Textul de mai jos a fost aranjat de colegul nostru Romeo. Mulțumim

 

 

 

Supararea Cabalei vine de fapt de la faptul ca nu au reusit sa puna laba pe marele zacamant de gaze din Crimeea cum nu au pus nici pe cel din zona Siriei(Leviatanul). Iar mai nou au fost potcoviti si cu infiintarea BRICS.

Un FMI al BRICS

Liderii statelor BRICS au semna un acord cadrul privind crearea unui fond de rezerve valutare și o nouă Bancă de Dezvoltare, a anunțat ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov.

Documentul a fost semnat deja la summit-ul BRICS din Brazilia, care a început pe 15 iulie.

Scopul creării acestui fond este asigurarea sprijinului financiar în cazul unei reduceri drastice a rezervelor valutare în oricare din țările participante. Volumul lui de 100 de miliarde de dolari se va forma din contribuțiile țărilor BRICS. 41 de miliarde vor fi oferite de China, câte 18 de Rusia, India și Brazilia. 5 miliarde va aloca Africa de Sud.

Volumul ajutorului care poate fi oferit este limitat de suma contribuției. Dacă una din țări se va confrunta cu probleme de scurgere de capital și va fi supusă presiunii pe piața valutară, ea poate primi imediat până la 30% din cota sa. Restul asistenței poate fi acordat numai dacă în țară există programul de stabilizare al FMI.

Experții relevă că în cazul unei crize globale, noul fond de rezerve valutare nu va salva țările BRICS. Însă, în condițiile instabilității piețelor de capital din țările participante este totuși bine să existe un fel de “mini-FMI”, pentru a reacționa rapid la greutățile financiare locale, consideră analistul Igor Nikolaiev.

“Evident, 100 de miliarde de dolari nu este o sumă prea mare. Dacă ne vom aminti anii de criză 2009-2009, de exemplu în Rusia, fondul de rezervă a “slăbit” doar într-un an cu 118 miliarde de dolari. De aceea dacă undeva vor apărea probleme, mijloacele financiare ale fondului de rezerve valutare al BRICS vor fi de ajuns doar pentru o singură țară. Însă, așa ceva este mult mai bine decât nimic”.

Concomitent cu fondul de rezerve valutare este înființată și o nouă Bancă de Dezvoltare. Ea va oferi mijloace financiare pentru proiecte de infrastructură pe teritoriul țărilor participante. În capitalul inițial, țările BRICS vor aloca câte 2 miliarde de dolari în bani reali, încă 40 de miliarde de dolari vor fi alocați sub formă de garanții. Apoi, acești bani vor fi folosiți pentru atragerea de capital pe piețele internaționale. Sediul băncii se va afla la Shanghai.

Potrivit analiștilor, deschiderea noii Bănci de Dezvoltare și fondul de rezerve valutare vor extinde posibilitățile companiilor din BRICS în sfera atragerii capitalului. Deseori ele sunt refuzate de țările G7. Țările BRICS au subliniat în repetate rânduri caracterul inechitabil al împărțirii cotelor FMI, care este angajat politic și este de fapt un instrument de influență al SUA. Asta înseamnă că în caz de necesitate mijlocele de împrumut ale altor state se vor afla într-o dependență directă de factorii politici. De aceea decizia țărilor BRICS referitoare la organizarea unor structuri proprii, similare cu FMI și Banca Mondială, este absolut logică.

[Preluare de la : Vocea Rusiei]

Banca de dezvoltare BRICS: Un pas important către noua ordine mondială

Mulţi experţi consideră că Noua Bancă de Dezvoltare, care va fi înfiinţată de ţările BRICS, este un pas important spre ordinea mondială post-criză.

Liderii Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei şi Africii de Sud (ale tuturor ţărilor membre ale BRICS) vor semna un acord cu privire la Noua Bancă de Dezvoltare în cadrul summitului care se desfăşoară la Fortaleza (Brazilia). De asemenea, va fi semnat un acord-cadru cu privire la crearea unui fond de rezerve valutare convenţionale pentru ajutor reciproc în cazul reducerii drastice a rezervelor de aur şi valută ale uneia din ţările membre ale grupului.

Astfel, fondul [depozitul de rezerva] valutar [al] BRICS va fi de tipul Fondului Monetar Internaţional, iar într-o perspectivă pe termen mediu, o alternativă la FMI. În general, noile structuri pot fi considerate un simbol al influenţei crescânde a economiilor emergente asupra arhitecturii financiare globale. Iată opinia lui Serghei Katârin, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, şeful Consiliului de Afaceri BRICS.

“Rusia şi alte ţări membre vor investi câte 2 miliarde de dolari [în sumă echivalentă]. Acesta este capitalul social vărsat al băncii. Capitalul alocat va fi de 50 de miliarde de dolari, iar capitalul autorizat, de circa 100 de miliarde de dolari. Orientativ, aceste fonduri se vor forma în 7 ani. Banca va fi guvernată colegial. Cel mai înalt organ colegial va fi Consiliul Guvernatorilor, iar cel executiv, Consiliul de Administraţie. Preşedintele băncii va fi ales pentru o perioadă de 5 ani. Sediul va fi la Shanghai, în China. Primul preşedinte al noii Bănci va fi din partea Indiei.

În principiu, Noua Bancă de Dezvoltare este deschisă nu numai pentru ţările BRICS, ci şi pentru alte state, care fac parte din ONU. Însă ponderea ţărilor BRICS în capitalul băncii nu trebuie să coboare sub 55%. Activitatea băncii este îndreptată spre finanţarea proiectelor de infrastructură în spaţiul BRICS.

Despre fondul rezervelor de valută: Deciziile imprevizibile ale Rezervei Federale a Statelor Unite şi Băncii Centrale Europene constituie principalul motiv pentru crearea lui. De aceea, pentru a susţine valuta unei ţări într-un moment de fluctuaţii dificil, a fost adoptată hotărârea cu privire la crearea unui asemenea fond de valute de rezervă. Sumele necesare nu vor fi transferate nicăieri. Sumele prevăzute vor fi stocate în conturile băncilor centrale. În caz de necesitate, una dintre ţări va putea beneficia de aceşti bani”.

Banca de Dezvoltare a BRICS va fi un bun ajutor pentru dezvoltarea cooperării, comerţului şi investiţiilor reciproce. Grupul ocupă un loc special în economia mondială. Este cea mai mare piaţă din lume. Populaţia ţărilor membre ale BRICS reprezintă 40% din populaţia planetei. Aceste state au resurse naturale enorme, dispun de o bază industrială pregătită şi de cadre bine instruite, produc circa 30% din PIB-ul mondial.

Preluare de la: Vocea Rusiei

Capitalul băncii va fi distribuit în mod egal între ţările participante. În primii ani, fiecare ţară dintre cele 5 vor furniza băncii un capital echivalent de 2 miliarde USD. Banca este deschisă să primească şi membri din afara grupului BRICS, dar păstrând o majoritate de minim 55 % (în acţionariat) grupului BRICS. Toate deciziile se vor adopta cu o majoritate specială: cel putin 4 din cele 5 ţări fondatoare, sau două treimi (66 %) din voturi.

Banca va începe să funcţioneze în 2015 dacă toţi participanţii vor ratifica documentele conform calendarului prestabilit, şi dacă vor adopta în bugetele statelor lor sumele necesare funcţionării băncii. Banca va finanţa proiectele de infrastructură din stalele membre.

Extras din: Voice of Russia

BRICS nu va fi o alianţă militară

Țările BRICS intenționează să consolideze pozițiiile acestei organizații în afacerile internaționale și să sporească însemnătatea ei pentru economia mondială, dar nu vor să creeze o alianță politico-militară, a subliniat președintele Putin.

A venit timpul ca BRICS – uniune formată din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – să devină parte integrantă a sistemului de guvernare global pentru dezvoltare durabilă, consideră Vladimir Putin. Potrivit liderului rus, interesul comun pe termen lung al țărilor BRICS este consolidarea rolului central al ONU în sistemul internațional și respectarea dreptului internațional.

“Fără poziția principială a Rusiei și Chinei în Consiliul de Securitate al ONU cu privire la Siria, situația din această ar fi repetat scenariile libian și irakian”, a spus Vladimir Putin într-un interviu pentru Itar-Tass.

În această ordine de idei, președintele rus a subliniat necesitatea “respingerii tentativelor unor țări de a impune comunității internaționale cursul axat pe schimbarea regimurilor nedorite”. Potrivit lui, statele care nu sunt de acord cu politica SUA și a aliților lor sunt adesea supuse “persecuțiilor”, ceea ce este inacceptabil.

BRICS pledează pentru dreptate în economia mondială

Ultimele declarații ale președintelui Rusiei cu privire la politica externă reflectă o nouă etapă în relațiile dintre Moscova și comunitatea internațională, spune Gleb Ivașențov, ambasador al Rusiei, veteran al diplomației ruse. În opinia sa, Rusia și Occidentul au viziuni diferite asupra a ceea ce înseamnă superputere.

“În viziunea Rusiei, superputere este o putere insubordonabilă. Din punctul de vedere al Rusiei, îîn lume există multe puteri, iar lumea trebuie să fie multipolară. La rândul lor, Statele Unite consideră că superputerea este acea putere care poate da ordine oricui”.

Referindu-se la economia globală, președintele Putin a declarat, în interviul pentru Itar-Tass, că sistemul monetar internațional în forma sa actuală este “nedrept pentru țările BRICS și noile economii în ansamblu. Este excesiv de dependent de poziția dolarului, mai exact de politica monetară a conducerii SUA. Statele BRICS doresc să schimbe această situație”, a subliniat liderul rus.

Confruntarea în lume se intensifică, dar BRICS nu intenționează să creeze o alianță politico-militară, a spus Vladimir Putin. Și nu este vorba doar despre aria geografică diversă. Pur și simpu tentativa de a transforma BRICS într-o alianță politico-militară ar fi un pas înapoi, un pas spre mentalitatea de bloc din perioada Războiului Rece.

Poate că cineva din SUA sau Europa și-ar dori revenirea la logica acelor timpuri. Însă țările BRICS nu sunt interesate de asta, deoarece ele își îndreptată privirile spre viitor.

Preluare de la: Vocea Rusiei