==Mihai Şora s-a căsătorit la vârsta de 98 de ani cu Luiza Palanciuc

Primul ministru al Învățământului din Guvernul Petre Roman, filosoful Mihai Șora, s-a căsătorit în weekend-ul trecut, la vârsta de 98 de ani.
Noua soție a fostului ministru al Învățământului are 42 de ani și se numește Luiza Palanciuc, potrivit ziuaveche.ro. Potrivit sursei citate, Luiza Palanciuc este poetă, eseistă şi traducătoare. Luiza Palanciuc a lucrat şi ca cercetător în domeniul filosofiei politice la Paris, dar în ultimii ani numele acesteia a fost legat de colaborarea cu Mihai Şora şi Emil Stratan în redacţia revistei „Academia de poezie” şi mai ales de readucerea în atenţia românilor a scrierilor avangardistului Benjamin Fondane-B.Fundoianu, potrivit Radio România Actualități.Mihai Şora a mai fost căsătorit, timp de 72 de ani, cu scriitoarea Mariana Şora. Aceasta a murit în 2011, la vârsta de 94 de ani. Din prima căsnicie, filosoful Mihai Şora are trei copii: Sanda, Andrei şi Tom.
==Mihai Șora s-a căsătorit la 98 de aniAutor: Adrian Pătruşcă | marţi, 22 iulie 2014 | 12 Comentarii | 5597 Vizualizari

Filosoful s-a cununat civil, sâmbătă, într-un cadru restrâns și discret, cu scriitoarea de 42 de ani, Luiza Palanciuc. Andrei Pleșu a fost unul dintre martorii evenimentului
O atmosferă de o discreție absolută a învăluit evenimentul care îl are ca protagonist pe, probabil, cel mai strălucit intelectual român al momentului: filosoful Mihai Șora s-a căsătorit civil, la vârsta de 98 de ani, cu scriitoarea de 42 de ani Luiza Palanciuc. Doar câteva persoane foarte apropiate le-au fost alături celor doi. Printre ei, Andrei Pleșu, legat de Mihai Șora printr-o veche prietenie. De altfel, cei doi au fost și colegi de cabinet (Pleșu ca ministru al Culturii, Șora ca ministru al Învățământului) în guvernul Petre Roman.
O cunoștință veche–În decembrie 2011, Mihai Șora a rămas văduv. Soția sa, scriitoarea Mariana Șora, a murit la vârsta de 94 de ani, lăsând în urmă o căsnicie lungă de 72 de ani (se căsătoriseră în ianuarie 1939) și trei copii: Andrei, Sanda și Tom. Mihai Șora și Luiza Palanciuc se cunoșteau de mai multă vreme. Poetă, eseistă și traducătoare, dar preocupată și de filosofia politică, împărțindu-și viața între Paris și București, Palanciuc este unul dintre cei mai importanți exegeți ai poetului de origine român Benjamin Fondane (B. Fundoianu), mort gazat la Auschwitz în 1944.
Împreună cu Mihai Șora și Emil Stratan, Luiza Palanciuc fondează în 2010, excelenta revistă „Academia de poezie”. Anterior, Șora îi acordase scriitoarei născute în 1972, la Focșani, o serie de interviuri memorabile.
Elev al lui Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu–Născut în 1917, fiu de preot ortodox, i-a avut ca profesori la Universitatea București, unde studiază filosofia, pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu, iar asistent pe Mircea Eliade. Plecat la Paris, face greșeala să se întoarcă în țară, în 1948. Este fondatorul celebrei serii Biblioteca pentru toți.
==Despre iubirea dintre Mihai Şora şi Luiza Palanciuc

Dumnezeu mi-a hărăzit, ieri, să trăiesc minutul de aur al vieţii mele de jurnalist.
Ora de veghe de luni, 25 mai 2015, de la 19.36 la 19.37, intră în istoria culturii româneşti.
În acele secunde magice, filosoful Mihai Şora şi-a mărturisit public iubirea pentru Luiza Palanciuc, cea care i-a devenit soţie în vara anului trecut.
N-o să uit niciodată expresia şi lumina din privirea lui Mihai Şora pe când rostea aceste cuvinte: „Cel mai mulţumit sunt de faptul că pot iubi. Iubesc oamenii şi, mai ales, iubesc o fiinţă care stă lângă mine, împreună cu mine. Şi al cărei nume este Luiza.”.
Atunci când, la aproape 99 de ani, la ceas de bilanţ, asumi iubirea pentru o femeie drept cel mai luminos şi mai bun fapt trăit, dumnezeiesc trebuie să iubeşti. Aproape nepământean.
Dacă minutul de aur îl puteţi vedea cu toţii, privilegiul de a-i fi privit după această emisiune de vis, împreună, a fost doar al meu. Şi credeţi-mă, nu pot descrie ce-am văzut în cuvinte. Sunt sărace şi i-aş nedreptăţi!
A meritat să devin jurnalist ca să fiu martora unor astfel de clipe nepreţuite. Tot ce-am trăit vreme de 25 de ani a pălit în faţa superbei lecţii de viaţă oferită ieri de Mihai Şora.
Ferice de Mihai Şora, ferice de Luiza Palanciuc, ferice de iubirea lor desprinsă din poveşti!