Sorin
george-turle@t-online.de
79.197.53.127
Imi cer scuze, am spus ca din partea mea o anume disputa e incheiata si ce vreau sa postez consider ca e independent de ea. Mi s-a spus despre dezavantajul de a gandi ca un inginer si s-a sugerat ca prin asta nu am cum sa inteleg o serie de lucruri, aspecte ale istoriei, gandirea unui economist, chestie de tablou de ansamblu (acel „the big picture”, cum spune americanul) si am dat de o colectie deosebit de draguta, dupa parerea mea. E una de predictii pe parcursul a vreo 3 decenii, din partea economistilor, prin intermediul presei si televiziunii. Asta mi-a adus aminte si de infrangerea zdrobitoare pe au prezis-o lui Trump in fata lui Hillary Clinton o serie de specialisti in analiza politica si o serie de agentii de polluri si transmise ca atare de catre media. Acea previziune sugera undeva sub 200 de voturi electorale pentru Trump si „o lupta stransa” chiar in state rosu-visiniu altminteri, precum Texas sau Ohio.
Mai jos colectia de titluri:
„1990. The Economist. China’s economy has come to a halt.
1996. The Economist. China’s economy will face a hard landing
1998. The Economist: China’s economy entering a dangerous period of sluggish growth.
1999. Bank of Canada: Likelihood of a hard landing for the Chinese economy.
2000. Chicago Tribune: China currency move nails hard landing risk coffin.
2001. Wilbanks, Smith & Thomas: A hard landing in China.
2002. Westchester University: China Anxiously Seeks a Soft Economic Landing
2003. New York Times: Banking crisis imperils China
2004. The Economist: The great fall of China?
2005. Nouriel Roubini: The Risk of a Hard Landing in China
2006. International Economy: Can China Achieve a Soft Landing?
2007. TIME: Is China’s Economy Overheating? Can China avoid a hard landing?
2008. Forbes: Hard Landing In China?
2009. Fortune: China’s hard landing. China must find a way to recover.
2010: Nouriel Roubini: Hard landing coming in China.
2011: Business Insider: A Chinese Hard Landing May Be Closer Than You Think
2012: American Interest: Dismal Economic News from China: A Hard Landing
2013: Zero Hedge: A Hard Landing In China
2014. CNBC: A hard landing in China.
2015. Forbes: Congratulations, You Got Yourself A Chinese Hard Landing.
2016. The Economist: Hard landing looms for China
2017. National Interest: Is China’s Economy Going To Crash? ”
Epilogul:
„View the picture below to see the actual result ”
https://scontent-muc2-1.xx.fbcdn.net/v/t31.18172-8/18954721_1300566733398277_8986810098657751995_o.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-5&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=J4D56ozVOVsAX9fcEpN&_nc_ht=scontent-muc2-1.xx&oh=00_AT_XMkALqchxZfGqRQJYhwAd3jcB0xBvlPhfDWWJBFacYQ&oe=61F1F8D5
Sursa chartului este propaganda mediei chinezesi…ăăăăă…vroiam sa spun, US Bureau of Economic Analysis
Predictiile nu prea au imbatranit bine. :)
CHINA RĂSPUNDE CU APLOMB SI COMPETENTA ÎMPOTRIVA RESTRICTIILOR PRIVIND CONTROLUL EXPORTURILOR
de CD
China a stabilit de curand o noua modalitate de a raspunde arbitrariului american, cu prima sa Carte Albă privind controlul exporturilo,r trasând o linie clară între abordarea țării de a-și proteja interesele aliniate la practica internațională standard și insolența SUA în impunerea de sancțiuni la export, prin care Washingtonul încearcă să reprime firmele chineze de tehnologie.
Documentul de politică comerciala plasează China, un susținător al unui impuls comun pentru dezvoltarea sănătoasă a controalelor internaționale ale exporturilor, în contrast puternic cu SUA, care încearcă să-și aduca aliații alaturi de ele pentru controlul excesiv si arbitrar al exporturilor, au declarat experții, adăugând că documentul de politică este, de asemenea, o doză de reasigurare pentru investitorii străini cu privire la deschiderea continuă a Chinei.
Cartea Albă a fost publicată de Oficiul de Informații al Consiliului de Stat și constă în patru capitole care oferă o prezentare sistematică a poziției sale de bază privind controlul exporturilor, îmbunătățirile care sunt în curs de desfășurare in sistemul juridic și de reglementare pentru controlul exporturilor, modernizarea mecanismului de control al exporturilor și impulsul pentru schimburi și parteneriate internaționale.
În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și de cel mai mare comerciant și producător de bunuri din lume, China s-a angajat întotdeauna să respecte principiul protejării securității naționale, a păcii mondiale și a securității regionale prin îmbunătățirea constantă a guvernanței controlului exporturilor, se arată în Cartea Albă.
China va lua măsuri concrete pentru a participa la coordonarea globală a controalelor exporturilor și va colabora cu restul lumii pentru a da un impuls puternic păcii și dezvoltării mondiale, se arată în Cartea Albă.
Documentul servește drept o soluție atât de necesară pentru practicile globale de control al exporturilor, în contextul în care China și-a prezentat îmbunătățirile juridice și de reglementare care vor deschide calea pentru alinierea sa la practica internațională standard, depășind astfel provocările generate de o selecție de țări conduse de SUA care subminează practica globală, au subliniat oficialii și experții chinezi.
În prezent, controalele internaționale ale exporturilor se confruntă cu o varietate de provocări, inclusiv cu abuzul de măsuri de control al exporturilor și cu restricții discriminatorii nerezonabile. Unele țări, în special, au generalizat conceptul de securitate națională, au fabricat scuze, au direcționat puterea de stat să intervină în fluxul comercial normal și în tranzacțiile de pe piață și au folosit frecvent controlul exporturilor ca instrument de atacare și intimidare a altor țări, au declarat oficiali din cadrul Ministerului Comerțului din China (MOFCOM) într-o sesiune de întrebări și răspunsuri după lansarea Cărții Albe.
Astfel de mișcări au erodat interesele legitime ale țărilor în curs de dezvoltare în utilizarea pașnică a articolelor controlate, au perturbat lanțurile industriale internaționale și lanțurile de aprovizionare și au pus în pericol dezvoltarea durabilă a multor țări, au declarat oficialii MOFCOM.
„Aceasta este abordarea corectă pe care China a promovat-o ca răspuns la situația haotică din guvernanța internațională a controalelor exporturilor și își propune să lase torța Multilateralismului să lumineze calea de urmat pentru omenire”, a declarat Guo Xiaobing, cercetător la Institutul de Relații Internaționale Contemporane din China.
Pe măsură ce sistemele și mecanismele de control al exporturilor sunt stabilite și îmbunătățite în mai multe țări, se așteaptă ca acestea să promoveze și să garanteze dezvoltarea aprofundată a globalizării, mai degrabă decât să blocheze această tendință, a spus Guo Xiaobing.
Controlul exporturilor va reduce riscurile de securitate, a spus expertul, menționând că controalele eficiente ale exporturilor pot reduce amenințările la adresa securității, pot preveni riscul de conflicte, vor reduce tensiunile și pot crea un mediu comercial internațional stabil și previzibil.
Cartea Albă a menționat în mod special lansarea Legii privind controlul exporturilor în octombrie 2020, legea stabilește un cadru instituțional de bază și norme unificate pentru controlul exporturilor, inclusiv o listă de control, controale temporare, o listă de nume restricționate, legea ridică legislația Chinei privind controlul exporturilor la un nivel mai ridicat.
Autoritățile chineze vor accelera îmbunătățirea reglementărilor de sprijin pentru Legea privind controlul exporturilor și vor accelera formularea unei liste unificate de control al exporturilor, potrivit MOFCOM – Ministerlului de Comert Chinez.
Song Wei, cercetător la Academia Chineză de Comerț Internațional și Cooperare Economică din cadrul MOFCOM, a declarat că legile și reglementările legate de regimul de control al exporturilor devin din ce în ce mai complete, permițând Chinei să obțină un punct de sprijin mai puternic și mai multe opțiuni de politică în apărarea intereselor și securității sale naționale, care este, de asemenea, în conformitate cu responsabilitatea Chinei ca putere mondială.
„Cadrul de lege și reglementare este însăși baza regimului de control al exporturilor din China, care este în contrast puternic cu SUA, o țară care adesea își exercită puterea de restrictionare arbitrara pentru a reprima alte țări și întreprinderile lor”, a notat Song Wei.
Cartea Albă separă în mod evident Multilateralismul practicat de China și mentalitatea de decuplare condusă de SUA cu o abordare discriminatorie a controalelor exporturilor, au declarat observatorii, în timp ce represiunea condusă de SUA asupra firmelor chineze de tehnologie care nu se oprește de la nimic pentru a impune diverse sancțiuni la export.
În ultimii ani, SUA a avut o tendință de impiedicare a comertului international prin controalele internaționale ale exporturilor. În loc să promoveze dezvoltarea economică și comercială, promovează decuplarea și se angajează în blocade tehnologice, a remarcat Guo Xiaobing.
Pentru a-și menține hegemonia tehnologică și avantajul competitiv, SUA a extins și consolidat controlul exporturilor în domenii de înaltă tehnologie.
De când SUA au adăugat gigantul tehnologic chinez Huawei pe lista sa de entități inamice, în 2019, un număr tot mai mare de companii și entități chineze au fost pedepsite cu controale ale exporturilor și sancțiuni bazate pe diverse acuzații pe care China le-a dovedit ca nefondate.
Guvernul american încearcă să izoleze și să blocheze lanțul de aprovizionare prin controale ale exporturilor și să împiedice China să achiziționeze și să utilizeze produse sau tehnologii americane în domeniul high-tech. SUA nu fac decât să aducă dificultăți operațiunilor companiilor chineze prin aceste excessive si nenecesare măsuri de control.
„Aceste mișcări americane nu au o bază factuală și sunt manipulări politice totale și tactici de intimidare. In schimb prin Cartea Alba controlul exporturilor va contribui la menținerea și consolidarea reputației întreprinderilor și la reducerea barierelor din calea comerțului exterior. Mișcarea Chinei de a pune guvernanța globală de control al exporturilor pe drumul cel bun este o reasigurare pentru comunitatea internationala de afaceri a unui mediu de afaceri echitabil și mai durabil,” a spus Guo Xiaobing.
„Pentru companii, îmbunătățirea construcției controlului exporturilor se va adăuga procedurilor și costurilor interne, dar aceste mici poveri vor fi compensate cu mai mult confort în comerț și cu reputații internaționale mai pozitive”, a continuat el, descriind astfel de eforturi ca asigurând dezvoltarea pe termen lung și aducând un randament mare doar cu o investiție mică.
CAND TREI COLOSI SE CEARTA CHINA CASTIGA
– China încheie acordul pentru noua conductă Rusia-China, Puterea Siberiei 2 si acuză SUA pentru problemele energetice ale UE cu Federatia Rusa
de CD
Este o iarnă dură pentru Europa cuprinsă într-o criză energetică aparent fără sfârșit, prețurile gazelor din Europa urcând de șase ori pana acum. Săptămâna trecută, indicele de referință european, prețul olandez al gazelor pe bursa futures ICE, a atins un nivel record.
Opinia experților germani a fost că cel mai devreme gazul va curge prin noua conductă poate fi doar după a doua jumătate a anului 2022, dacă o fi cazul.
Între timp, parlamentarii din Congresul SUA au cerut Washingtonului să omoare pur și simplu proiectul conductei. Baerbock are reputația de a fi un proxy al americanilor, iar impresia generală este că, după ieșirea Angelei Merkel din funcția de cancelar, Baerbock este hotărât să orienteze Germania spre o linie „dură” cu Rusia.
Pur și simplu, SUA detestă însăși ideea ca Rusia să-și consolideze prezența în continuare pe piața energetică europeană și vrea să omoare Nord Stream 2 în leagănul său. În cele din urmă, SUA speră să facă incursiuni pe piața europeană profitabile pentru propriile exporturi de gaze de șist. Într-o perspectivă pe termen lung, SUA dorește ca Europa să fie dependentă de exporturile sale de energie, la fel cum Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este piața sa captivă pentru exporturile de arme.
Germania a jucat un rol dublu în Ucraina. Pe de o parte, a jucat rolul unui pacificator împreună cu Rusia în formatul Normandia Patru (Franța, Germania, Ucraina, Rusia), încurajând în același timp în secret Kievul să fie recalcitrant în situația din Donbas.
Moscova a expus recent rolul perfid al Germaniei prin eliberarea corespondenței sale diplomatice cu Berlinul.
Politicienii germani vor acorda în cele din urmă atenție căpitanilor industriei, nu au alte sanse.
Când Pavel Zavalny, președintele comisiei parlamentare ruse pentru energie, a prognozat că gazoductul Nord Stream 2 ar putea începe transportul gazelor naturale în Germania încă de luna viitoare, acesta a fost primit cu neîncredere.
Dar Zavalny a fost categoric și a fost citat de Reuters spunând: „Pot spune cu un grad ridicat de certitudine că primul gaz va merge prin Nord Stream 2 în ianuarie”.
El a adăugat că europenii nu ar vrea să tergiverseze cu procesul de certificare al Nord Stream 2 într-un moment în care nivelurile lor de stocare a gazelor sunt atât de scăzute.
Moscova oferă LIVRĂRI SUPLIMENTARE doar în cazul în care se acordă o licență pentru a opera Nord Stream 2, pentru a satisface nevoile Germaniei.
BERLIN, 27 decembrie. /TASS/. Germania nu înregistrează întreruperi în alimentarea cu gaze, securitatea aprovizionării cu gaze a fost asigurată, iar Rusia își îndeplinește toate obligațiile contractuale, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Federal german pentru Afaceri Economice și Energie, Annika Einhorn. „Urmărim îndeaproape situația gazelor. Nici o oprire în aprovizionarea cu gaze în Germania, Rusia îndeplinește obligațiile – Ministerul German al Economiei.
Da Rusia si-a indeplinit livrarile contractual, dar Germania nu are sufficient gaz pentru severitatea iernii si nici nu v-a mai putea vinde gaz Ukrainei asa cum a facut-o in aniitrecuti.
MOSCOVA, 27 decembrie. /TASS/. „Ucraina din 24 decembrie se află în zona rezervelor de gaze scăzute din punct de vedere istoric în UGS – 14,37 miliarde de metri cubi, cu 9,9 miliarde de metri cubi mai putin decât cifrele de anul trecut și deja cu 1 bln metri cubi mai putin decât la începutul injectării în luna aprilie a acestui an”, a precizat Gazprom.
Washingtonul vrea ca Ucraina să continue să fie beneficiarul taxei de tranzit de peste 1 miliard de dolari anual pe care Gazprom o plătea Kievului pentru utilizarea conductelor din perioada sovietică care trec prin această țară spre Europa de Vest.
Adică, în timp ce lucrează sistematic pentru a transforma Ucraina într-un stat anti-rus, se așteaptă ca Moscova să continue să subvenționeze economia ucraineană, fantezie americana.
Gazoductul transnațional Yamal-Europe se întinde din nord-vestul Siberiei până la Frankfurt-an-der-Oder în estul Germaniei, via Belarus și Polonia deci nu prin Ukraina. Livrarile catre Germania nu sunt specificate contractual penru o anumita ruta specifica respective Ukraina.
Ukraina jucata de occident si SUA ca un pion contra Rusiei este acum prada preturilor covarsitoare ale gazelor lichefiate americane. America a reusit sa loveasca si Rusia si sa-si vanda gazelle scumpe in Europa la un pret pe care Ukraina nu si-l poate permite pe lunga durata.
Putin si Xi Jinping discută despre proiectul Power of Siberia 2, spune aghiotantul Kremlinului.
MOSCOVA, 15 decembrie. /TASS/. Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping au discutat despre proiectul gazoductului Power of Siberia 2, a declarat reporterilor de la Kremlin Yury Ushakov.
„Da, problema a fost menționată”, a spus el când a fost întrebat dacă liderii au vorbit despre perspectivele aprovizionării cu gaze prin intermediul Power of Siberia 2.
MOSCOVA, 27 decembrie. /TASS/. Gazprom a stabilit un record istoric pentru livrările zilnice de gaze rusești către China prin intermediul gazoductului Puterea Siberiei 1.
Teoria ca teoria,dar practica te omoară așa spune o cugetare românească pe care inginerul Sorin o ignoră. Faptul că mi-ai înșirat o listă de articole citite, frunzărite de tine mă lasă rece. Așa cum mă lăsau rece și poveștile lui Cîțu…
Am să-ți spun o istorioară din China Antică … Zhuge Liang strategul și cancelarul Împăratului Liu Bei, a fost nevoit să îl execute cel mai mare teoretician din acea vreme pe care îl avea, strategul Ma Su, deși îl prețuia și iubea că pe propriul său fiu.
Ma Su, după cum spuneam, un geniu al teoriei artei militare și care îi dăduse câteva sfaturi geniale lui Liang, concretizate în câteva victorii mărețe, a făcut o gafă impardonabilă (și a așezat armata intr-un deal fără acces la apă) ce a dus la o înfrângere catastrofală a armatei Shu Han, al cărei comandant era, comandantul suprem fiind Zhuge Liang. În urma înfrângerii Zhuge Liang a trebuit să se retragă în fața armatei Wei (statul lui Cao Cao rivalul lui Liu Bei) iar statul Shu Han a pierdut inițiativa împotriva statului Wei fiind ulterior ocupat. Wei cucerind și celalalt stat Wu a unificat China. Ulterior Sima Yi, strategul din Wei, avea să înlăture printr-o lovitură de stat familia Cao și să pună bazele dinastiei Jin.
Morala poveștii de mai sus este că teoria fără practică este precum muzica fără voce. În același timp este și eroarea lui Zhuge Liang de a pune comandantul bătăliei un general fără experiență practică. Mai sunt și alte morale … un bitocrat ce nu chiar bine pregătit (Ma Su) ce ignoră sfatul generalilor fin subordine (practicieni) Apoi Shu Han nu avea resursele necesare să înfrângă Wei, în colaborare cu Wu,celalalt stat, ar fi putut să o facă,dar în ciuda alianței Shu-Wu niciodată nu și-au coordonat forțele militar pentru că interesele lor difereau, chiar erau rivali. China și cu Rusia sunt exact Shu și Wu iar Wei este America.
P.S.S La sfârșitul anilor 90 cei mai vehemenți prohodiști ai înfrângerii supremației economice americane în fața niponilor erau chiar analiștii americani și făceau chiar analize serioase…Nu întâmplător este și perioada în care Mintzberg își publica „manifestul” împotriva planificării strategice și a anumitor analize sterile. Cu toate acestea generații de economiști,ingineri învață analiză și planificare strategică, deși, ca să-l citez pe Zyman, acele planificări, analize și-au pierdut de mult aplicabilitatea practică…
Teoria e exact acel lant de predictii. Practica e exact situatia actuala,, care reiese din acel chart. Exemplu analog, teroria a fost ca Trump va pierde grav in fata lui Hillary (ba chiar unele teorii spuneau ca HRC se va apropia de 400 de electori), practica e ca Madam President nu s-a intimplat. Deci sa nu (incercam sa) inversam lucrurile. Asta e un obicei al unor curente ciudate actuale „noaptea e de fapt zi, udul e uscat, susul e jos si afara e inauntru”, gen. Ori noi nu facem asa ceva, nu?
Quote:
„Am să-ți spun o istorioară din China Antică
…………………….
Morala poveștii de mai sus”
Apreciez si povestea si morala, dar nu ofera absolut nici un argument direct, in tot contextul, e o platitudine. Nu ai argumentat cum in cazul de fata teoria e fara practica (muzica fara voce se poate). Sunt niste explkicatii cu totul circumstantiale. Pe de alta parte, totusi, traim in sec. 21, in care nu mai poti folosi 1:1 modele de acum 2200 de ani, nici macar vechi se sute de ani. Multe din cele din secolul trecut sunt depasite, trebuiesc adaptate. Nu poti invoca pe D Vinci, in tot contextul perioadei lui, cu limitele posibilitatilor ei, pentru a incerca sa demonstrezi ca orice mijloc de locomotie, afara de cal, e nerealizabil sau/si nefezabil. Cam asa vine, in linii mari.
Pentru mine e un mister de ce, an de an, economiștii iau premiul prestigios (și substanțial) Nobel, când ei n-au produs până acum niciun model valabil al funcționării unei economii. A, ba da, un anume Keynes, când i s-a cerut să facă o previziune economică pe termen lung, a răspuns că pe termen lung vom fi toți morți.
Pentru ca aici chiar se aplica exact, 100% afirmatia colegului meu, Surena, cum ca practica te omoara, in timp ce acesti economisti si statisticieni sunt teoreticieni, in timp ce acel chart reprezinta realitatea, practica.
Analog, cumva, este cazul lui Neil Fergusson, un tip care se joaca cu diverse modele de simulare in domeniul virusologiei, dar nu are cunostinte de specialitate (in domeniu). Astfel ca, de-a lungul timpului, a produs niste bazaconii, niste enormitati de predictii, ulterior, peste ani, dand vina ba pe vechimea computerului sau, ba pe „decalibrarea sistemului” sau alte chestii de genul asta. Ca exemple, respectivul a prezis 50 de mii de morti de la asa numita boala vacii nebune, realitatea ajungand la sub 200, nu mai putin de 150 de milioane de morti (da, atata a spus), de la gripa aviara, relitatea rezumandu-se la sub 300 de morti, 65 de mii de morti de la gripa porcina, in realitate ajungandu-se la sub 500. Predictiile lui halucinante se prelungesc si cu Covid-ul , cu toate variantele sale (in spetza Omicronul), predictii la care, bineinteles, comunitatea medicala, nu subscrie deloc.
Premiul Nobel a ajuns in unele cazuri o gluma, una proasta. Nu vreau chiar sa generalizez, sunt domenii, care tin de stiintele exacte, medicina, de cercetare unde nu prea ai loc de intors. In momentul in care acest premiu se acorda inclusiv pentru activism sau pentru modele de „predictie” economica/financiara, predictii care se dovedesc fie niste simple speculatii de maidan, fie un asa numit wishful thinking (nu realitatea sau realismul, ci realitatea care tu ai dori sa fie), e ca si cum ai turna tot mai multa posirca intr-un vin bun. Obama a primit premiul Nobel pentru pace, ce mai e de spus mai mult?