22/09/202 a 75-a aniversare a constituirii ONU

ADUNAREA GENERALĂ A NAȚIUNILOR UNITE 2020
– a 75-a aniversare a ONU

– Trump vs. Putin & Xi
De Andrew Korybko Analist politic american – 23/09/2020

Discursurile susținute de președinții Trump, Putin și Xi prin intermediul video/conf. în timpul Adunării Generale a ONU din 2020 au arătat în mod previzibil că evaluarea de către liderul american a situației internaționale contemporane și viziunea aferentă asupra viitorului diferă semnificativ de cea a omologilor săi ruși și chinezi”.

Funcțiile Adunării Generale a ONU din 2020 sunt desfășurate aproape în întregime video în acest an, datorită Războiului Mondial C(Covid), termenul autorului pentru descrierea proceselor de schimbare a paradigmei cu spectru complet, declanșate de eforturile necoordonate ale lumii de a contracara COVID-19. Punctul culminant al evenimentului, de marți 22/09/2020, a fost discursurile președinților Trump, Putin și Xi, care au arătat în mod previzibil că evaluarea de către liderul american a situației internaționale contemporane și viziunea conexă asupra viitorului diferă semnificativ de omologii săi ruși și chinezi”. Pentru referință, cititorii pot revizui transcrierile discursurilor lor în sursele cu hyperlink de mai jos:
Trump https://www.vox.com/world/2020/9/22/21450727/trump-unga-speech-2020-full-text-china
Putin http://en.kremlin.ru/events/president/news/64074
Xi https://news.cgtn.com/news/2020-09-22/Full-text-Xi-Jinping-addresses-high-level-meeting-for-UN-anniversary-TYvH4vvVDO/index.html

Ceea ce urmează este un rezumat al opiniilor și viziunilor lor, relevandu-se contrastele dintre cele ale lui Trump și Putin & Xi.

Trump
Începând cu Trump, el s-a lăudat cu mobilizarea anti-COVID a SUA, dând vina pe China pentru această pandemie globală. El a condamnat, de asemenea, Republica Populară China pentru presupusul control asupra Organizației Mondiale a Sănătății, devastarea sa raportată de mediu și presupuse abuzuri comerciale. Printre alte aspecte importante s-au numărat menționarea a ceea ce el a descris în mod controversat drept „acordul de pace” dintre Serbia și provincia Kosovo & Metohija, ocupată de NATO, precum și acordurile Abraham, acesta din urmă fiind considerat „începutul unui nou Orient Mijlociu”. El a reamintit de asemenea lumii despre angajamentul său de a se retrage din Afganistan, precum și asasinarea generalului-maior iranian Soleimani pe care l-a numit „cel mai mare terorist din lume”. În plus, Trump a revendicat meritul deplin pentru înfrângerea ISIS. Viziunea sa asupra viitorului este una în care toate țările se pun pe primul loc, și el a prezis „că anul viitor, când ne vom aduna în persoană, vom fi în mijlocul unuia dintre cei mai mari ani din istoria noastră.”

Putin
Discursul lui Putin, în schimb, a fost mult mai constructiv decât cel al lui Trump. El a lăudat ONU și principiul multilateralismului, reafirmându-și în același timp convingerea că Consiliul de Securitate al acestui organism global trebuie să devină mai incluziv și dreptul internațional să fie respectat pe deplin de toți. Criza economică globală provocată de Războiul Mondial C(covid) necesită o cooperare urgentă între ONU, G20 și alte organizații. În acest context, Putin a promovat viziunea Rusiei asupra unui Parteneriat Eurasiatic mai mare și a reiterat angajamentul țării sale față de crearea așa-numitelor „coridoare verzi” libere de războaiele și sancțiunile comerciale. El a vorbit de asemenea în favoarea „eliberării comerțului mondial de bariere, interdicții, restricții și sancțiuni nelegitime”. Liderul rus a recomandat apoi reînnoirea Noului START cu SUA, a oferit gratuit vaccinul Sputnik V întregului personal ONU și a cerut o reuniune G5 a CSONU(consiliului de Securitate ONU). La finalul discursului său, Putin și-a repetat apelul la multilateralism.

Xi
În comparație cu discursurile lui Trump și Putin, ale lui Xi au fost cele mai simple dintre cele trei, deși aceasta nu este o critică. El a rezumat succint progresele socio-economice și tehnologice ale omenirii din ultimii 75 de ani de la fondarea ONU și, la fel ca Putin, Xi a îndemnat comunitatea internațională să revină la principiul multilateralismului, astfel încât „după furtună să vină curcubeul”. El a sfătuit ONU să „fie ferm pentru justiție”, să „susțină statul de drept”, „să promoveze cooperarea” și să „se concentreze asupra acțiunii reale”. Unele puncte relevante pe care liderul chinez le-a făcut au fost condamnări lejere ale bullying-ului și unilateralismului american, precum și recomandări pentru a înlocui conflictul cu dialogul, constrângerea cu consultarea și suma zero cu câștig-câștig și pentru Agenda 2030 a ONU de a acorda prioritate provocărilor de securitate netradiționale, ar fi sănătatea publică. În viziunea sa optimistă asupra viitorului, toată lumea va „lucra pentru a promova o comunitate cu un viitor comun pentru omenire”.

Viziuni în conflict
Contrastul dintre viziunea liderului american asupra viitorului și cea a omologilor săi ruși și chinezi este clar. Susținând că „prosperitatea americană este temelia libertății și securității în întreaga lume”, Trump a portretizat ultimii trei ani și jumătate în termeni strălucitori, se presupune că s-a îmbogățit de succesul campaniei sale de „Make America Great Again”. În mod evident, Putin și Xi nu sunt de acord, deoarece fiecare în felul său a criticat ceea ce amândoi consideră unilateralismul periculos al lui Trump, fie că este vorba de ducerea așa-numitului „război comercial”, impunerea de sancțiuni sau amenințarea că nu va reînnoi Noul START. Trump este încrezător că se va întoarce la ONU anul viitor în calitate de președinte american, în timp ce se poate interpreta optimismul lui Putin și Xi față de viitor ca fiind bazat pe presupusa lor convingere că Biden l-ar putea înlocui în cele din urmă. Una peste alta, aceste trei discursuri au confirmat pur și simplu că Noul Război Rece este încă în principal despre SUA vs Rusia și China.

Gânduri de încheiere
Există și alte detalii în aceste trei discursuri, ar fi apelul lui Trump pentru schimbarea regimului în Cuba, Nicaragua, și Venezuela și sugestia lui Putin de a reglementa inteligența artificială și interzicerea armelor spațiale care nu au fost atinse de dragul de a menține acest articol simplu și direct la punct. Cititorii ar trebui, prin urmare, să ia timp pentru a revizui fiecare dintre transcrierile anterioare hyperlink-uri în cazul în care sunt interesați în procesul de învățare/intelegere despre totalitatea opiniilor fiecărui lider. Cu toate acestea, scopul acestei piese a fost de a rezuma evaluările și perspectivele lor, pentru a confirma că traiectoria actuală a Noului Război Rece va rămâne probabil pe drumul cel bun dacă Trump va câștiga realegerea. În cazul în care Biden îl va învinge, există însă șansa ca dinamica actuală a competițiilor duble ale SUA cu Rusia și China să se schimbe oarecum, deși nu este clar dacă ar fi mai bine așa ar putea spera Putin și Xi sau în rău, așa prezic adversarii săi de acasă.

Sursa: http://oneworld.press/?module=articles&action=view&id=1697

Traducerea CD