Sorin
729 aprobate

george-turle@t-online.de
93.229.30.21

 

Putin mai are inca o carte de jucat, chiar importanta. Sigur, telurile initiale erau incomparabil mai mari, era ocuparea Ucrainei (incluzand, bineinteles, capturarea capitalei), schimbarea regimului, instalarea unuia pro-rus, tip Lukashenko si control/supervizare militar/a o perioada. Primele 3 trebuiau sa se desfasoare repede. Cam 4 zile anuntate initial, cu marje de eroare 7 pina la 10 zile. Scopurile astea nu mai sunt absolut deloc realizabile, forta ofensiva pentru asa ceva nu mai exista. Acum telul ar fi zona sudica si sud-estica, culoarul Herson-Mariopol, pentru asigurarea unei legaturi terestre cu Crimea. Teoretic, acest tel ar putea fi inca realizabil, dar depinde ce se va intampla in urmatoarele 7-8 zile. Adica armata rusa trebuie sa arate ca inca mai are forta ofensiva destul de solida pentru a mai inregistra niste rezultate. Asta ar insemna sa ia Mariopolul, apoi in partea estica Harkov, apoi o inaintare ferma spre centru si eventual sa reuseasca izolarea capitalei (chiar daca nu ar fi de acolo sanse sa o ia). In felul asta are sanse sa se duca cu ceva de pus pe masa in Turcia, cand s-o vedea cu Zelensky si sa aiba o moneda de negociat cat de cat dupa cum vrea el. In sensul „ok, renunti la acel culoar, iar eu ma retrag de peste tot de unde am inaintat prin alta parte”. Sunt ceva sanse pentru asa ceva, dar nu cert, probabil 40% – maxim 50%. Nu inseamna nici in acest caz ca 100% Zelensky ar ceda, dar ar fi un „leverage” puternic. Daca insa in aceasta urmatoare saptamana, armata rusa ramane in defensiva, ba chiar incepe sa dea inapoi (cum s-a intamplat din Mykolaiv), atunci si stacheta asta cade.
De „demilitarizare” nu poate fi vorba, e o cerere absurda, aproape ca cea cu „sa se retraga NATO la stadiul ’97”. Rusia nu este in postura de invingatoare si Ucraina de invinsa, de asemenea Rusia nu ii mai prezinta vreo incredere Ucrainei ca peste 5-6-7 ani nu se reapuca sa traseze harti din pix, nu mai descopera ceva minoritati pe care cica vrea sa le pazeasca samd. Probabil cel mult va invoca problema non-problema cu armele biologice, un soi de angajament ca nu se vor produce si alte bla-bla-uri de genul. Problema NATO (neintrarea), se transase dinainte de invazie, iar un alt punct ar fi probabil o recunoastere a Crimeei ca parte din Rusia (aia n-o mai intoarce nimeni oricum.
In cazul nereusitelor din urmatoarea saptamana, nu-i exclusa varianta apelarii la distrugeri, bombardari, nivelari de cariere civile, provocari de victime, pentru a incerca prin asta sa-i forteze mana lui Zelensky sa accepte punctele respective. Lucru care nu ar trebui sa se intample, pentru ca ar fi vorba de terorism si crima de razboi.