CD
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
Pentru domnul Sisif o lectura informativa:
514 TRILIOANE DE DOLARI VALOAREA NETA GLOBALA
– China depășește SUA în ceea ce privește acumularea celei mai mari valorări nete
De Wion
În ultimele două decenii, bogăția globală s-a triplat, China fiind lider și depășind SUA pentru primul loc la nivel global.
Într-un nou raport, departamentul de cercetare al firmei de consultanță McKinsey & Co. examinează bilanțurile naționale ale zece țări care împreună reprezintă mai mult de 60% din venitul mondial.
Lumea este acum mai bogată decât a fost vreodată, spune Jan Mischke, partener la McKinsey Global Institute din Zurich.
Studiul spune că averea globală a crescut de la 156 de trilioane de dolari în 2000 la 514 trilioane de dolari în 2020. O treime din creștere a fost reprezentată de China. Averea sa a crescut de la 7 trilioane de dolari în 2000, când s-a alăturat Organizației Mondiale a Comerțului, la 120 de trilioane de dolari în 2015, accelerând ascensiunea sa economică si 171,3 trilioane in 2020.
În schimb, SUA și-au văzut si ea valoarea netă mai mult decât dublă în această perioadă, la 90 de trilioane de dolari, în ciuda creșterilor mai modeste ale prețurilor proprietăților.
Se estimează că cei mai bogați 10% dintre gospodării controlează mai mult de două treimi din averea fiecărei țări și, potrivit raportului, ponderea lor a crescut.
Imobiliarele reprezintă 68% din valoarea netă globală, în 2020 a reprezentat două treimi din valoarea netă. Restul este format din lucruri cum ar fi infrastructura, mașini, și echipamente, și într-o măsură mai mică, lucruri cum ar fi proprietatea intelectuală și brevete.
Deoarece activele financiare sunt efectiv compensate de pasive, acestea nu sunt incluse în calculul averii globale.
În ultimele două decenii, valoarea netă a depășit creșterea PIB-ului global, alimentată de creșterea vertiginoasă a prețurilor proprietăților și de scăderea ratelor dobânzilor. Potrivit McKinsey, prețurile activelor sunt cu aproape 50% mai mari decât media lor pe termen lung.
Cu toate acestea, există întrebări cu privire la faptul dacă boom-ul de avere poate dura.
Valorile imobiliare în creștere prea repede poate face dreptul de proprietate la casă inaccesibil pentru mulți oameni și de a crește riscul de o criză financiară, cum ar fi cea statele Unite din 2008. Există posibilitatea ca China să aibă probleme și din cauza datoriilor dezvoltatorilor imobiliari, cum ar fi China Evergrande Group.
Raportul recomandă ca bogăția lumii să fie investită în investiții mai productive care să extindă PIB-ul global.
„Există diferite modalități de interpretare a expansiunii bilanțurilor și a valorii nete în raport cu PIB-ul. Ar putea marca o schimbare de paradigmă economică sau ar putea preceda o revenire la media istorică, încet sau brusc. Obiectivul unei reechilibrări soft printr-o creștere mai rapidă a PIB-ului ar putea fi cea mai sigură și mai de dorit opțiune. Pentru a realiza acest lucru, redirecționarea capitalului către utilizări mai productive și mai durabile pare a fi imperativul economic al timpurilor noastre, nu numai pentru a sprijini creșterea economică și mediul, ci și pentru a ne proteja bogăția și sistemele financiare.”
Cele zece țări care reprezintă aproximativ 60% din PIB-ul global sunt:
1.China, 6. Germania,
2. Franta, 7. Canada,
3. Japonia, 8. Mexico,
4. Australia 9. United Kingdom,
5. Suedia 10. USA.
Sursa: https://www.sott.net/article/460935-At-514-trillion-China-overtakes-US-in-terms-of-amassing-the-biggest-net-worth
Traducerea CD
Comenteaza