CD
1.585 aprobate
denitsoc@gmail.com

BRICS DEOCAMDATĂ
CD

Sub motto-ul „Consolidarea multilateralismului pentru dezvoltare și securitate globală justă”, la Kazan are loc cel de-al 16-lea Summit BRICS, cu lideri din 36 de țări, inclusiv 22 de șefi de stat sau de govern, Din păcate presedintele Cubei Miguel Diaz-Canel nu poate veni datorită ravagiilor făcute de uraganul Oscar zilele trecute in Caraibe.

Observati prezenta in motto a “securitătii globale”, in preocuparile organizatiei, securitate care pentru a fi globală trebuie sa pornească de la securitatea natională a membrilor.
De altfel această garantie a securitătii nationale este căutată acum de mai multe state ce doresc admiterea in organizatie, căci atitudinea razbunatoare si ostilă a statelor din grupul G7, a aliatilor lor si a entitatilor financiare ale Grupului, aduce insecuritate si dezarmonie.

Organizatia BRICS a fost fondată în 2006 de Brazilia, Rusia, India și China, iar Africa de Sud s-a alăturat în 2011. La 1 ianuarie 2024, Egiptul, Iranul, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Etiopia au devenit membri cu drepturi depline, în timp ce Rusia și-a asumat președinția BRICS.pentru anul 2024.

BRICS a început să interacționeze cu țări terțe[nemembre] la începutul anilor 2010 prin formatul „BRICS+ [Plus/Outreach]”. Aproximativ 40 de țări sunt deja să cooperante cu organizatia în diferite moduri, mai ales ca membri observatori si participanti activi la Noua Bancă de Dezvoltare a Brics+.

BRICS a fondat New Development Bank (NDB) în 2014 pentru a finanța proiecte de infrastructură și dezvoltare durabilă în statele membre și piețele emergente. Capitalul autorizat al BND este de peste 100 de miliarde de dolari.
Din 2016, BND a investit în 138 de proiecte în China, India, Brazilia, Rusia, Africa de Sud, Bangladesh și Egipt, potrivit site-ului său.

BRICS este un „club al membrilor care au aceleași idei”, nu un bloc rigid oligarchic precum NATO sau UE și nu are o cartă, buget, secretariat și structuri supranaționale.
BRICS extins reprezintă aproximativ 45% din populația lumii (~3,6 miliarde de oameni) și un PIB nominal combinat de 28,5 trilioane de dolari (cf. FMI, 2023).
BRICS reprezintă acum 36% din PIB-ul global (PPP), depășind 29,3% al G7 și 14,5% ale UE.

Creșterea economică a BRICS în 2024 este estimată la 4%, față de 1,7% pentru G7 și 3,2% la nivel global.
Blocul BRICS deține bogăție investibilă în valoare de 45 de trilioane de dolari, conform Raportului BRICS Wealth Report din ianuarie 2024.
Națiunile BRICS reprezintă în mod colectiv 45% din producția globală de țiței.
Țările BRICS dețin peste 20% din rezervele globale de aur, în frunte cu Rusia (2.340 de tone) și China (2.260 de tone), conform datelor Consiliului Mondial al Aurului.

BRICS reprezintă 25% din exporturile globale. În 2023, comerțul Rusiei a atins 228 de miliarde de dolari cu China, 57 de miliarde de dolari cu India și 13 miliarde de dolari cu Brazilia și Africa de Sud.

Pe fondul sancțiunilor occidentale, deocamdată aproximativ 65% dintre acordurile dintre Rusia și partenerii BRICS folosesc acum monede naționale. Iar acest fapt face ca apartenenta la BRICS să fie foarte căutată si apreciată din două motive.
Primul este costul sporit mereu si conditionat de a accesa dollari in vederea tranzactărilor.
Al doilea motiv este că nici o tară nu mai doreste să aibe rezrve financiare in dolari pentru garantarea tranzactiilor, acum cand dolarul se devalorizează vizibil si iremediabil.

După Summitul BRICS v-om vedea noua sa componentă si noile sale capacităti crescande care vor asigura succesul organizatiei.

Atlanta 22/10/2024