Apă caldă cu cacao – mai
eficientă decât orice
medicament
http://www.secretulcunoasterii.ro/apa-calda-cucacao-mai-eficienta-decat-orice-medicament/
Cacaua este cea mai bogată sursă de
antioxidanți polifenoli, cu efecte cardioprotectoare senzaționale. Acum câteva mii de
ani, când cacaua a fost “domesticită” pentru
prima dată, oamenii o consumau în băuturi
simple, neîndulcite, preparate cu apă.
Ciocolata neagră este la momentul actual cel mai
sănătos “dulce” pe care nutriționiștii ni-l
recomandă, referindu-se la acele sortimente cu
un conținut de cacao de peste 70%. Cu toate
acestea, astfel de produse au un adaos de zahăr
și calorii care ne împiedică să ne bucurăm pe
deplin de beneficiile pe care cacaua le are
asupra sănătății noastre.
Cacao caldă – rețetă
Se pare că locuitorii din Guatemala au descoperit
o metodă simplă și eficientă de a savura la
maxim proprietățile terapeutice ale pudrei de
cacao. Aceștia beau “cacao caldă”, preparată cu
apă fierbinte. Fără lapte, fără zahăr.
Ingrediente necesare:
• 2 linguri de cacao
• 1 cană de apă fierbinte
Ingrediente opționale:
• ½ linguriță de scorțișoară
• 2 lingurițe de zahăr brun sau miere
• 1 lingură de lichior
Mod de preparare:
Puneți pulberea de cacao (zahărul, mierea și
scorțișoara, dacă folosiți) într-o cană. Turnați
puțină apă rece, și amestecați cu o linguriță,
pentru când ingredientele să se omogenizeze și
să se transforme într-o pastă. Turnați peste ele
apa fierbinte, și amestecați. Beți această cacao
caldă dimineața, în loc de cafea. Dacă nu puteți
renunța la cafea, beți cacaua caldă mai târziu,
până în ora 14. Puteți înlocui cacaua cu carob
(pudră de roșcove). Este la fel de bogată în
antioxidanți. Se găsește la magazinele naturiste.
Beneficii
Cacaua este una din numeroasele miracole ale
naturii. Este considerată titanul tuturor superalimentelor nou cercetate de oamenii de știință.
Unii spun că după apă, cacaua este cea mai
sănătoasă substanță pe care o putem ingera.
Cacaua conține peste 700 de compuși cunoscuți,
în special antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși
pe care plantele le fabrică pentru a preveni
distrugerea prematură a propriilor celule,
cauzată de expunerea la căldură, lumină, aer,
umiditate și timp. În corpul nostru, mulți din acești
compuși previn deteriorarea celulelor,
îmbătrânirea prematură și bolile.
Pudră de Cacao
Pulberea de cacao este foarte bogată în
polifenoli, un grup de antioxidanți protectori,
regăsiți de asemenea în vinul roșu și în ceaiul
verde: antociani, izoflavone, flavonoide, flavonoli
și flavone. Aceștia au o influență benefică
îndeosebi asupra sistemului cardiovascular.
– reduc riscul de infarct și atac vascular
cerebral
– scad tensiunea arterială și combat
hipertensiunea arterială
– scad colesterolul
– relaxează vasele de sânge
– subțiază sângele
– împiedică formarea de cheaguri
Un interes aparte al cercetătorilor s-a axat
asupra flavonolilor din cacao: flavan-3-oli,
catechine, epicatechine și proantocianidine.
Acești compuși naturali nu doar protejează
celulele corpului de distrugerea prematură, ci
reduc și riscul de boli mortale.
Polifenolii din cacao își exercită efectul cardioprotector în două feluri: reduc oxidarea
colesterolului “rău” (principalul factor al bolilor
coronariene – infarctul și atacul vascular
cerebral), și previn ateroscleroza. Cacaua are de
asemenea un efect anti-coagulant asemănător
aspirinei.
Chiar și o cantitate mică de cacao poate reduce
colesterolul din sânge și tensiunea arterială.
Consumul regulat de cacao s-a dovedit util în
îmbunătățirea funcției generale a venelor și
arterelor.
Cacaua caldă este de asemenea un tonic foarte
bun pentru psihic: alungă depresia și
îmbunătățește considerabil dispoziția.
Alte alimente bogate în antioxidanți care
protejează sistemul cardiovascular sunt: ceapa,
merele, ceaiul verde și vinul roșu.
Comenteaza