Mihai
156 aprobate
mihai.remion@yahoo.com
86.122.182.113
Haideti sa va mai spun cateva.
Inca un aspect povestit de fostul aghiotant, Emilian Ionescu, in cartea sa „In uniforma pentru totdeauna”, necesar pentru a vedea atitudinea regelui fata de maresal:
„Regele, pe tot timpul duratei procesului maresalului, a fost foarte nelinistit. Mereu intreba: Ce a mai declarat Antonescu?
El nu s-a linistit decat atunci cand i s-a spus ca sentinta a fost executata.”
Sau despre abdicare, din aceeasi carte:
„Dr Petru Groza ii face regelui o scurta prezentare, subliniind ca noua orientare impune o alta forma de conducere. De aceea, il roaga pe rege sa dea dovada de intelegere si sa semneze actul de abdicare. Schimbat la fata, regele il roaga sa fie lasat sa se consulte cu regina mama. Elena spune ceva despre graba de a se transa aceasta problema, despre soarta tarii, APOI SCHIMBA TONUL BRUSC SI INCEPE SA SE INTERESEZE DE CONDITIILE MATERIALE. Petru Groza promite ca lucrurile vor decurge intr-o ordine perfecta, IAR DPDV MATERIAL Romania va fi foarte generoasa cu ultimul ei suveran. Dej intareste angajamentul iar Mihai semneaza actul abdicarii. Despre toate astea, dupa cum am aflat mai tarziu de la niste persoane venite din strainatate, regina-mama ar fi declarat unor corespondenti de presa: a fost un divort civilizat, domnilor.”
Principesa Margareta ne spune cum regina-mama l-a sfatuit pe rege sa se intoarca in tara iar regele, plin de curaj, s-a intors, pt ca asa a fost el mereu, curajos – chiar asta spune in filmul „Razboiul regelui”, acel film de propaganda lansat acum 2 ani.
Tot Emilian Ionescu ne lamureste, discutia a vut loc in timpul sederii in Anglia din nov 47: „dorind ca logodna lui Mihai cu Ana sa aiba loc la Londra, regina-mama m-a intrebat ce parere as avea daca regele si-ar prelungi sederea in Anglia. … raspunsul meu a dezamagit-o pe regina-mama. Mi-a argumentat ca, daca ne vom intoarce in tara, viata fiului ei va fi in pericol. Desluseam in aceste cuvinte talcul bagajelor lasate la Lausanne. Am infruntat-o pe regina…infuriata a inceput sa bata din picior calificandu-ma comunist si tradator.”