Ion Coja site ioncoja13@gmail.com

29 iul. 2019, 21:49 (acum 2 ore)

către eu
De la: viorel roman <roman@uni-bremen.de>
Subiect: BREXIT

Textul mesajului:
BREXIT / se retirer pour mieux sauter
dintr-o perspetiva istorica milenara, incepe cu retragerea legiunilor romane din Britania si cu revenirea normanzilor, Wilhelm Cuceritorul. Dupa Marea Schisma (ortodocsi-catolici) si Revolutia papala se pun in Anglia bazele democratiei cu Magna Carta, parlamentarismului.
Dupa razboiul de o suta de ani cu Franta si Schisma Occidentala (catolici-protestanti) punctul culminant este ruperea de papalitate, de Roma, sub Henry al VIII-lea, care devine asfel „rege si preot“ (dupa Vechiul Testament), sef al Regatului si Bisericii Anglicane. Primul Brexit.
Dupa victoria impotriva Armadei spaniole, Londra profita din plin atat de Razboiul de 30 de ani dintre catolici si protestanti, care dinamiteaza Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana, cat si de Revolutia Franceza fara Dumnezeu, dupa care urmeaza o „era de aur“, de succese imperiale.
In razboaiele cu Europa Centrala, romano-catolica, protestantii, anglicanii, anglo-americanii mereu in alianta cu ruso-pravoslavnicii ii inving pe Napoleon, si in doua razboaie mondiale, pe Kaiser-ul Wilhelm al II-lea, Führer-ul Adolf Hitler si desfiinteaza Imperiul German II si III.
Dupa razboaiele mondiale Europa Centrala, romano-catolica (Sfantul Imperiu Roman de Natiune German) se reface repede si se extinde apoi pasnic pe aproape tot continentul cu Piata Comuna / UE, la care si Marea Britanie, cu toate ca e o putere maritima, adera sovaielnic in anul 1973.
In anul 2016 Marea Britanie conservatoare decide printr-un referendum sa paraseasca Europa/ EU. Civilizatia protestanta, anglicana, comerciala, maritima, insulara este intr-adevar inca incompatibila cu cea romano-catolica, agricola, militara, mestesugareasca, continentala. Al doilea Brexit.
In jumatatea de secol de apartenenta la Europa/UE, urmare a victoriilor impotriva lui Napoleon, Wilhelm II si Hitler, UK are un statut privilegiat, beneficiaza de 100 miliarde euro suplimentar. In tratativele bilaterale de iesiere din UE, ar urma sa plateasca 50 miliarde euro la Bruxelles.
Boris Johnson, noul premier, pe linia presedintelui Donald Trump, nici nu vrea sa auda de tratativele cu UE din ultimi trei ani, de aceea este de asteptat ca la 31 octombrie 2019, Marea Britanie sa iese din UE fara un contract bilatera. No-deal Brexit.
Boris Johnson promite o nouă „era de aur“. Asta se intampla in secolele trecute cand aliatii protestanti si ortodocsi trasformau Europa catolica, in praf si pulbere, ceea ce azi e foarte putin probabil. Mai degraba, ca dupa Brexit-ul lui Henry al VIII-lea, are loc o reorientare in lumea tot mai globalizata. Se retirer pour mieux sauter.
Viorel Roman
Timisoara la 29 iulie 2019
http://www.gandaculdecolorado.com/napoleon-hitler-merkel/
https://www.academia.edu/27240323/Deus_ex_machina_-Brexit
https://www.academia.edu/39907696/BREXIT_Boris_Johnson_premier
https://www.academia.edu/39745090/BREXIT_Boris_Johnson
http://www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleviewdetail&ID=17944
https://www.academia.edu/34504213/Semnele_vremii_complet.pdf
https://www.academia.edu/30219891/Nationalism_sau_internationalism
https://www.asiiromani.com/romania-2017-si-antiintelectualismul-protestant-si-ortodox/