Dumitru Buta
87 aprobate
Dumitrubuta189@yahoo.com
79.115.35.99

.Încă din 1683 (bătălia de la Parkani, unde armata Regelui Jan Sobieski al III-lea a luat bătaia ”grupa mare”, de la otomani, ”iar regele abia a scăpat cu viață” […asta, după așa-zisa ”victorie de la Viena”, cu victorie cu mu-u-ult ”cântec”… – …fie și numai pentru că, fără ajutorul alimentar, ”bombardat”, PESTE ZIDURILE VIENEI”, cu false bombe, făcute din carton, de către contingentul muntean, al lui ȘERBAN CANTACUZINO… – …Regele Sobieski nu ar mai fi avut pe cine/ce ce salva…!!!] , …Polonia era prea slăbită, pentru a mai avea mari pretenții hegemonice, în Estul European (…Regelui .Jan Sobieski al III-lea [1629-1696] i s-a spulberat, și visul unei alianțe cu otomanii și cu Franța…împotriva austriecilor habsburgi… !). La 1686, ”regele nu i-a învins pe tătari, în Bugeac, iar pe 3 septembrie 1686, armata polonă a început să se retragă”.
…Păi, până și cei 19 ”plăieși”, de la Cetatea Neamțului, i-au făcut față, ”cu brio/bravură”, în 1691, Regelui Jan Sobieski al III-lea…!
…După moartea lui Jan Sobieski al III-lea (1696), Polonia merge din rău în mai rău…până ce dispare de pe HARTA EUROPEI (…ceea ce DACO-VALAHIEI [MOLDOVA+MUNTENIA] nu i s-a (ÎNCĂ !) întâmplat:
”Împărțirile Poloniei (în limba poloneză, Rozbiór sau Rozbiory Polski) se referă la evenimentele care au avut loc în secolul al XVIII-lea și care au făcut să dispară statul suveran polono-lituanian. Prusia, Rusia și Austria au fost cele trei puteri care au participat la dezmembrarea statului polono-lituanian.

Cele trei împărțiri teritoriale au avut loc în:

17 februarie 1772
2 ianuarie 1793
24 octombrie 1795.
Termenul „A patra împărțire a Poloniei” se poate referi la oricare dintre evenimentele următoare care au afectat teritorial și politic Polonia:

După sfârșitul erei napoleoniene, împărțirea Ducatului Varșoviei;
Integrarea așa-numitului Regat al Congresului în Rusia în 1832 și încorporarea ce a urmat, a Republicii de la Cracovia în Austria (1846);
Împărțirea Poloniei între Germania nazistă și Uniunea Sovietică ca urmare a Pactului expansionist Ribbentrop-Molotov din 1939” – cf. wikipedia – mă fac să fiu destul de sceptic, în ce privește ”REALIZAREA unor noi tendințe hegemonice, ale Poloniei, asupra României”, ca și asupra oricui (în ciuda întăririi iudeo-masoneriei, ]n POLONIA, de la poetul-militar ADAM MICKIEWICZ [1798-1855], încoace). ”Una-i DORINȚA, alta-i PUTIRINȚA” – zice țăranul daco-valah, de o mie de ani…
…Cât despre ”unirea POLONIEI cu LITUANIA”…n-au decât : au mai fost…”LAOLALTĂ”, în istorie… – …și nu le-a fost prea rău : aceeași religie, o limbă asemănătoare, îngâmfare ”cât încape”, de ambele părți…