CD
1.592 aprobate
denitsoc@gmail.com
192.200.148.203
BRICS dupa Kazan
Recentul summit BRICS de la Kazan, Rusia, a marcat un punct de cotitură în geopolitica globală, subliniind influența în creștere a blocului și provocând serios ordinea mondială dominată de Occident.
Faptul că la summit au participat 35 de lideri naționali din întreaga lume si secretarul general al Națiunilor Unite –arată eșecul complet al politicii occidentale de a forța Rusia in așa-numita „izolare” – summit-ul a mai clarificat faptul că nu există nicio întoarcere. înapoi de la ceea ce reprezintă BRICS și perspectiva sa are o acceptare globală.
Occidentul dispune de puține sau deloc mecanisme de a contesta sau de a inversa progresele înregistrate de BRICS. Gestiunea sa globală defectuoasă din Ucraina până în Gaza face doar ca mesajul BRICS să devină din ce în ce mai acceptabil.
Pe de alta parte reconcilierea Chinei cu India fara interventia sau mediere ocidentala, scoaterea Cambodiei de sub tutele fluviala a Vietnamului, cat si relevarile interventiilor directe si inefective a NATO in Ukraina de catre Rusia, dovedesc maturitatea si puterea membrilor BRICS.
Afost prima dată când state precum Iran, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Egipt au participat la summit în calitate de membri cu drepturi depline. Calitatea lor de membru a fost anunțată la cel de-al XV-lea summit BRICS.
Summitul al XVI-lea a prezentat expansiunea continuă a forumului, a continuat procesul de extindere, adăugând 13 noi țări ca „parteneri”.
Deși nu sunt încă membri cu drepturi depline, sunt pe cale sa devina in urma pocesului de aliniere. Dintre acești treisprezece, 4 sunt din Asia de Sud-Est. Include Malaezia, Indonezia, Vietnam și Thailanda. Asia de Sud-Est este, de asemenea, o regiune în care SUA, în ultimii ani, încearcă să-și stabilească amprenta.
Dar faptul că BRICS și-a deschis deja porțile pentru viitoarea aderare a acestor țări înseamnă că politica SUA în regiune de a o îndepărta de influența Chinei și a Rusiei continuă să fie ineficientă.
Alte națiuni adăugate la forum includ Algeria, Belarus, Bolivia, Cuba, Kazahstan, Nigeria, Turcia, Uganda și Uzbekistan.
Modelul de expansiune arată cu siguranță că BRICS încearcă să-și mențină caracterul global. Are membri din Asia, Africa, Asia Centrală, Orientul Mijlociu. Odată cu includerea Turciei ca țară parteneră, BRICS a intrat acum parțial în Europa și în NATO.
Prim-ministrul Etiopiei, Abiy Ahmed, caruia în 2019, i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace – in 2024, când Ahmed s-a întâlnit cu președintele rus, el l-a felicitat „pentru menținerea rezistenței economice într-o perioadă dificilă. Această perioadă nu a fost ușoară pentru Rusia, dar sub conducerea dumneavoastră ați reușit să mențineți rezistența economică care ar putea fi exemplară pentru majoritatea dintre noi”.
Acest lucru este important în măsura în care BRICS se dovedește a fi un spațiu în care țările nemulțumite de ordinea mondială condusă de SUA se adună pentru a vorbi despre posibilități alternative, adică despre posibilitatea unei ordini mondiale multipolare.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, o prezentă care are o semnificație simbolică puternică, părea să fie complet de acord cu agenda multipolarității a summit-ului BRICS atunci când a spus că:
„nici un singur grup și nicio țară nu poate acționa singur sau izolat. Este nevoie de o comunitate de națiuni, care lucrează ca o singură familie globală, pentru a aborda provocările globale. … O criză a datoriilor care amenință să sufoce planurile pentru viitorul multor țări vulnerabile…”
BRICS nu mai este un club exclusiv a ceea ce factorii de decizie de la Washington le place să denumească „state revizioniste”. Din perspectiva SUA, orice țară sau actor internațional care nu subscrie la poziția Washingtonului este „revizionistă” în măsura în care încearcă să inverseze ordinea mondială actuală condusă de SUA. Cu toate acestea, problema acestei poziții este că statele care nu pot fi numite strict revizioniști sunt situate din ce în ce mai mult doar în Europa. Restul lumii pare să se alinieze într-o altă direcție.
Occidentul condus de SUA are opțiuni de politică pe care le poate folosi în bine. În loc să provoace și să susțină războaie, precum cele din Ucraina și Gaza și precum cele provocate în jurul Taiwanului, SUA ar fi mai bine într-un scenariu în care își schimbă această politică în favoarea promovării păcii reale. Acest lucru va cere Washingtonului să accepte că poziția sa de hegemon să nu mai fie posibilă, nici ca realitate globală de facto si nici ca ceva pe care poate alege să-l impună cu forță.
Mai mult occidentul s-a văzut el insusi izolat, singur pe lume, in afara celor două grupuri, Global Sud si Global Est si a inceput să ia măsuri neortodoxe de aliantă cu retelele de comunicare pe care le-a dispretuit candva.
Pe 21 octombrie, Bahnoperator Austria și KTZ Express si o subsidiară a Căilor Ferate Kazahstan, au semnat un memorandum prin care își smanifestă intenția de a expedia în mod regulat mărfuri unul către celălalt prin Ruta Internațională de Transport Trans-Caspică (TITR), cunoscută și sub numele de Coridorul de Mijloc.
Mărfurile originare din China care circulă prin TITR se pot aștepta să traverseze Kazahstan, Marea Caspică, Azerbaidjan și Georgia, de unde apoi să ajungă în Turcia, fie traversează Marea Neagră, terminând în Bulgaria, România sau Ucraina. Din Turcia, aceste mărfuri pot fi expediate în Marea Mediterană, iar din Ucraina, pot merge mai departe în Polonia. În mod evident absentă din acest aranjament este Rusia, care deocamdată rămâne bastionul Coridorului de Nord.
TITR a înregistrat o creștere incredibilă de 70% a volumelor de marfă din ianuarie până în septembrie 2024. Țările adiacente coridorului au demonstrat interes pentru creșterea implicării lor. De exemplu, Turkmenistanul și Uniunea Europeană (UE) au lansat o platformă de coordonare pentru a integra țările din Asia Centrală în TITR și pentru a promova proiectele de infrastructură care fac posibil coridorul în primul rând.
Acest lucru pare inițial contradictoriu. Entuziasmul Chinei pentru Coridorul de Mijloc, determinat de dorința sa de a facilita comerțul cu Europa, a fost, fără îndoială, unul dintre factorii principali ai expansiunii sale rapide. Kazahstanul nu caută să aleagă între Global Gateway și BRI atata timp cat va putea să culeagă roadele ambelor – Astana și Beijingul au întreprins cincizeci și două de proiecte în valoare colectivă de peste 21,2 miliarde de dolari. A ispecula că Kazahstanul va respinge finanțarea chineză este o strategie în pierdere. În schimb, Occidentul ar trebui să-și dubleze sprijinul economic pentru rutele comerciale precum Coridorul de Mijloc, segment al BRI, chiar dacă acestea ajută simultan China.
Contribuind la proiecte de infrastructură și terminale terestre care beneficiază țările din Asia Centrală, Occidentul își poate asigura parteneri comerciali pe termen lung și obține un acces suplimentar la mărfurile care trec prin rutele eurasiatice.
Prudenta si disperarea pazeste bostanaria.
GUVERNUL SUBTERAN AL AMERICII
De Larry Romanoff
Traducerea de CD
Sub îndrumarea oamenilor invizibili, mulți membri ai grupurilor de reflecție ale establishmentului susțin din ce în ce mai mult și deschis că democrația americană de astăzi este „incapabilă să facă față provocărilor cu care se confruntă țara”, concluzând că SUA au nevoie de o noua schimbare „de sus în jos”, soluţie care ar fi exercitată de puterea executivă independentă de Congresul ales.
Câteva persoane, inclusiv editorialistul NYT Thomas Friedman, au susținut că „puterea ar trebui să treacă de la organisme alese controversate, diverse din punct de vedere ideologic, supuse presiunii din partea „ordinelor inferioare”, către „experți” acreditați care operează la Washington, Bruxelles sau Națiunile Unite”. Poate că trebuie să se precizeze clar că „organismele conflictuale, diverse din punct de vedere ideologic” sunt Congresul ales și camera inferioară, iar „ordinele inferioare” care sunt destituite cu dispreț sunt oamenii. Guvernul secret promovează acum în mod deschis ca guvernul ales să fie exclus ca fiind controversat și irelevant, puterea transferată acelorași bancheri europeni sionişti – „experții acreditați” – care controlează deja o mare parte a lumii din culise. Acum au devenit atât de îndrăzneți încât democrația este respinsă în mod deschis, în timp ce guvernul de facto iese încet din umbră ca o dictatură autoritara controlată din Europa.
Cititi continuarea la sursa:
https://www.bluemoonofshanghai.com/politics/18907
Se repetă aceiasi frază dar din diferite puncte de vedere.
Astăzi o să citim un articol din Singapore scris de un evreu impartial, pretinde el, care repetă cuvintele lui Putin dar interpretează problema printr-o prismă foarte limitată si usor interpretabilă.
Nici entuziastii si freneticii anticolonialisti si nici speriatii si autovictimizatii nu văd problema financiară asa cum este in realitate, ci doar cum vor ei: aparitia unei alte monede bazată pe aur care să ruineze dolarul instantaneu.
Asa cum am mai aratat, BRICS-ul nu are nevoie să emită o altă monedă bazată pe aur sau promisiuni desarte ca dolarul, algoritmii digitali rezolvă problema schimbului de valute in fractiuni de secundă fără a se mai apela la băncile traditionale de schimb intermediare si nici măcar la Băncile Centrale ale tărilor din tranzactie.
Dar ei se fac că nu aud această solutie inconvenabilă si tot insistă pe o nouă emisiune de monedă, fondată pe aur, repetand ab nausea, in stilul lor kosher, talmudic.
In cazul de fată Putin a spus clar acelasi lucru: “nu construiesc un sistem de plăți pentru a contesta sistemul bancar global bazat pe dolari americani.”
BRICSUL va opera tranzactiile in monedele nationale direct prin băncile lor acreditate in acest sens, deci fără participarea Băncilor Centrale sau alte bănci de tranzit care să incaseze alte taxe si comisioane.
BRICS nu caută să desfiinteze dolarul ci doar să-l ocolească, căci fără dolar este mai ieftin, mai comod si mai sigur, fără riscul sanctiunilor politice si abusive.
Dacă datorită reducerii traficului de dolari acesta va decade, asta este problema dolarului. al băncii care il tipăreste la nesfarsit.
Multe tări din BRICS sau din Sudul Global au ajuns să facă chiar schimburi directe de mărfuri – barter, evitand si in felul acesta dolarul.
Asa că teama privind dolarul nu-si are cauza in noua monedă, ci apartine dolarului insusi.
Exporturile produselor chinezesti ansamblate, ambalate si exportate de tări terte catre SUA nu fac decat să ajute aceste tări să-si plătească datoriile lor in dolari fată de băncile occidentale, deci dolarii se intorc acasă si nu mai devin parte a vre-unei economii din Sudul Global. Că intoarcerea dolarului acasă inseamnă prăbusirea lui asta nu este din vina tărilor care evită dolarul sau il intorc acasă.
Sistemul de tranzactionare, clereance, pe care l-a anuntat Putin că este deja in functiune si a incurajat pe musafirii de la Kazan sa-l verifice, nu este legat in nici un fel de sistemul occidental SWIFT si nu depinde in nici un fel de acesta, incat occidentalii nu au acces, nu-l pot folosi, monitoriza sau controla in vreun fel, asa cum se lasă a se intelege de unii analisti economici kosher.
Sudul Global este dependent de dolar, cum spune Paul ,doar in a-si plăti datoriile in dolari, si doar asta face.
Dar să vedem cum croseteaza ideile Paul Goldman, singaporez, pur-sange, de la Asia Times.
CD
BRICS NU SE DE-DOLARIZĂ ÎN CURÂND
– Summit-ul BRICS nu a anunțat o alternativă la sistemul global de plată dominat de dolari americani, deoarece Sudul global este încă profund dependent de piețele americane
De David P Goldman, 28 octombrie 2024 – https://asiatimes.com/2024/10/brics-isnt-de-dollarizing-anytime-soon
BRICS ar putea dezvălui într-o zi o monedă susținută de aur și mărfuri pentru a provoca dolarul american, dar nu acum sau în curând. Ppreședintele rus Vladimir Putin i-a dezamăgit săptămâna trecută atât pe entuziaștii anticoloniali, cât și pe alarmiștii occidentali, recunoscând că membrii blocului „nu au construit și nu construiesc” un sistem de plăți pentru a contesta sistemul bancar global bazat pe dolari americani.
Liderii celor doi giganți economici prezenți la summit, Xi Jinping din China și Narendra Modi din India, nu au menționat modalități alternative de plată în declarațiile lor respective.
Cerințele tehnice pentru sistemele alternative de plată nu reprezintă problema. Sistemul SWIFT care controlează plățile interbancare în dolari și alte monede occidentale importante transmite doar mesaje sigure.
Provocarea, mai degrabă, este economică: cererea SUA pentru importuri alimentează o parte uriașă a creșterii economice în Sudul Global. Exporturile Chinei către SUA se ridică la doar 2,3% din PIB, dar aproximativ jumătate din creșterea exporturilor către Sudul Global din 2020 depinde de reexporturile către Statele Unite.
În timp ce exporturile Chinei către Sudul Global s-au dublat de la aproximativ 60 miliarde USD pe lună la 140 miliarde USD pe lună, importurile SUA din Sudul Global au crescut de la aproximativ 60 miliarde USD pe lună la 100 miliarde USD pe lună în ultimii patru ani.
Dependența de piața din SUA variază foarte mult în universul țărilor în curs de dezvoltare. Vietnam și Mexic, cele două locuri preferate pentru așa-numitul „friend-shoring”, adică transferul producției din China către țări presupus mai prietenoase, au înregistrat creșteri mari ale exporturilor către SUA ca pondere din PIB.
Exporturile Vietnamului către SUA în 2023 s-au ridicat la aproximativ 27% din PIB-ul țării, comparativ cu doar 10% în 2020, în timp ce exporturile Mexicului din SUA au crescut la 27% din PIB în 2023 de la 20% în 2010.
Singapore și Malaezia, în schimb, au înregistrat o creștere mică a exporturilor SUA ca pondere din PIB. Indonezia și Brazilia exportă relativ puțin în Statele Unite.
Cel putzin eau si arabia saudita cred ca sint calutzii troieni pusi de usa&co in brics .
*Stai ca Yemen va fi bomboana pe coliva!
Iata bomboana actuala, nu cea de acum 70 de ani:
https://x.com/earth_tracker/status/1852362160636400011/photo/1
**I-auzi nemule logica de fier…:
„Occidentul condus de SUA are opțiuni de politică pe care le poate folosi în bine. În loc să provoace și să susțină războaie, precum cele din Ucraina și Gaza ….. ”
1-cine a tras primul cartus?
2-cine si pe cine ajuta?
^**Hai, vrem adevarul de ambele parti!