CD
1.631 aprobate
denitsoc@gmail.com
216.131.75.61
NOTA INTRODUCTIVA

În 2025, Brazilia a preluat presedintia BRICS, ea va găzdui întâlniri ministeriale și ale șefilor de stat.
BRICS primește mai multă atenție la nivel global, deoarece se poziționează ca o largă forță colectivă. „BRICS este practic un G20”, a spus Vieira, pe măsură ce blocul devine mai relevant pentru a aborda provocările globale. Reuniunile din 2025 sub președinția Braziliei vor încerca să valorifice acest impuls pentru a pune BRICS în centrul procesului decizional internațional.

Mauro Luiz Iecker Vieira (născut la 15 februarie 1951) este un diplomat brazilian care servește ca ministru al afacerilor externe al Braziliei de la 1 ianuarie 2023 sub președintele Luiz Inácio Lula da Silva.Vieira a ocupat același birou între 2015 și 2016 în timpul celui de-al doilea mandat al președintelui Dilma Rousseff.

Brazilia va impulsiona BRICS să aibă un impact global în 2025. Cu puterea sa în creștere, BRICS va provoca forurile economice tradiționale și va oferi o viziune globală de dezvoltare a incluziunii și a prosperității partajate.
„Ca parte a președinției temporare BRICS a Braziliei, care a început la 1 ianuarie și se va încheia la 31 decembrie 2025, guvernul brazilian a anunțat astăzi, pe 6 ianuarie, admiterea oficială a Republicii Indonezia ca membru cu drepturi depline al BRICS”. a spus ministerul.
Decizia de admitere a Indoneziei a fost aprobată de membrii BRICS, a mai menționat ministerul.
Națiunea sud-americană a menționat că candidatura Indoneziei a primit undă verde de la bloc în 2023, dar țara asiatică a cerut să se alăture în urma alegerilor prezidențiale de anul trecut. Președintele Prabowo Subianto a preluat mandatul în octombrie.

Spre lamurire trebuie precizat ca BRICS in 2024 a avut 9 membri deplini si 14 parteneri:
5 membri originali sunt Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.
4 noi membri admiși oficial în ianuarie 2024 sunt Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite. Arabia Saudită nu a acceptat deocamdata, iar Argentina a respins oferta.
13 „țări partenere” sunt Algeria, Belarus, Bolivia, Cuba, Kazahstan, Malaezia, Nigeria, Thailanda, Türkiye, Uganda, Uzbekistan și Vietnam.

BRICS continuă să se extindă si in 6 ianuarie 2025, ca nou membru cu drepturi depline, a adăugat Indonezia, a patra cea mai populată țară cu a șaptea cea mai mare economie de pe Pământ.
BRICS are acum 10 membri și 12 parteneri. Împreună, ei reprezintă 41,4% din PIB-ul global (PPP) și jumătate din populația lumii.
„BRICS este o platformă principală pentru promovarea solidarității și cooperării Sudului Global și o forță majoră care conduce reforma sistemului global de guvernare. Țările BRICS sunt întotdeauna angajate în multilateralism,…

SUA este foarte bine cunoscută pentru că își utilizează moneda ca pe o armă financiară pentru a îndeplini obiectivele de politică externă. Acum că această „armă” este amenințată de sistemele financiare alternative conduse de rivalii americani, unchiul Sam amenință cu represalii.

Oricât de american poate fi, Trump urmează totusi aceeași linie de hegemonie globală a SUA. „Avem nevoie de angajamentul acestor țări să nu creeze o nouă monedă BRICS și nici să nu sprijine nicio altă monedă care să înlocuiască puternicul dolar american, sau se vor confrunta cu tarife de 100% și ar trebui să se aștepte să își ia rămas bun de la vânzarea în minunata economie a SUA, ”

Declarația lui Trump se bazează pe un sistem de convingeri conform căruia amenințarea cu tarifele va afecta țările care își trimit exporturile în SUA. Dar, după cum a spus un raport recent din Bloomberg, unul dintre cele mai importante ziare din SUA, nu BRICS amenință dolarul american; ci este chiar SUA.
Dacă Trump realizează sau nu acest lucru, totuși, este o altă problemă.

Trump și principalele mass-media sunt obsedați să gândească doar în termenii unei monede alternative emise de BRICS. Dar există și posibilități, care în acest moment par mai fezabile. Include utilizarea monedei naționale pentru decontarea plăților care functioneaza perfect si care nu prezintă pericolul la care ar fi supus o monedă unică atacaăt de partenerii hegemonului, asa cum este atacată moneda Chinei Renminbi, sau yuanul rosu. Fără success insa pentru ca China nu foloseste degeaba două valute, una la interior yuanul verde si alta in tranzactiile internationale, yuanul rosu sau renminbi, care au si cursuri valutare diferite, mai ales ca yuanul verde de interior nu este pegged/intepenit pe valoarea dolarului.

Pe de altă parte tările mici se simt mult mai atrase de tranzactarea in moneda proprie natională decat de o tertă monedă fie ea si virtuală/digitală. Asa că a ataca toate monedele nationale din BRICS este o sarcină imposibilă chiar si pentru puternica finantă Khazară.
Italia dă si ea consideratie sistemului de tranzactare utilizat in Sudul Global si nu vrea să se alinieze cu UE la snctiunile impuse Chinei.
Surprizele devin din ce in ce mai interesante si mai greu de oprit.
CD

PARTEA GOALĂ A PAHARULUI
Autor: Adrian Onciu – https://gandeste.org/analize-si-opinii/adrian-onciu-partea-goala-a-paharului/134242

A patra cea mai populată țară din lume, cu 277 milioane locuitori, tocmai s-a alăturat grupului BRICS. Este vorba de Indonezia. Așadar, în prezent zece state sunt membre cu drepturi depline în cadrul BRICS: Rusia, China, India, Brazilia, Africa de Sud, Iran, Egipt, Etiopia, Emiratele Arabe Unite și Indonezia.
Cu economii în creștere, resurse naturale imense și o piață de consumatori ce se apropie de 45% din totalul la nivel global, statele BRICS sunt pe cale să introducă o monedă alternativă dolarului american pentru tranzacțiile din interiorul grupului.

Faptul că Donald Trump a amenințat țările care vor adopta noua monedă cu tarife vamale de sută la sută (și eventuale alte sancțiuni) arată că noua administrație de la Casa Albă simte deja un aer rece în ceafă.
Dacă ne uităm la partea plină a paharului, Trump înseamnă revenirea la normalitate după decenii de propagandă progresistă. Mai înseamnă și principala piedică în calea Guvernului Mondial visat de elitele de la Davos. Să recunoaștem că cele două aspecte contează foarte mult, dacă ne-am gândi la cum ar fi arătat lumea cu Harris la Casa Albă.

Ar fi prea frumos ca totul să fie roz odată cu revenirea lui Trump. Afacerist pur-sânge, noul președinte al SUA va trata strict tranzacțional orice relație cu alte state și va pune interesele Americii deasupra intereselor transnaționale (reprezentate cu brio de imperiul Soros). Încă de la primul său mandat, Trump a denunțat sporirea exporturilor de gaze rusești în Germania (vezi sancțiunile împotriva proiectului NordStream 2) și a exporturilor de mașini nemțești în SUA, în timp ce s-a plâns de contribuția minusculă a Berlinului la bugetul NATO.

Totodată, același miliardar scăpat teafăr după două tentative de asasinat a pus umărul la înarmarea Ucrainei până pe 20 ianuarie 2021, când Joe Biden a preluat conducerea la Casa Albă.
Eliminarea de către Pentagon a generalului iranian Soleimani, pe 3 ianuarie 2020, la ordinul lui Trump, arată și latura mai puțin pașnică a liderului american. Faptul că în prezent președintele ales vorbește deschis despre o posibilă intervenție armată în Panama și, eventual, în Groenlanda, ar putea să ne indice un al doilea mandat cu o mai mare aplecare către confruntări armate. Cu estul Asiei și Orientul Mijlociu în prim-plan.

Dacă Trump doar a pregătit terenul în legătură cu nemulțumirile față de Europa pe relația Moscova-Berlin, președintele Biden a venit cu lovitura de grație o dată cu războiul din Ucraina. Statele UE aflate sub umbrela de securitate a Washingtonului au acceptat fără crâcnire o rocadă între Rusia și SUA cu privire la furnizorul de petrol și gaze. Astfel, aproape peste noapte, Europa s-a trezit total necompetitivă în raport cu SUA și China. Întregul continent se vede nevoit să folosească energie de trei până la cinci ori mai scumpă decât înainte de februarie 2022.

Mai mult decât atât, Green Deal-ul promovat de Joe Biden a pus pe butuci industria auto din Germania, principalul motor al economiei Uniunii. La fel s-a întâmplat cu industria chimică, dependentă de gazele ieftine din Rusia.
Din nefericire, administrația Trump nu va face decât să culeagă roadele războiului din Ucraina.

Europa va continua să importe energie scumpă din SUA (vezi declarațiile Ursulei von der Leyen). Mașinile electrice fabricate de Elon Musk și de chinezi deja ocupă primele locuri în preferințele europenilor. Situația este identică dacă ne referim la importurile de armament (Trump a cerut 5% pentru Apărare membrilor NATO), de produse chimice și chiar alimentare.

În mod paradoxal, dacă atitudinea Casei Albe față de UE se menține, s-ar putea ca la un moment dat europenii să considere apartenența la BRICS mai profitabilă decât relația cu Statele Unite.
Evident, ține în special de europeni să-și impună punctul de vedere în competiția cu marile puteri. Și să caute o cale de ieșire din impasul economic. Pentru că, în anul de grație 2025, UE a rămas doar o atracție turistică aflată pe marginea falimentului.