot servi la producerea armelor de distrugere in masă.

Şeful Departamentului Antiterorist, generalul Cozma, şi şeful Direcţiei Juridice (replica democratică a fostei Direcţii a VI-a a Securităţii), colonelul Dumbravă, coordonează instrumentarea unui dosar pe baza căruia Said Baaklini să fie inclus intr-un lot de expulzabili, din seria celor cu care ne-au obişnuit comunicatele oficiale din ultima vreme.

In cazul lul Baaklini, Florian Coldea şi Dumbravă au o mare dilemă. „Teroristul” este, din 1998, şi cetăţean roman. Altfel nu putea sponsoriza la greu partide şi candidaţi.

Străinii cu cetăţenie romană, aflaţi pe teritoriul Rom.niei, urmează intocmai regimul cetăţenilor romani, ei neputand fi expulzaţi sau extrădaţi. Dela interdicţia constituţională a extrădării se admit unele excepţii.

Dilema instrumentelor lui Traian Băsescu ar fi următoarea: cum s-ar putea face abstracţie de calitatea de cetăţean roman a „teroristului”, sau cum să găsească un serviciu extern cooperant, care să instrumenteze o cerere de extrădare a rom.no-libanezului Said Baaklini?

Experienţa anterioară a lui Florian Coldea, din cazul Omar Hayssam, nu-l inspiră totuşi la o „extracţie” din inalte raţiuni de stat a agentului de inaltă corupţie Said Baaklini, acoperit ca infractor de drept comun. Şi atunci rămane o intrebare elementară. Cum rezolvă SRI, Parchetul şi Traian Băsescu dosarul Baaklini? Măcar de grija Elenei Udrea!

Accesări: 721

Vlad DumitraşPublicat acum 42 minute