Stan Patitu
1.067 aprobate
stanpatitu1963@gmail.com
120.158.177.195 În răspuns la Anghel Curty Jr..

Capitalism versus comunism.

Apreciez trimiterea! O iau ca pe-o descriere plastică, dar cei doi termeni nu se pot egala

E o mare greșeală să ecuezi cei doi termeni, pentru că sînt două fenomene diferite. Mai mult sînt în conflict. Au fost și vor fi în continuare.
Trebuie să mergi înapoi în istorie și să studiezi războaiele civile premergătoare celor două războaie mondiale. Fascism versus bolșevism. Spania, Italia, Grecia, etc. Capitalism versus comunism. În America se vorbește de neoconi și neocomi, conservatori versus comuniști. Cu alte cuvinte republicani versus democrați.

Dpdv ideologic, marxismul e și e el prezent în două forme diametral opuse. Marxismul pragmatic de tip occidental și marxismul idealist de tip oriental. Asta a împărțit lumea și o mai împarte. China pretinde că a trecut la capitalism, dar în realitate partidul comunist conduce și controlează societatea. China a schimbat numai relațiile economice de la economie centralizată la economie liberă de piață, dar a păstrat ideologia comunistă în plan social. Lumea evoluează dar cele două forme de marxism vor rămîne în continuare la poluri opuse.

Pentru că marxismul ca ideologie există în două forme, iar una e de orientare comunistă, neo-bolșevismul, nu poate fii asociată cu nazismul, pentru că el aparține marxismului pragmatic. Neo-marxism bolșevic versus neo-marxism nazist. Așa mai merge, dar la poluri opuse.

Comunism și capitalism au existat încă din antichitate. Războaiele civile dintre izdraeliți și iudei, manționate în biblie. Revolte în imperiul roman. Sînt convins că existau și-n epoca de piatră, dar deocamdată avem prea puține dovezi arheologice. Proprietate colectivă versus proprietate privată. Dar să nu uităm că lumea evoluează și formele pe care le iau cele două sisteme devin tot mai complicate, din cauza lărgirii sferelor de acțiune. Financiar, social, psihologic, religios, tehnologic, etc. Aceste implicații pe alte paliere în afara sferei politicului, creeză diferențe de la o epocă la alta. Aș da un exemplu! Tehnologia informațională, o altă sferă la alt palier, care acum se conturează tot mai mult, poate ajunge la forma unei dictaturi, dictatura tehnologiei informaționale, care va putea controla chiar și politicul, nu numai economicul. Problema e ce formă va lua în sisteme diferite, în capitalism sau în comunism. Nu cred că vor fii la fel, adică nu se vor manifesta la fel, din cauza condițiilor diferite care de multe ori sînt contradictorii. Oricum, să ne ferească sfîntul să ajungem la o dictatură tehno-informațională, indiferent în ce sistem economic se va manifesta!

Tehnologia informațională a făcut deja pași considerabili. Cipuri de tot felul, iar mai nou vaccinare prin intermediul cipurilor implantate. Orice invenție poate fii în beneficiul umanitații sau în defavoarea ei. E la fel cum e cu biologia, medicina, sau utilizarea forței atomo-nucleare. Războaie cibernetice există deja între cele două tabere.

Ambele sisteme pot îmbrăca forme extreme, ca orice fenomen natural sau artificial creat de om, dictatură militară, proletară, financiară, etc. Democrația se poate metamorfoza în dictatură proletară. S-a demonstrat deja. Acum se perfecționează, mai ales în Europa. Depinde de politic. Dpmdv Europa devine tot mai bolșevică cu cît încearcă să impună tot mai mult așa zisa ”democrație”. Poate aluneca pe panta comunismului, chiar fără revoluții. Nu există egalitate și nici nu va fii niciodată, așa cum nici în natură nu există egalitate.