6 comentarii
25.01.2018 la 10:56
Selectare comentariu Toader
255 aprobate
.
.
În răspuns la Profesor Corvin Lupu.

Domnule profesor sunt dezanmagit nu pentru ca nu mergeti pe presupuneri (desi este legal sa ai „suspiciuni rezonabile” pana si intr-un proces penal – ce sa mai vorbim de o analiza istorica care nu da verdicte finale ci … analizeaza evenimente trecute) pentru ca desi aveti resursele necesare continuati sa cercetati evenimentele din 89 doar prin prisma „dreptului intern”, fara sa luati in calcul contextul international, stiinta dreptului international (si actele normative existente la acea data in dreptul international) si putinele probe care leaga evenimentele din 89 de acest context international (evenimentul din 23 dec.89 evocat de dl Prof. Coja este unul, dar nu singurul. De ex : tintele aparute pe raderele armatei – tinte ce nu puteau fi pregatite/facute de revolutionari, nu sunt luate in seama aproape de loc). Ceausescu a fost unul din liderii internationali ce a militat pentru „neamestecul in trebuirile interne ale unei tari”, a fost recunoscut si mentionat in cercurile internationale ca un militant pentru independenta tarilor – mai ales dupa momentul 1968 – si de aceea nu putea fi dat jos pe fata, prin interventie directa din afara, indiferent cat de „dictator” era zugravit in plan international dupa plecare alui Pacepa. Dar exact aceste interventii subtile, de initiere si intretinere a „revoluiei din 89” sunt ocolite cu grija de toti analistii evenimentelor – mergandu-se exclusiv pe „cauza interna” : revolta maselor (aici fiind incluse abuziv si manifestarile soviniste, extremite-etnice, cele impotriva armatei si drapelului tricolor – desi astea sunt altceva si nu au legatura cu „foamea” la care ne-a supus Ceausescu ci cu unitatea/integritatea nationala) , tradarile din diferite structuri ale apararii statului roman, pe disfunctiile/haosul cauzate de manipularile mediatice din tara (fara a fi luate in calcul manipularile mediatice din afara tarii) etc etc. In acest mod o sa vopsim alternativ in „cavaleri ai dreptatii” si „tradatori” diferiti participanti de marca din evenimentele din 89 – dar nu o sa ne apropiem decat tangential de structura de baza a evenimentelor din 89. de amploarea operatiunilor din acele timpuri si de intelegerea evenimentelor ce au avut si au efecte pana azi. Corect ar fi sa spuneti, cel putin, ca nu a venit nici acum vremea pentru o judecata mai adanca a evenimentelor din 89 si ca analiza dvs se canalizeaza exclusiv pe comodul punct de vedere a unei „simple revolte interne ce a schimbat conducerea Romaniei dupa o lupta de culise dintre esalonul 2 si esalonul 1 din structura partidului comunist, cu victime „colaterale” din multimea revoltata iesita pe strazi”. Parerea mea.

*
Nota redacției Nu-i putem cere dlui profesor Corvin Lupu să facă totul! Domnul profesor „rumegă” informația privind aducerea la București a lui Ceaușescu pe 23 decembrie și îi va găsi locul în ampla reconstituire a celor petrecute în timpul „revoluției”! Să avem puțintică răbdare!
Eu aș deduce din acest episod că la data respectivă i s-a făcut lui Ceaușescu o ofertă, iar el a refuzat-o! Ce ofertă? Cine a făcut-o? De ce a refuzat Ceaușescu? Aș deduce și că nu fusese încă decisă asasinarea bietului om.
Din auzite, ar fi că a venit la MApN să discute cu Ceaușescu cineva din partea Moscovei, a lui Gorbaciov!
Sunt nenumărate aceste întrebări!
Ciudat este că am fost chemat la comisia care cercetează în momentul de față evenimentele și i-am relatat dlui general procuror militar acest episod și nu s-a arătat deloc interesat. Ca și ceilalți de dinaintea sa! Sunt eu exagerat – ca să nu zic mai rău!, considerând acest detaliu ca fiind foarte important?!

i.c.