surena5 hours ago
icannen@yahoo.com86.122.240.74
Într-adevăr suntem oameni, dar homo homini lupus est și cum drepturile și obligațiile sunt de cele mai multe ori teoretice (vezi sentințele din dosarul Microsoft și compară-le cu ale altor nefericiți care au furat 500,1000 de lei) nu pot să fiu de acord cu tine că „drepturile minorităților trebuie să fie subscrise și în concordanță cu necesitatea majorității”. Poate ai vrut să spui ca drepturile minorităților să nu discrimineze majoritatea (ceea ce se întâmplă la noi în Harghita, Covasna din cauza incompetenței Bucureștiului). Cu această afirmație sunt întrutotul de acord.
Am văzut că mulți nu au înțeles cum stă treaba cu minoritățile. Având în vedere că avem români (generalizez și ar trebui să spun aromâni, meglenoromani, machining etc.) în toată Peninsula Balcanică, mai avem români din teritoriale pierdute de România Mare care trăiesc în țări recunoscute de România, precum și câteva milioane în Europa nu putem lupta pentru drepturile lor (școala, utilizarea limbii, ziare, reviste, carti, teatre în limba română, utilizarea limbii în administrație dacă sunt majoritari) dacă ne-am comporta rău cu minoritățile noastre. Orice demers al Ungariei la adresa României privind minoritățile au atras critici dure și observația întemeiată „sunteți cu mult în urma României privind drepturile minorităților” și „România rămâne un model pentru Europa cu privire la problema minorităților”. Nu știu în câte domenii suntem dați exemplu, dar știu că în problema minoritatilor suntem un reper. Crede-mă că Europa recunoaște acest lucru nu din complezenta! Așa stau lucrurile.
Ce nu e bine la noi este modul în care toleram ca minoritatea maghiară să discrimineze majoritatea românească (au în parlament o uniune care nu este partid, nu se respectă legea, au pretenții de autonomie pe criterii etnice care nu este nicăieri în Europa, au steagul Secuiesc pe stema României în timp ce românii din Transilvania nu sunt reprezentați și habar nu au, o țin într-una cu steagul Secuiesc când ar trebui să mărească stema ca să vadă că sunt prezenți etc..) și vor numai drepturi, fără obligații.