ANCHETĂ „NEW YORK TIMES”

Moartea lui George Floyd – un scenariu pentru declanşarea protestelor?

Toată planeta este cu ochii pe protestele extrem de violente din SUA, generate de uciderea lui George Floyd de către poliţişti. Patru dintre ei sînt în anchetă, însă doi sînt consideraţi principalii criminali: DEREK CHAUVIN şi TOU THAO, ambii cu antecedente privind agresivitatea în alte operaţiuni.

O investigaţie excepţională a celor de la New York Times”  scoate, însă, la iveală aspecte care răstoarnă întreg cazul, sugerînd că tot ce s-a petrecut nu este un simplu abuz al Poliţiei, ci un scenariu premeditat! Este vorba despre o anchetă jurnalistică din care şi noi avem ceva de învăţat, astfel încît să evităm manipulările şi diversiunile livrate în astfel de situaţii, mai ales că avem şi în România momentul 10 august 2018, încă nesoluţionat, cu mari semne de întrebare nelămurite.

Analizînd toate imaginile filmate la faţa locului, jurnaliştii de la New York Times au observat că primele scene au fost cele surprinse de camerele de supraveghere din zonă, iar cele surprinse de martori încep cu momentul în care George Floyd este cu faţa pe asfalt şi cu genunchiul poliţistului pe gîtul său! Investigaţia are şi transcript, aşa că putem să vă prezentăm acest pasaj al comentariului chiar din „New York Times”, alături de cadrele care îl probează:

Aşadar, comentariul filmului-anchetă precizează: „La nouă minute după arestare, a treia şi ultima maşină a poliţiei soseşte în scenă. Îi poartă pe ofiţerii Tou Thao şi Derek Chauvin… Chauvin se implică în luptă ca să-l urce pe Floyd în maşină… CHAUVIN ÎL TRAGE (pe Floyd, n.n) DE PE BANCHETA DIN SPATE ŞI-L PUNE PE STRADĂ. NU ŞTIM DE CE. Floyd este acum întins pe trotuar, cu faţa în jos. ATUNCI AU ÎNCEPUT SĂ FILMEZE DOI MARTORI, APROAPE SIMULTAN!

Toate aceste observaţii sînt susţinute de filmul care însoţeşte ancheta, aşa cum vedeţi şi în capturile noastre din această investigaţie a celor de la „New York Times”:

Ce vrea să demonstreze această anchetă jurnalistică a celor de la „New York Times”? Că totul pare premeditat, că o simplă arestare a unui cetăţean suspectat că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari pentru a-şi cumpăra ţigări s-a transformat într-o crimă oribilă în care nişte poliţişti îl ucid pe un cetăţean american de culoare prin folosirea excesivă a forţei.

Jurnaliştii americani au sesizat că principalii acuzaţi, poliţiştii Derek Chauvin şi Tou Thao nici măcar nu făceau parte din echipajele care l-au arestat şi încătuşat pe George Floyd, ei venind la faţa locului mult mai tîrziu.

De asemenea, jurnaliştii au remarcat ceea ce nimeni părea să nu observe pînă acum: că GEORGE FLOYD ERA DEJA ÎN MAŞINA POLIŢIEI CÎND, FĂRĂ MOTIV, CHAUVIN ÎL TRAGE PE ASFALT, jurnaliştii adăugînd: „NU ŞTIM DE CE!” Şi, într-adevăr, marea întrebare este de ce Chauvin îl trage jos din maşină pe Floyd, în loc să închidă uşa şi să-l ducă la secţie. Era nevoie de scena ce a urmat, cînd Floyd spune de 14 ori: „I CANT BREATHE”, care a devenit acum sloganul protestelor?

Punînd cap la cap toate imaginile filmate, jurnaliştii au observat ceva extrem de important: că filmările martorilor au început abia după ce Floyd era deja pe asfalt, cu genunchiul lui Chauvin pe gîtul lui! Dacă privim cu atenţie imaginile, observăm şi noi că martorii parcă au apărut din senin abia cînd începe scena cu agresiunea lui George Floyd pe asfalt, scenele anterioare fiind luate de pe camerele de supraveghere din zonă.

Oricine se poate întreba după ce a văzut această investigaţie jurnalistică: de ce ar fi acceptat poliţistul Derek Chauvin să fie în centrul unui posibil scenariu, din moment ce acum este acuzat de crimă, nu de folosirea abuzivă a forţei?

Răspunsul este cît se poate de simplu, fiind întîlnit deseori în astfel de situaţii: prima reacţie a autorităţilor a fost aceea de a-l scoate pe Derek Chauvin de sub acuzaţia de omor! S-a spus că Floyd s-ar fi opus la arestare, deşi imaginile arată că el era deja încătuşat şi chiar urcat în maşina poliţiei atunci cînd Chauvin l-a scos şi trîntit pe asfalt.

Apoi s-a emis chiar un certificat de deces în care s-a menţionat că Floyd ar fi fost infestat cu Coronavirus, deci moartea ar fi survenit din cauza comorbidităţilor anterioare amplificate de Covid-19! Totul pentru scoaterea de sub acuzare a poliţistului Chauvin. Ulterior, însă, familia lui George Floyd a cerut o expertiză privată care a demonstrat că moartea fiului lor a survenit ca urmare a agresiunii din partea poliţistului Chauvin.

Aşadar, în primele zile de după incidentul ucigaş, autorităţile au încercat să-l apere pe poliţistul Chauvin, ceea ce a constituit principalul motiv al declanşării protestelor! Abia cînd lucrurile au fost complet scăpate de sub control, s-a revenit şi poliţiştii au fost puşi sub acuzare, Derek Chauvin fiind arestat în cele din urmă sub acuzaţia de omor. Cu alte cuvinte, poliţistul Chauvin se ştia protejat de şefii lui şi s-a văzut apoi sacrificat în încercarea autorităţilor de stopa violenţa protestelor scăpate de sub control!

Ancheta celor de la „New York Times”, unul dintre cele mai importante ziare din SUA, nu face altceva decît să pună întrebări în urma unei analize senzaţionale ce deschide perspectiva unui scenariu bine pus la cale, în care s-a folosit un caz banal (arestarea unui cetăţean) pentru generarea unei reacţii emoţionale de proporţii care este folosită acum ca armă electorală teribilă înaintea alegerilor prezidenţiale care se apropie.

N-ar fi rău ca şi jurnaliştii români să vadă această anchetă jurnalistică şi să înveţe cîte ceva din felul în care se analizează astfel de evenimente, mai ales că şi la noi se petrec astfel de manipulări pe care aproape nimeni nu le analizează pentru ca nu cumva autorităţile să se supere.