El Comandante Chavez repatriază aurul poporului venezuelean începând cu data de vineri 3 decembrie 2011

Autor: Horatiu Russin, 3 decembrie 2011

Motto: «Nu există nicio altă putere superioară celei a poporului!» Hugo Chavez

În timpul unei ceremonii derulate la Caracas pe 25 noiembrie 2011, cu ocazia aniversării de celebrare a asumării suportului acordat gratuit femilor însărcinate de către Guvernul Republicii Bolivariene Venezuela, Preşedintele Hugo Chavez a anunţat că, repatrierea aurului venezuelean deţinut până acum în băncile occidentale, va deveni realitata începand cu data de vineri 3 decembrie 2011.

În timp ce insecuritatea crescândă a efectelor din ce în ce mai dramatice ale Crizei Globale pune o presiune din ce în ce mai puternică pe devalorizarea continuă a devizelor puternice la nivelul comerţului internaţional, ameninţând existenţa monedei unice şi chiar a viitorului Uniuniii Europene, Preşedintele Hugo Chavez a atins faza finală a proiectului său naţional-suveranist de repatriere a tuturor rezervelor de aur ale poporului venezuelean, care au fuseseră depuse în instituţii financiare din străinătate, declarând totodată că această masură reprezintă un «veritabil act de suveranitate naţională, avand ca scop blindarea economiei ţării[1]».

După ce în august trecut Preşedintele Chavez a anunţat repatrierea rezervelor de aur deţinute în bancile occidentale şi naţionalizarea acestei industrii strategice a Republicii Bolivariene Venezuela, un prim convoi protejat de către forţele armate ale ţării, care conţinea prima livrare de lingouri de aur spre Banca Centrală Venezueleană, a ajuns în Venezuela vineri 3 decembrie 2011. Acest eveniment a fost marcat de valuri de celebrări populare, adevărate «fiestas patrioticas» care au inflamat străzile principale din capitalei venezuelene, Caras. Făcând referire la această primă tranşă de aur livrată spre Banca Centrală Venezueleană, Preşedintele Chavez a anunţat că «fiecare cofret cu lingouri de aur cântăreşte 500 kilograme şi are o valoare de 30 de milioane de dolari. Restul rezervelor noastre de aur vor fi repatriate în totalitate spre Venezuela, puţin câte puţin, încetul cu încetul [2]»

În timpul alocuţiunii sale ţinute pe 25 noiembrie trecut, Preşedintele Republicii Bolivariene Venezuela a ţinut să sublinieze că «nu este just faptul că, cu o ţară care posedă atîtea bogăţii cum este Venezuela, noi să fi încheiat secolul XX cu mai mult de jumătate din populaţia noastră în situaţie de sărăcie şi mizerie[3]», adăugând totodată că «acest aur revine la locul de unde n-ar fi trebuit niciodată să iasă: în încăperile de securitate maximă ale Bancii Centrale Venezuelene şi NU ale băncii londoneze sau ale băncii americane, sau ale băncii Marii Britanii. Este aurul nostru! Este rezerva economică a copiilor noştri! Care a crescut şi va continua să crească – aurul şi rezervele economice – pentru că Venezuela va deveni o putere economică, dar nu pentru burghezie şi nici pentru capitalism! Ci pentru poporul nostru[4]»!

Conform jurnalului francez „Le Post”, este vorba de «211,35 tone de aur pe care Venezuela le deţine în străinătate şi a căror valoare se ridică la 11 miliarde de dolari (8,2 miliarde de euro). Conform cifrelor oficiale, această ţară sud-americană ocupă al 15-lea rang mondial în ceea ce priveşte rezervele sale de aur, deţinând peste 365 de tone de aur. Printre acestea, 154 de tone sunt deja depuse în Banca centrală Venezueleană. Preşedintele Chavez intenţionează de asemenea să recupereze suma de 6,2 miliarde de dolari, sub formă de bani gheaţă şi bonuri valorice de schimb, deţinuţi în instituţii bancare elveţiene, britanice, franceze şi americane, SUMĂ pe care o va păstra în ţară sau o va transfera spre ţari prietene precum China, Russia sau Brazilia[5]».

În timp ce Uniunea Europeană a intrat într-o ultimă fază disperată de resuscitare, cu o Bancă Centrală Europeană aflată la terapie intensivă, şi în timp ce Statele Unite se scaldă într-un evident faliment tehnic de mai bine de un decenio şi jumătate, o ţară pe care o considerăm în mod injust ca fiind «din lumea a treia», oferă astăzi lecţii de primă clasă lumii întregi, în ceea ce priveşte aplicarea unor măsuri şi principii care aparţin unei bune, sănătoase şi durabile gestiuni economice, politice şi sociale, proprii unui veritabil stat suveran şi independent.

În faţa unor astfel de măsuri vizând garantarea suveranităţii şi independenţei naţionale a poporului venezuelean, a garantării unui viitor cu adevărat “DE AUR” a copiilor Republici Bolivariene Venezuela, un sincer «chapeau bas» în faţa MARELUI OM DE STAT HUGO CHÁVEZ!!!

[1] http://multimedia.telesurtv.net/en/25/11/2011/59552/nacionalizacion-de-la-industria-del-oro-en-venezuela/

[2] http://www.agoravox.tv/actualites/international/article/chavez-fait-rentrer-l-or-du-32760

[3] http://www.youtube.com/watch?v=L3U1ZfJpDQ4

[4] http://www.youtube.com/watch?v=L3U1ZfJpDQ4

[5] http://www.lepost.fr/article/2011/12/02/2651941_chavez-rapatrie-l-or-du-venezuela.html