Primim pe Email de la dl Raul Folea, un colaborator al site-ului:

.
Talentul fostului dictator, o mare surpriză, chiar dacă este contestat chiar de cercetătoarea care a descoperit manuscrisul

BUCUREȘTI, 31 iul — Sputnik, Dragoș Dumitriu.Preocupările culturale ale lui Nicolae Ceaușescu nu sunt povești.

Sunt cunoscute relațiile de amiciție pe care le-a avut cu scriitori ai epocii, sprijinul de care au beneficiat oamenii de cultură — dar și libertatea de creației de care s-au bucurat aceștia după 1965.

Ceaușescu a citit în manuscris „Delirul”, o carte periculoasă în conjunctura politică de atunci, a povestit în repetate rânduri cunoscutul jurnalist Dumitru Avram, membru al grupului de presă al fostului președinte, iar discuțiile sale cu membrii Uniunii Scriitorilor uimeau — „Ceaușescu nu vorbea aiurea, era pregătit, nu se făcea de râs, chiar avea grijă să fie de folos Uniunii”.

Acum câțiva ani, Lavinia Betea, o cercetătoare care a făcut carieră și bani publicând cărți de interviuri cu personalități comuniste și diverse lucrări documentate și ciudat interpretate despre perioada dinainte de 1989, a anunțat descoperirea unei poezii scrisă de Nicolae Ceaușescu.

„Poezia nu are nici titlu, nici semnătură”, scria Betea în „Adevărul”, precizând că „după grafie şi fondul documentar de arhivare în care am găsit-o, e în mod categoric creaţia celui care-a condus România, dictatorial, aproape un sfert de secol”.

Poezia se pare că aparține într-adevăr lui Nicolae Ceaușescu, în ultimii patru ani neexistând contestații. Dumitru Avram consideră și el că scrisul este al fostului președinte.

„Poezia nu e deloc rea, are forță — și, ce să mai vorbim, nu putem avea pretenții de la cineva care scrie așa, din plăcere, când și când — așa cum am avea de la un poet sau scriitor care asta face, prin vocație și profesie”, a spus Avram.

Nu aceeași este părerea Laviniei Betea, care comentează „Despre aptitudini literare, nici vorbă”, completând cu o ipoteză lipsită de orice fundament — „Dacă autorul şi-ar fi transmis,,poemul” diriguitorilor propagandei, intra urgent în manualele şcolare”.

Așa cum scriam, interpretările date de Betea sunt ciudate, răutăcioase, departe de obiectivitatea cercetătorului și mai apropiată de ipocrizia și frustrarea foștilor activiști de mâna a treia transformați în critici ai regimului comunist.

Poezia, descoperită în manuscris, conține greșeli de ortografie și de punctuație; dar, asemenea erori se găsesc în manuscrisele tuturor scriitorilor, ba chiar și în articolele ziarelor sau revistelor, cu toate că trec pe sub ochii corectorilor. O sfătuiesc pe Lavinia Betea să studieze la fel de critic chiar revista „Historia”, unde a reluat cu succes articolul din „Adevărul”. Asta ca să nu mai vorbim de o greșeală și mai gravă — transformarea caracterului științific al revistei într-un demers cvasi-politic.

Prezentăm poezia atribuită lui Nicolae Ceaușescu, în forma originală, iar dvs să apreciați dacă fostul președinte avea sau nu inspirație — hai să nu spunem talent, fiindcă e impropriu să judeci după o poezie, o las pe Lavinia Betea să facă asemenea aprecieri.

„De vreii să fii nemuritor
Poete scrie pentru ţară
Vers simplu dar cutezător
În el mândria de popor tresară.
.
Scrie de daci şi de romani
De munţi de râuri şi câmpii
De muncitori şi de ţărani
De cântecul voios de ciocârlii
.
Scrie de ce ni drag, de ce iubim
De eşti poet şi de partid să scrii
Prin el în ţară liber azi trăim
Scrie cât mai frumos aşa cum ştii
.
Să scrii că noi muncim din greu
Că totul nu-i aşa cum vrem
Dar mergem înainte tot mereu
Noi făurim uniţi tot ce avem
.
În tricolor avem simbol deplin
Albastru cer cu stele şi senin
Galben din holdele bogate aurii
Roşu ca sângele vărsat în bătălii”
.
.
Nota redacției: Într-o vreme, s-a auzit cu după o întâlnire cu scriitorii Nicolae Ceaușescu l-a rugat pe „tovarășul Constantin Chiriță”, autorul romanului de mare succes „Cireșarii”, să rămână să discute împreună ei doi o chestiune. Ceilalți scriitori au plecat, iar prietenii lui Chiriță i-au promis să-l aștepte la madam Candrea, adică la restaurantul de la Uniunea Scriitorilor. Chiriță și-a făcut apariția după vreo două ceasuri și nu a vrut să povestească ce a discutat cu „tovarășul”. Decât într-un târziu, când vinul și-a făcut efectul. Ceaușescu îl oprise pe Constantin Chiriță ca să-i dea să citească mai multe poezii de-ale sale și să-i afle părerea…
În textul de mai sus remarcăm versul „Totul nu-i așa cum vrem” pe care cenzura vremii l-ar fi remarcat și ea…
i.c.