CD
1.121 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

 

STRATEGIA DE EȘEC A AMERICII VINE ÎN UCRAINA
De Brandon J Weichert

De la eșecurile misiunilor militare americane în locuri precum Afganistan și Irak – și multe alte națiuni musulmane precum Libia – criticii misiunii SUA în „războiul global împotriva terorismului” au deplâns lipsa unei strategii coerente.
După cum spune un citat uzat a lui Carl von Clausewitz, „războiul este o extensie a politicii prin alte mijloace”. Prin urmare, războiul este un act politic inerent. Mai precis, este folosirea violenței de către un actor statal sau nestatali pentru a afecta un rezultat politic.

Unul dintre cele mai mari eșecuri din ultimii 30 de ani de intervenții de politică externă a SUA în Orientul Mijlociu a fost ceea ce fostul secretar al Apărării Robert Gates a numit „misiuni de scăpare”. Acest lucru este asemănător cu schimbarea stâlpilor de poartă în mijlocul jocului, ceea ce face ca jocul să nu fie câștigat.
După cum au arătat operațiunile eșuate ale Americii în Afganistan, Irak, Libia și Siria și atât de multe altele din 1945, scăderea misiunii poate fi catastrofală atât pentru prestigiul armatei americane, cât și pentru disponibilitatea acesteia de a-și îndeplini misiunea mai amplă de a descuraja marii rivali de statas cum ii considera Statele Unite, și anume China, Rusia, Iran și Coreea de Nord.

Amețit și confuz în Ucraina
După ce au eșuat complet în războaiele sale din Orientul Mijlociu, americanii au luat acum produsele odioase ale fabricilor eșuate și le-au trimis în războiul ruso-ucrainean. După ce rușii au invadat Ucraina anul trecut, americanii au inundat cu arme și alte forme de sprijin în națiunea asediată.

Care era totuși planul?
Inițial, părea că obiectivul Statelor Unite a fost să-și mobilizeze partenerii NATO pentru a respinge invazia rusă în Ucraina de Vest în 2022. Aceasta a fost o strategie sensibilă – și a funcționat. Forța de invazie rusă relativ mică de 160.000 de soldați s-a oprit sub presiunea susținută a apărătorilor Ucrainei.
Odată ce Kievul a fost asigurat și supraviețuirea guvernului președintelui Volodymyr Zelensky a fost asigurată, cursul logic de acțiune ar fi fost să negocieze pentru pace, să negocieze o înțelegere care să mențină liberă vestul Ucrainei și să cedeze oficial provinciile rusofone din estul Ucrainei și Crimeea. la ruşi.

În momentul exact în care americanii și-au atins obiectivul dorit, Washingtonul sa schimbat și i-a încurajat pe ucraineni să-și schimbe obiectivul de la unul de apărare teritorială realistă la o încercare nebunească de a restabili controlul ucrainean complet atât asupra estului Ucrainei, cât și asupra puternic fortificatei peninsule Crimeea.

Recent, liderii occidentali au început să vorbească deschis despre dorința lor de a vedea președintele Vladimir Putin răsturnat și Federația Rusă împărțită. Chiar și în cele mai bune circumstanțe, cu excepția războiului mondial total, acest lucru nu ar avea cum să se întâmple niciodată. Dar fantezistii de la Washington s-au amăgit pe ei înșiși și pe Ucraina să se sinucidă strategic pe baza acestor vise de neatins.

Urmându-i pe americanii analfabeți din punct de vedere strategic, tot ce vor face ucrainenii este să se epuizeze pe ei înșiși – precum și cuferele și stocurile de arme ale NATO – și să se facă susceptibili la un contraatac masiv rusesc.
Desigur, tocmai asta se întâmplă în Ucraina.

Datorită asocierii lor strânse cu naivii geopolitici de la Washington, Ucraina a fost păcălită să pornească cu capul înainte într-un război pe care nu-l poate câștiga împotriva Rusiei cu arme nucleare, în timp ce Occidentul nu face nimic pentru a se pregăti pentru războiul mai larg pe care l-a provocat.

Internații care conduc azilul
Dacă ar fi existat vreun adult la Washington în timpul acestei crize actuale sau poate dacă fostul președinte Donald Trump ar fi fost la conducere în această perioadă, este probabil că întregul război ruso-ucrainean ar fi fost evitat. Din păcate, instituția de la Washington este incapabilă de conștientizare de sine.
In unicitatea lor egomaniaca nu aud si nu asculta de nimeni, nici de zeul razboiului.

Clasa conducătoare a Washingtonului a greșit de zeci de ani la nivel strategic. Cu fiecare dezastru de politică externă, poziția generală a Americii în vârful sistemului mondial a scăzut până când a atins punctul maxim de cadere.
Prin sterilizarea puterii Americii și poziționarea în lume în aceste războaie nesfârșite de incendii, Statele Unite au acum o alegere dificilă de făcut.

Fie Washingtonul reușește să facă un miracol în Ucraina, fie rușii vor zdrobi Ucraina și apoi vor sparge spatele alianței NATO – punând astfel capăt poziției strategice a SUA în Europa și, probabil, nașterea unei ordini mondiale cu totul nouă, unde există mai multe centre de putere, spre deosebire de numai al Americii.

Această soartă ar fi fost evitată dacă SUA ar fi acorday pur și simplu mai multă atenție strategiei decât ideologiei. Într-un fel sau altul Statele Unite se întorc în lumea reală.
Nu-i va fi placut când își va da seama cât de departe a căzut cu adevărat.

Sursa: https://asiatimes.com/2023/01/americas-strategy-of-failure-comes-to-ukraine

Traducerea: CD