6 din 42.035
Putin: Protectorul Ucrainei PAUL CRAIG ROBERTS • 27 IUNIE 2024•

rodica bratulescu
27 iun. 2024, 21:06 (acum 17 ore)
către

Putin: Protectorul Ucrainei

Putin: Protectorul Ucrainei
A observat cineva că Putin își conduce „operațiunea militară limitată”, prin care se referă la limitat la Donba…

Putin: Protectorul Ucrainei

PAUL CRAIG ROBERTS • 27 IUNIE 2024•

A observat cineva că Putin își desfășoară „operația militară limitată”, prin care se referă la limitat la Donbas și fostele teritorii rusești care fac din nou parte din Rusia, ca răspuns la inițiativele SUA/NATO/Ucrainean? Când armata rusă lovește în afara zonei limitate de luptă, este de obicei un răspuns la o lovitură ucraineană în Rusia în afara zonei de luptă. După 2,5 ani de conflict, Putin nu a făcut niciun efort pentru a câștiga războiul. Nici măcar nu pare să înțeleagă că Rusia este în război, nu este angajată într-o acțiune limitată a poliției.
Putin a lăsat guvernul ucrainean în ordine de funcționare și nu a intervenit în capacitatea lui Zelensky de a continua conflictul. Kievul este intact. Guvernul de la Kiev este intact. Nu s-a făcut nimic pentru a închide granițele Ucrainei de la aprovizionarea cu armament occidental. Întreaga inițiativă a conflictului este cu Occidentul. Occidentul acționează, iar Putin răspunde. Nu există inițiative rusești. Într-adevăr, Rusia a fost forțată să intre în conflict de inițiativele Occidentului.

Nu aceasta este modalitatea de a lupta un război.

Refuzul lui Putin de a lupta și de a câștiga un război este cel care provoacă extinderea enormă – tot mai mare – a războiului.

Observați că răspunsul Kremlinului la atacul american cu rachete asupra civililor din Crimeea și a unei plaje publice este să cheme ambasadorul american și să se plângă, să investigheze, să trimită condoleanțe, nu să distrugă și să ocupe Kievul. După tot acest timp nu au aflat rușii că nimeni nu acordă atenție plângerilor lor? De ce crede Putin că poate face de rușine Occidentul nerușinat? De ce își face griji Kremlinul cu privire la răspunsul excesiv la atacuri? https://sputnikglobe.com/20240627/putin-will-not-take-the-bait-russia-will-respond-prudently-to-crimea-attack-1119148707.html Washingtonul nu-și face griji cu privire la supraprovocarea Rusiei.

Să fiu clar, sunt de partea umanității. Nu vreau război nuclear. Putin nu ar fi trebuit niciodată să intre într-un conflict când nu a intenționat o victorie rapidă înainte ca Washington/NATO să se poată implica și să extindă războiul.

Acum, că trupele franceze sunt în Ucraina, că personalul SUA/NATO țintește rachetele americane cu rază lungă de acțiune asupra civililor ruși și acum că Rusia se confruntă cu probabilitatea ca trupele NATO să intre în Ucraina, răspunsul lui Putin este de a juca Mâinile Washingtonului vorbesc despre aducerea trupelor nord-coreene în conflict. Imaginați-vă daunele propagandei. Coreea de Nord este chiar mai demonizată decât Rusia și Putin.

De ce vrea Putin să extindă conflictul în loc să-l câștige rapid?

Este motivul pentru care directorul băncii sale centrale l-a convins că Rusia nu are resursele necesare pentru a conduce un adevărat război? Acesta este motivul pentru care Putin subliniază la nesfârșit capacitatea nucleară a Rusiei? Lui Putin îi lipsesc resursele pentru a conduce război convențional? Cu ratele dobânzii de 16% ale directorului băncii sale centrale care împiedică economia rusă, poate că așa este. Directorul băncii centrale al lui Putin a lăsat rezervele băncii centrale ruse în depozitele occidentale, unde Washington le putea sechestra. A fost aceasta incompetență sau un act de trădare? Washingtonul a decis că veniturile din dobânzi obținute de rezervele băncii centrale ruse confiscate vor fi date Ucrainei pentru a continua războiul. Așadar, rezervele băncii centrale ale Rusiei finanțează capacitatea Ucrainei de a conduce război împotriva Rusiei.

Când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, Rusia, în special tinerii, au fost corupte ani de zile de propaganda Washingtonului. Și-au pierdut conștiința națională și au devenit „cetățeni ai Occidentului”. A scăpat tineretul rus de această amăgire sau mai domnește?

Întrebarea care ne este în fața este: are Rusia un lider capabil să înțeleagă că Rusia are un inamic intenționat să-și distrugă și dezmembră, sau va realiza Kremlinul în sfârșit acest lucru în ultimul moment, prea târziu pentru a evita războiul nuclear?

Este extraordinar că soarta lumii se bazează pe percepția greșită a Rusiei și pe răspunsul inadecvat la intenția Occidentului. Ca urmare a incapacității lui Putin de a acționa decisiv, acesta a fost atras într-un conflict care a devenit nelimitat, implicând, cel puțin în plan, trupe din țări străine. A pretinde că un astfel de conflict este o „operațiune militară limitată” este un act de iresponsabilitate, chiar și o dovadă de negare a realității.

Rusia este în război cu Occidentul. A ajuns acolo pentru că a refuzat să recunoască faptul. Înțelegerea realității rămâne o provocare pentru Kremlin, care continuă să permită conflictului din Ucraina să scape de sub control, mai degrabă decât să folosească forța pentru a încheia decisiv conflictul înainte de a se termina în al treilea război mondial.

(Republicat de la Paulcraigroberts cu permisiunea autorului sau reprezentantului)