Casa Albă anunță un progres în negocierile de încetare a focului din Gaza
Hamas și-a ajustat poziția față de primul acord, o schimbare pe care Casa Albă a descris-o drept „încurajatoare”.

40
139
Salvați
Casa Albă anunță un progres în negocierile de încetare a focului din Gaza

Emel Akan
De Emel Akan
04.07.2024

WASHINGTON — Casa Albă a anunțat joi un progres în depășirea unui „impass critic” în negocierile cu gruparea teroristă Hamas pentru eliberarea ostaticilor și avansarea către o încetare permanentă a focului.

Președintele și echipa sa de securitate națională au analizat răspunsul pe care Hamas l-a trimis prin mediatorii din Qatar la începutul acestei săptămâni, a spus Casa Albă.

„Este clar că acest răspuns avansează procesul și poate oferi baza pentru încheierea unui acord”, a declarat reporterilor un înalt oficial al administrației în timpul unui apel după revizuirea răspunsului Hamas.

Povestea continuă sub publicitate
„Credem că există o deschidere destul de semnificativă aici.”

Negocierile vor continua la Doha în zilele următoare, cu participarea unei echipe americane, a spus oficialul.

Anunțul a fost făcut după ce președintele Biden a susținut un apel telefonic de 30 de minute cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, în timpul căruia ambii lideri au discutat detaliile negocierilor privind ostaticul și încetarea focului, potrivit Casei Albe.

Casa Albă a declarat că liderii au discutat despre răspunsul recent al Hamas.

Înalt oficial al administrației nu a oferit detaliile progresului, dar a remarcat că Hamas a rezistat inițial condițiilor acordului din prima etapă, o condiție prealabilă pentru faza a doua, care implică o încetare permanentă a focului. Cu toate acestea, Hamas și-a ajustat acum poziția, o schimbare pe care Casa Albă a descris-o ca fiind încurajatoare.

„Ceea ce am primit de la Hamas a fost o ajustare destul de semnificativă a poziției lor și credem că este încurajator. Am auzit același lucru de la israelieni”, a spus oficialul.

El a descris răspunsul Hamas drept „o descoperire într-un impas critic” în acord.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că acordul se va încheia în câteva zile, a spus oficialul, deoarece unii dintre pașii de implementare necesită o muncă semnificativă.

Prima fază a acordului ar permite eliberarea ostaticilor, inclusiv a femeilor, bărbaților de peste 50 de ani și a celor care sunt bolnavi sau răniți.

În timpul apelului lor, președintele Biden și domnul Netanyahu au discutat și despre situația de la granița cu Libanul.

„Președintele Biden și-a reafirmat angajamentul ferm față de securitatea Israelului, inclusiv în fața amenințărilor din partea grupărilor teroriste susținute de Iran, cum ar fi Hezbollah-ul libanez”, a spus Casa Albă.

Cei doi lideri au convenit să discute mai departe asupra acordului de pace. Ei au programat o întâlnire consultativă pentru 15 iulie la Washington, unde se vor întâlni echipele naționale de securitate ale ambelor țări.
Liderul israelian este programat să se adreseze Congresului SUA la sfârșitul lunii iulie, cu toate acestea, oficialul s-a abținut să confirme dacă domnul Netanyahu se va întâlni și cu președintele Biden în timpul acelei călătorii.
Povestea continuă sub publicitate
Pe 31 mai, președintele Biden a prezentat un plan de pace în trei faze pentru a pune capăt războiului dintre Israel și Hamas.

Prima fază a acordului ar dura șase săptămâni și va include o încetare completă a focului, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate din Gaza și eliberarea a sute de prizonieri palestinieni în schimbul ostaticilor rămași deținuți de grupul terorist, inclusiv femei, bătrâni și răniți.

În timpul fazei inițiale de șase săptămâni, Israelul și Hamas vor negocia aranjamentele necesare pentru tranziția la a doua fază, care are ca scop stabilirea unui încetare permanentă a focului, a spus președintele Biden.

„Începutul focului va continua atâta timp cât vor continua negocierile”, a spus el în timpul unui discurs pe 31 mai.

Povestea continuă sub publicitate
Faza a doua include schimbul tuturor ostaticilor rămași care sunt încă în viață, inclusiv soldaților bărbați, retragerea forțelor israeliene din Gaza și stabilirea unui încetare permanentă a focului.

Faza finală implică un plan major de reconstrucție pentru Gaza și întoarcerea rămășițelor ostaticilor uciși de Hamas.

Potrivit Casei Albe, planul de încetare a focului a fost aprobat de Consiliul de Securitate al ONU, liderii Grupului celor Șapte și alte țări din întreaga lume.