Iulian MARES
981 aprobate

iuliuss_m@yahoo.ca
86.34.175.10

 

Trebuie spus clar ca ISR are iesire la Golful Aqaba prin portul Eilat!
Acum, ca traseul viitorului Canal Ben Gurion pe langa faptul ca va aproviziona cu apa Desertul Nagev (posibil si Gaza) -statiile de desalinizare nu constituie o problema pentru evrei-, va umbri cumva si istoricul Canal de Suez, asta este, se intampla, intr-o lume concurentiala!

*O propunerea modernă

Ideea canalului Ben Gurion a apărut într-un moment în care Acordurile Avraam au schimbat radical peisajul politic al regiunii sensibile. La 20 octombrie 2020, lucrul de neconceput atunci s-a întâmplat când Compania de Conducte Europe Asia (EAPC) deținută de stat israelian și Podul Terestru MED-RED din Emiratele Arabe Unite au încheiat un aranjament pentru a utiliza conducta Eilat-Ashkelon pentru a transporta petrolul din Marea Roșie în Marea Roșie. Mediterana.

Israelul a anunțat că lucrările la Canalul Ben Gurion sunt de așteptat să înceapă până în iunie 2021. Referința inițială la Canalul Ben Gurion a fost publicată cu aproximativ doi ani în urmă în publicații în limba ebraică. Potrivit surselor, Israelul va construi canalul de la Eilat pe Marea Roșie până la Mediterana.
*Spre deosebire de Canalul Suez, canalul israelian poate face față navelor care merg în ambele direcții. Acest lucru se va realiza prin crearea a două canale. Spre deosebire de Canalul Suez care se află de-a lungul țărmurilor nisipoase, canalul israelian va avea pereți stâncoși, ceea ce înseamnă că nu necesită întreținere. Israelul intenționează să construiască orașe mici, hoteluri, restaurante și cluburi de noapte de-a lungul canalului. Fiecare canal propus are aproximativ 50 de metri în adâncime și aproximativ 200 de metri în lățime. Vor fi cu 10 metri mai adânc decât Canalul Suez. O navă cu o lungime de 300 de metri și o lățime de 110 de metri, care este cea mai mare dimensiune a navelor din lume, va putea trece prin canal. Canalul Suez are 193 km lungime, iar canalul trans-israelian ar fi cu aproximativ 100 km mai lung.

**Consideratii Canalul Ben Gurion VS Canalul Suez

Limitare
Se estimează că 12% din comerțul maritim mondial trece prin Canalul Suez, făcând ruta departe de a fi indispensabilă. Egiptul poate fie să construiască un nou canal paralel cu Canalul Suez, fie să-l extindă pe cel existent cu o treime din costul propus de Israel. Motivul cheie al construcției Canalului Ben Gurion este că navele comerciale care navighează înspre și încolo din Asia și Europa au o alternativă la navigarea în jurul vârfului sudic al Africii. Traseul sudic al Africii consumă mai mult timp și consumă mai mult combustibil. Un expeditor va trebui să aleagă dintre o navigație mai rapidă prin Canalul Israelian sau tranzitul care economisește costuri, dar întârzie din cauza timpului de așteptare, al Canalului Suez. Canalul Ben Gurion va reduce, de asemenea, drastic posibilitatea unei crize în comerțul mondial, precum cea observată în timpul blocării Canalului Suez.

Aspectul militar

Scurt istoric:
-Canalul Suez a fost construit pentru a profita de pe urma comerțului internațional și a fost deschis în 1869. În 1888, puterile maritime ale epocii au semnat Convenția de la Constantinopol, care a afirmat clar: canalul ar trebui să fie deschis navelor tuturor națiunilor în vremuri atât pacea cât și război. Actele de ostilitate în apele canalului și construirea de fortificații pe malurile acestuia au fost interzise prin convenție. Marea Britanie a aderat la convenție în 1904.
-Canalul Suez o arma letala? În timpul blocadei Canalului Suez din martie 2021, Pentagonul a afirmat că oprirea continuă a traficului, ”cauzată de o navă de containere eșuată pe Canalul Suez” ar afecta circulația navelor militare americane, dar a subliniat că Departamentul Apărării are mijloace alternative de sprijinire a operațiunilor în zonă.

-Manevra in scurt de forte si mijloace militare (mai putin portavioane); exista intentia construirii unor portavioane mai mici si a unor portelicoptere;
-Evitarea hegemoniei Egiptului privind traversarea navelor, mai ales pe timp de criza: existenta si unei alte variante, kiar mai buna;
-Superioritatea din pdv al navigabilitatii canalului Gurion, data de natura malurilor, latimea si pescajul net superior, ca sa nu mai spunem ca navele pot si vor circula in ambele sensuri, simultan si gratie multitudinii de porturi mai mici, pe traseu;
-Unul dintre principalele beneficii militare pentru Israel este că îi oferă Israelului opțiunile strategice, deoarece Canalul Ben Gurion va elimina total importanța Suezului pentru armata SUA, dacă este necesar în ajutorul Israelului; accesul la M. Rosie nu va mai fi un monopol egiptean, ISR va avea un AS in mana atat pt tari arabe cat si africane, unele in conflict vesnic;
-importanta uriasa in contextul noilor zacaminte petrolifere si de gaz la travers Israel, in zona exclusiv economica, ca nu doar EU va cumpara, nu?