Sorin
george-turle@t-online.de
79.197.53.127
Surena, inca o chestie, ca ai pomenit de 2 ori de Japonia.
Unu la mana, Japonia nu are intinderea, resursele si head-startul pe piata mondiala pe care l-a avut SUA.

Doi la mana, nu te astepta vreodata ca Japonia sau UE sa depaseasca SUA. Astea doua sunt obladuite de catre America, Japonia e copilul caftit sia apoi oblijit si crescut (si controlat) de America. UE (care e vestul European dpdv power) e copilul pansat si oblojit dupa WW2 si care ii datoreaza Americii ridicarea. Nu vor putea si nu vor avea voie sa-si ia nasul la purtare pina acolo nici daca ar putea. Pentru ca reguli care se schimba dupa dorinta tutorelui. Pentru ca la o adica scandal contra Nord Stream, sanctiuni companiilor europene daca nu se conformeaza vreunui embargou impus de America nu stiu cui, daca continua sa faca nu stiu ce afaceri cu Iran, pentru ca mai pune la contributia NATO, pentru ca nu uita ca iti asigur protectie samd.
China nu face parte din cazul asta, nu datoreaza sau nu simte nevoia de a datora ceva anume cuiva (chiar daca nu e chiar asa). S-au pus laolalta toti cu acordul ala de mediu in 2014, China le-a spus „ma lashi, eu fac ce consider ca e bine pentru mine”. La care aia au spus „bine mah, vedem peste 16 ani, in 2030 ce-o mai fi. Dar tot cu noi, in acord te consideram, sa nu te superi, iar noi ii dam inainte cu sufocarea sub regularizari, avantaj clar tu, dar ce sa facem…”. Singur Trump s-a alarmat (ca si cu TPP). Nu prea avea el solutii reale si nici nu i-au iesit prea multe, dar macar si-a dat seama „Bai, daca ma ingrop in regularizari si nu nucleare, nu carbune, nu fracking, cum dracu sa concurez eu cu astia, cum sa imi asigur baza energetica sa mentin o crestere economica pentru a tine PIB-ul in fata lor? Cum sa raman in TPP cand aia ma scalpeaza cu double currency-ul lor si eu am 500 de miliarde pe an deficit comercial fata de ei? Cum sa fac altfel ca sa incetinesc pe cat posibil plecarea companiilor din tara?” Prea multe nu a reusit, nici nu stiu daca avea vreun plan clar in cap, dar macar intuitiv si-a dat seama de unele probleme.
Asta la nivel teroretic, practic….si el cu materii prime din China, cu ele si-a construit real estaturile, cu otel de la chinezi. Si nu e singurul, multi politicienisi granguri americani fac bani din afacerie cu chinezii.

quote:

„A fost de ajuns ”deceniul irosit”, ” deceniul de automulțumire” ”

Aa, deci tu dai vina pe automultumirea japonezilor??? De-aia n-au luat fata americanilor? Hmmm., ok, fie, lucrez si cu materialul clientului, pai stai sa ajunga si chinezii sa se bata cu palma pe burta ca e destul, apoi schimbam discutia.

quote
„pentru a înțelege de ce America a rezistat până acum ca putere economică și va mai exista cel puțin 2 decenii…”

Ok, macar admiti si tu ca termenul e limitat, eu zic ca e mai scurt, om vedea care are dreptate :)
iar tu zici ca UE. La felul in care merg lucrurile acum, it makes sense

https://www.bloomberg.com/graphics/2018-china-business-in-europe/
https://www.bbc.com/news/world-47886902
samd
De asemenea, zici ca UE, in timp ce spui ca Germania (prima putere economica a UE si leader de facto al uniunii…e de fapt o plagiatoare (aici e alt capitol, nu am momentan timp).

quote:
„Și aici vă gândiți la bugetul militar al SUA și îl comparați cu restul lumii… O să spuneți de ce militar dacă noi vorbim de economie? Pentru că multe aplicații tehnologice de vârf sunt destinate inițial armatei și abia pe urmă ajung în economie și la civili.”

Se lasa mult asteptate, in domeniul civil cam au restante.
Chiar si americanii sunt de acord cu asta si chiar si ei admit ca deja au destul de multe domenii in care sunt depasiti chiar de orezari. De la abordarea „China can’t inovate” (acu vreo 12-15 ani), narativa s-a schimbat in celebrul de acum „But ar what cost”. „China build the best infrastructure, but at what cost…”, „China innovation advantage, but at what cost!..”…”China is getting smarter, but at what cost!…” (era referire la semiconductori, tehnica de calcul…quantum computer…), „China economy grows, but at what cost!” etc.

Cum am mai spus, realitatea e cum e, nu cum o vrem, nu cum o alegem noi sa fie. Simpatici sau antipatici, n-ai cum ignora faptele. Nici mie nu-mi placea McEnroe ca om si ca sportiv, nu era modelul de campion, era certaret, coleric, necontrolat….dar nu-i puteai nega rezultatele.

Ce mai pot sa spun….nici obiectul bunei sau nebunei intelegeri cu vecinii niu facea obiectul referirii mele