anonim
4 aprobate

generatiaumbrelor@gmail.com
86.120.171.105

 

1904 Un muncitor roman cade intr-o catacomba si dupa o cercetare sumara istoricii constanteni decid sa inchida catacomba pentru problema unor inscriptii intr-o limba protoromana…..
1941 Din sediul adapostul antieerian al comandamentului german de aviatie se incepe saparea unui tunel de salvare in caz de bombardament care intra direct intr-o linie a catacombelor….Cu atentatul de la Odesa germanii au avut liber sa intre in toate catacombele din Cartierul Peninsula pentru care nu se stie nici astazi ce au gasit, cat au cercetat si cat au furat din Romania.
1942 O echipa de ofiteri germani intra in catacomba si dupa o cercetare sumara decid si ei sa inchida catacomba .
1958 Un grup de istorici comunisti (stalinisti) incearca sa identifice intrarea si dupa o serie de interventii grele la inalt nivel renunta la cercetari si abandoneaza definitiv ideea….
Astazi s-a abandonat ideea cercetarii catacombelor, a ideii existentei de camere funerare crestine necercetate sau a gasirii mormantului poetului Ovidiu sub semnul corectitudinii politice liberale. Tari ca Egiptul, Grecia sau ca Israelul folosesc incercetari roboti cu cablu pentru cercetarea sectiunilor in prabusire si de abia dupa aia incep la consilidari si la cercetari de lunga durata cu echipe de muncitori specializati. In Romania nu s-a auzit de asa ceva….

*

Nota redacției – În copilăria mea erau deschise câteva intrări în catacombele Constanței, toate pe Valea Portului. Una era lângă monumentul cu mozaic, necunoscut  până prin anii 1960. Câțiva colegi, mai curajoși, au intrat în catacombe, dar nu s-au aventurat prea departe. Lucrările la Mozaic au astupat accesul la acea catacombă.