Radu
389 aprobate
radu.g@yahoo.com
216.131.75.200
BRICS PENTRU TOATA LUMEA
https://www.theinteldrop.org/wp-content/uploads/2024/11/ScreenHunter-9997.jpg
„După părerea mea, trebuie să ne alăturăm cât mai curând posibil, deoarece toate interesele noastre de afaceri sunt în aceste țări. Exportăm mai mult în China astăzi decât în Statele Unite ale Americii”, a spus politicianul german de opoziție și președintele Consiliului pentru Constituție și Suveranitate, Ralph Niemeyer.
„Ne-am putea alătura pentru că BRICS nu este un organism militar, ci unul de afaceri. Am văzut cum este plin de viață nouă pe măsură ce țările se alătură, căutând o bună cooperare internațională pe o bază egală. La un moment dat, aceasta a fost ideea Uniunii Europene… Văd că națiunile africane sunt foarte interesate. Întrebarea mea rămâne: de ce nu ne alăturăm și noi, germanii?” întrebă Niemeyer.
Cunoscut în Germania ca producător și regizor de filme documentare, Niemeyer a fost implicat în politica de opoziție, candidând la Bundestag pentru Die Linke, Partidul Social Democrat și Partidul Democrat Popular. El este, de asemenea, fostul soț al Sahrai Wagenknecht – politicianul Die Linke devenit lider al propriului bloc politic – Alianța Sahra Wagenknecht.
Niemeyer este departe de a fi singurul dintre cei de stanga si dreapta populistă care se afla in dezacord cu partidele principale ale Germaniei in domeniul afacerilor externe.
La sfârșitul anului 2022, veteranul om de stat german și fostul lider al Die Linke Oskar Lafontaine i-a îndemnat pe liderii germani să-și crească coloana vertebrală și să-și dezvolte propria poziție independentă asupra Ucrainei și să scoată forțele americane din Germania, avertizând că „dacă noi și alte țări europene continuăm să rămânem sub control. Tutela SUA, ne vor împinge peste stâncă pentru a-și proteja propriile interese”.
Alții, inclusiv Wagenknecht, au avertizat că escaladarea implicării Germaniei în criza ucraineană și planurile de a returna rachetele americane cu rază lungă de acțiune pe teritoriul german amenință să submineze securitatea țării și să provoace război cu Rusia.
La începutul acestui an, politicianul Die Linke și ministrul-președinte al Turingiei, Bodo Ramelow, a cerut crearea unei arhitecturi de securitate la nivel european, care să includă Rusia.
Pe măsură ce coaliția de guvernământ din Germania implodează, ce urmează pentru cancelarul Scholz?
Germania a intrat și ieșit din recesiune de mai bine de doi ani și jumătate și se află în mijlocul, probabil, celei mai mari dezindustrializari de la cel de-al Doilea Război Mondial, cu prețuri mari la energie și concurență acerbă din partea SUA și China.
Dar guvernul german este acum preocupat de o alta arzatoare problema: Serviciile de Informații germane și organizațiile sioniste în strânsă coordonare cu regimul de la Tel Aviv au recrutat refugiați din Germania ca mercenari pentru Israel.
În ultimele șapte luni, Asociația Inițiativei Valorilor și Asociația Germano-Israeliană (DIG) au lucrat pentru a înrola refugiați din Afganistan, Libia și Siria.
Li se oferă salarii lunare cuprinse între 4.000 EUR și 5.000 EUR și cetățenie germană rapidă.
“Ascensiunea BRICS nu este, prin urmare, doar o mustrare la adresa SUA, ci și o posibilă deschidere pentru o ordine mondială mult mai pașnică și mai sigură. Ordinea mondială multipolară concepută de BRICS poate fi un avantaj pentru toate țările, inclusiv pentru Statele Unite.
Timpul a expirat pentru iluziile neoconservatoare și războaiele alese ale SUA. A sosit momentul pentru o diplomație reînnoită pentru a pune capăt conflictelor care năvălesc în întreaga lume”, a spus Jeffrey D. Sachs, profesor de dezvoltare durabilă și profesor de politici și management al sănătății la Universitatea Columbia, este director al Centrului Columbia pentru Dezvoltare Durabilă și al Rețelei ONU de soluții pentru dezvoltare durabilă. El a fost consilier special la trei secretari generali ai ONU.
O carte “destinata unui public cititor (cel din România), care în mod firesc, era deloc sau foarte puţin familiarizat cu specificul acestui adevărat subcontinent.”
Observatia depaseste usor anul 1955, caci s astazi avem multi necunoscatori ai culturii chineze, dar in pofida acestei acute necunoasteri ei au opinii puternice privind societatea si cultura chineza, ei reusesc paradoxal sa critice fara sa cunoasca.
Iata insa o cale usoara de a face cunostinta cu China de la unul care a vizitato si care s-a pregatit serios sa o cunoasca, George Calinescu.
Mai jos este o parte a prezentarii acestei carti a lui Calinescu, care sper sa va incite la lectura.
PE URMELE LUI NICOLAE MILESCU SPĂTARUL :
“AM FOST ÎN CHINA NOUĂ”
De Cristian Sandache – https://ro.wikipedia.org/wiki/Cristian_Sandache
George.Călinescu a publicat în anul 1955, un volum intitulat “Am fost în China Nouă”, rodul unei călătorii pe care o făcuse în uriaşa ţară asiatică, în cadrul unei delegaţii de intelectuali români. După cum ne precizează chiar Călinescu, grupul a decolat din România, în ziua de 26 septembrie 1953.
În această carte care însumează 180 de pagini, criticul încearcă să-şi ia foarte în serios rolul de ghid cultural, dorind să sintetizeze o serie de informaţii (considerate
de el reprezentative), referitoare la cultura şi civilizaţia chineză, destinate unui public cititor (cel din România), care în mod firesc, era deloc sau foarte puţin familiarizat cu specificul acestui adevărat subcontinent.
În pofida faptului că aspectele ideologice reprezintă explicaţia acestei apropieri dintre două ţări total diferite sub toate aspectele, G.Călinescu nu cade în capcana jubilaţiilor cu iz propagandistic şi admite că pentru a vizita China (dar mai cu seamă, pentru a-i putea sesiza particularităţile), este nevoie de o pregătire prealabilă foarte serioasă.
Din această perspectivă, Călinescu se comportă aidoma unui cercetător serios, care
nu face rabat de la documentarea cea mai pertinentă, tocmai pentru că el nu este un
sinolog şi se adresează eventualilor cititori, cu formulele unui istoric perspicace.
În capitolul dedicat felului de a fi al poporului chinez (“Poporul muncitor”), prima
impresie pe care acesta i-o lasă lui G.Călinescu este extraordinara sa hărnicie, aproape neverosimilă pentru psihologia unui european. De la copii şi până la oamenii maturi, chinezii dau senzaţia că ar fi ocupaţi tot timpul, munca fizică jucând un rol extrem de important în vieţile lor. Munca nu ar reprezenta doar sursa fundamentală pentru subzistenţă, ci un fel de morală superioară, o dimensiune etică, modelatoare a poporului chinez, de generaţii întregi.
Nu în ultimul rând (observă Călinescu), chinezii au reuşit să confere chiar şi celor mai aspre munci fizice, aerul graţios al unei arte atipice, ritmul mişcărilor devenind de-a dreptul muzical, astfel încât, senzaţia pe care un privitor din afara Chinei o are (atunci când urmăreşte un chinez la lucru), este aceea a oficierii unui adevărat ritual . Cei care poartă poveri (inclusiv foarte grele), reprezintă surse de inspiraţie pentru compoziţii muzicale pretenţioase, astfel încât, ritmul integrează şi act artistic şi plăcere estetică şi muncă fizică, într-o adevărată paradigmă reprezentativă pentru poporul trăitor în acest spaţiu uriaş.
Călinescu admiră şantierele chinezeşti, caracterizate (după el), printr-o excepţională organizare a muncii fizice şi o dozare inteligentă a eforturilor
umane. Spre deosebire de spaţii şi experienţe similare europene, chinezii lucrează
metodic şi mai curând păstrând o linişte demnă, decât vociferând şi bruscându-se,
îndemnându-se la efort sau încurajându-se strident, cum procedează în situaţii
asemănătoare, mulţi europeni.
*
Da, este o prezentare de carte, carte care este un studiu serios si informativ, cam vechi, e adevatrat, din 1953, dar care s-a dovedit a fi corect si care ar putea familiariza pe multi cu cultura chineza de la nivelul omului obisnuit si nu a unui specialist sinolog.
Dar iata ca in Romania Literara si Adrian Alui Gheorghe ne da o opinie de calator in China, la acest link: https://romanialiterara.com/2019/10/si-eu-am-fost-in-china-noua
Cartea lui Calinescu se poate gasi aici: https://www.casaliterelor.ro/am-fost-in-china-noua-g-calinescu
Sau aici: https://www.anticariat-unu.ro/am-fost-in-china-noua-de-george-calinescu-1955-p142685
Lectura placuta.