Liviu Avram Când minciuna te face liber 16 ianuarie 2017,

Pentru cei care nu au aflat încă: post-adevărul este noua denumire, politically corectă, a minciunii. Ar trebui să ştie asta toţi cei care vor să fie imuni la depresie în următoarea perioadă, încă nedeterminată, de timp. Şi pentru că în ultimele luni au tot apărut post-adevăruri care nu doar că inundă (şi imundă) spaţiul public, dar încep să ne croiască şi vieţile.

„Putem începe chiar cu şefa guvernului care n-a mai apucat să fie: Sevil Shhaideh. Privită prin lentila post-adevărului de campanie, se vede mai rău decît Cioloş şi Io­ha­nnis la un loc. Nu doar ca are nume străin, ca Julien, dar nici măcar nu este româncă get-beget. Nu doar că nu e ortodoxă, ca protestantul Iohannis, dar nici măcar nu e creş­ti­nă. A studiat în străinătate şi nu are nici copii, în afara celor doi aduşi recent de soţul cel nou. Post-adevărul a decupat atent toate a­ces­te „păcate” din biografia ei în acele zile de Crăciun, cît s-a gîndit preşedintele dacă s-o numească sau nu. Au dispărut ca şi Geor­ge Soros după ce post-adevărul şi-a făcut da­toria şi a contribuit la zestrea de 45%. Pînă la urmă, doamna Shhaideh s-a scos cumva, a devenit şefă la generosul Minister al Dez­vol­tării şi Fondurilor Europene. Îndelunga prezenţă în anturajul lui Nicuşor Con­stan­ti­nescu pare să fi constituit un avantaj.

Ai zice că, odată victoria asigurată şi noul guvern instalat, post-adevărul să-şi ia o binemeritată vacanţă. Nici pomeneală! Mai avea o rămăşiţă nedevorată complet de a­nul trecut: „Guvernul Zero”. Zero venind de la zero absorbţie fonduri europene. Numai că, recent, datele statistice arată că, pînă la 30 noiembrie, în 2016 au intrat în România 7 mili­arde de euro, cea mai mare rată de absorbţie de pînă acum. Din păcate, grosul acestor bani nu-i va vedea doamna Shhaideh în vistieria sa, s-au dus la proiecte ale en­tităţilor private sau ale ad­mi­nistraţiilor locale. Poate chiar la Ciugud, comuna campioană la fonduri eu­ro­pene (16 milioane de euro), al cărei primar tocmai a fost exclus din PSD.

Foarfeca post-adevărului a decupat cele 7 miliarde absorbite pentru a face loc unei sume ceva mai mari: 10 miliarde. Gaura din buget găsită de Liviu Dragnea. Aici, pînă şi ministrul de Finanţe a simţit nevoia să ia dis­tanţă: „Eu nu am pronunţat cuvîntul ga­u­ră”. Gaura lui Dragnea va fi investigată de parlament, Curtea de Conturi etc., dar asta contează mai puţin.

Post-adevărul şi-a fă­cut iar datoria şi a putut trece rapid la su­bi­e­c­tul următor: stocurile de cărbune. În plină urgie hibernală, ministrul Ener­giei, Toma Petcu, lansează un post-adevăr năprasnic: mai sînt stocuri de cărbune doar pentru patru zile. Pînă să vină dezminţirile de la producătorii de cărbune, Guvernul dă o hotărîre prin care se pot interzice exporturile de energie, în caz de nevoie. Încă nu este clar dacă se ascunde ceva în spatele a­cestei hotărîri. Poate nu se ascunde nimic, dar după atîta post-adevăr în numai două săp­tămîni de guvernare e bine să sufli şi în iaurt.

În toată învălmăşeala asta, mai tiptil aşa, se întîmplă unele lucruri în justiţie. A­vo­catul Poporului, Victor Ciorbea, contestă la CCR legea care nu-i dă voie lui Liviu Dra­gnea să intre în guvern. Precaut, minis­trul Justiţiei, Florin Iordache, ridică un colţ al păturii care acoperă o lege a amnistiei şi graţierii, invocînd veşnicul argument al a­glo­meraţiei din închisori. Uită să spună că, pentru golirea închisorilor, o graţiere e su­fi­cientă. Amnistia, însă, anulează tot. Atît vi­novăţia, cît şi recuperarea banilor furaţi. Alţi colegi de partid trag colţul păturii la loc, spe­riaţi de consecinţe: „Nu e pe agenda pu­bli­că”, ne asigură ei. Nici „marţea neagră” nu era pe agenda publică în lunea de dinainte şi Florin Iordache o ştie cel mai bine.

Fuga lui Ghiţă şi dezvăluirile sale au că­zut ca o pleaşcă şi au reorientat tunurile post-adevărului spre justiţie. Direcţie de atac în care se bagă cărbuni din greu, că stocuri am vă­zut că sînt suficiente. Luaţi oricare prime-time din ultimele zile şi va fi imposibil să nu găsiţi pe cineva cu îngrijorări penale care să nu se plîngă de justiţie. Lupta e abia la în­ce­put şi promite să fie crîncenă. Dacă se va lucra cu aceeaşi rîvnă ca în cam­pania electorală, vom vedea curînd că nu atît adevărul, cît mai ales post-adevărul îi poate elibera* pe unii, iar Evanghelia după Ioan ar trebui revizuită. Pun pariu că Evanghelia după Ioan va fi revizuită înaintea Constituţiei”.

……………………..

* „Atunci veţi afla adevărul, iar adevărul vă va face liberi” – Evanghelia după Ioan, 8:32.

Citeste mai mult: adev.ro/ojvgj0