ROMANIA 2030

1) Prognozele pleaca de la premize. In ceea ce urmeaza ele sunt ale decalogului judaico-crestin. Doua miliarde de crestini sunt factorul hotarator al civilizatiei. De la ei pleaca impulsurile teologice, filozofice, culturale, politico-sociale si tehnico-stiintifice. Asa cum legiunile Imperiului Roman (singurul din cele opt la anul zero, care a supravietuit si s-a metamorfizat in Sfantul Imperiu Roman, UE, USA, NATO si decide soarta lumii) au pregatit terenul crestinismului, tot asa colonialismul, imperialismul si globalizarea pregateste terenul standardelor de civilizatie, drepturilor universale ale omului, crestinismului.

2) Trauma crestinismului este Marea Schisma din anul 1054, care a generat un perpetuum Razboi Rece, o Cortina de Fier despartitoare intre ortodocsi si occidentali si mai ales imensul esec din anul revolutionar 1989, cand dorinta fierbinte de refacere a unitatii crestine a ramas neinplinita cu consecintele dramatice, din ce in ce mai vizible atat in est cat si in vest si care determina soarta neamurilor, mai ales a romanilor de la Limes, intre Imperiu si Barbari.

3) Pana in 2030 complexul militar-industrial din SUA, cultura anglo-mozaica va pierde din puterea actuala, dar va ramane dominant in competitie cu America Latina, Africa de Sud, India si nu in ultimul rand China. Succesul crestinilor din Hong-Kong si Macao e greu acceptat de confucianistii, dar cand China comunista devene crestina (azi sunt 20 de milioane) umanitatea va descoperii o noua dimensiune, ca dupa descoperirea Lumii Noi. Si crestinii din India, Goa, Kerala, Japonia, Orientul Apropiat au aceiasi misiune de integrare si adaptare la condul de comportament occidental: contract, disciplina si munca. Aceasta modernizarea laica tehnico-stiintifica pregateste terenul crestinizarii universale.

4) Moscova, a treia Roma, a initiat dialogul cu Roma si SUA, a renuntat pasnic la Razboiul Rece, la Cortina de Fier, la umilitorul Lagar ortodoxo-comunist dar nu l-a intales pe Fericitul Ioan Paul II, n-a avut forta sa contribuie la refacerea unitatii crestine. In consecinta Rusia e puterea cea mai imprevizibila (vezi Siria, Caucaz, ocupatia militara din Moldova etc.) pentru ca aspira la refacerea imperiului, Uniunii Eur-asia. Proiect cu picioare de lut, pentru ca rusii sunt tot mai putini, exporta numai materii prime, iar vecinii devin tot mai puternici. Un cerc vicios. Asta ne indrepateste sa speram ca Moscova si Roma vor gasi un modus vivendii inainte de aniversarea unui mileniu de la Marea Schisma.

5) In acest context geopolitc romanii, dezmembrati de Stalin si Hitler, sunt intre ciocan si nicovala, intre Rusia si UE/NATO. Romania e integrata formal in lumea euro-atlantica, in schimb Biserica Ortodoxa se orienteza spre Moscova, iar cea Unita cu Roma este persecutata. Rezultatul e un blocaj, care a dus deja la emigrarea pe trei milioane de tineri spre vest. In Moldova situatia este si mai dramatica. Transnistria este ocupata militar. Biserica Ortodoxa este si ea direct obedineta Moscovei. Pretutindeni, coruptie, clientelism, nepotism oriental.

6) Romanii supravietuiesc acuma ca intr-o sala de asteptare CFR si nu stiu nici in ce directie, nici in tren sa urce: Moscova sau Roma? Pentru ca au infaptuit unirea din 1859, 1918, moldo-valahii au convingerea ca sunt model de urmat. Ei nu realizeaza ca linia Scolii Ardelene duce la emanciparea nationala, sociala si ca numai o sinteza a Ideii cu Fapta ofera sansa depasirii blocajului actual.

7) Cum va evolua chestiune romaneasca? Va avea lor reunificarea, va fi depasita saracia din cele mai sarace tari din Europa? Se va lua o decizie majora? Se va bate pasul pe loc? Hotarasc vrasmasii? Aceste intrebari si mai ales raspunsurile genereaza o cascada de consecinte pe care le cunoastem din viata lui Mihai Viteazul, Inchetie Micu-Clein, Samuil Micu, Maior, Vladimirescu, Balcescu, Cuza, Antonescu, Ceausescu, Iliescu, Constantinescu, Basescu. Nu este exclus ca moldo-valahii sa redevina sclavii satrapilor orientali, tot asa cum e posibil ca prin dialogul cu occidentalii, inceput de Fericitul Ioan Paul II la Bucuresti, si unirea cu Roma sa renasca Romania Mare occidentala si prospera.

www.viorel-roman.ro
viorel-roman-bremen.over-blog.de