Dacă am urmări doar media socialistă, nu am ști niciodată că bisericile din Canada sunt incendiate

HomeȘtiri Externe

Dacă am urmări doar media socialistă, nu am ști niciodată că bisericile din Canada sunt incendiate

Timp de citire: 3 minute

După seria de tensiuni intense dintre indigeni și catolici, patru biserici catolice au fost incendiate în Columbia Britanică, Canada.

La o zi după ce Biserica Catolică Sf. Gregory din Canada și-a redeschis porțile pentru prima dată de la debutul lockdown-ului de coronavirus, a fost redusă la un morman de cenușă. Alte trei biserici catolice din zonă au fost incendiate în aceeași săptămână, informează The Federalist.

Toate bisericile incendiate erau amplasate pe terenuri revendicate de indigeni. Deși nu au fost confirmați suspecți, localnicii indigeni și-au exprimat recent dezgustul și frustrarea față de vecinii lor catolici.

Pe 21 iunie, Ziua Națională a Indigenilor din Canada, Biserica Sacred Heart aflată pe pământul Penticton Indian Band (PIB) și Biserica St. Gregory pe Osoyoos Indian Band, au ars în urma a ceea ce autoritățile au numit incendii suspecte. Cele două incendii s-au produs în decurs de 90 de minute unul de altul. Liderul PIB, Greg Gabriel, a declarat că nu este cunoscută o cauză a incendiilor, deși a menționat o indicație de inflamabil.

Alte două biserici catolice au ars în vestul Canadei sâmbătă dimineață. Bisericile St. Ann și Chopaka, ambele în apropierea comunităților indigene, situate la o oră distanță una de cealaltă, tot în Columbia Britanică.

Gabriel a menționat că furia intensă din comunitățile indigene față de catolici a apărut după ce o organizație indigenă a descoperit în luna mai rămășițele a 215 copii pe terenul unei foste școli conduse de catolici.

Într-o descoperire similară săptămâna trecută, 751 de cadavre găsite în morminte nemarcate pe terenul Marieval Indian Residential School, unde acum se află Cowessess First Nation.

Facilitatorii de la Marieval – care erau conduși de surorile catolice ale Saint Joseph de Saint-Hyacinthe – ar fi îndepărtat pietrele funerare de pe morminte când școala încă funcționa. Descoperirea a realimentat tensiunile deja sporite între localnicii indigeni și Biserica Catolică, care escaladează încă din luna mai.

Din secolul 19 până la sfârșitul secolului 20 mulți copiii indigeni din Canada au fost trimiși la școli creștine finanțate de stat, majoritatea fiind conduse de misionari catolici. Mulți copii au murit în acele școli. De atunci, guvernul canadian și-a cerut scuze pentru politica guvernamentală, iar Papa Francisc și-a exprimat durerea și a făcut presiuni asupra autorităților religioase și politice pentru a face lumină asupra „acestei situații triste”.

Descoperirea a peste 900 de morminte nemarcate în ultima lună este tragică. Metoda guvernului canadian de a încerca asimilarea copiilor indigeni este tragică. Dar la fel de tragică este și demolarea a patru sfinte lăcașuri de cult.

Pierderea a patru biserici este catastrofală – mulți membri ai comunității s-au căsătorit, botezat sau îngropat membri ai familiei în acele biserici. Infracțiunile motivate de ură împotriva catolicilor s-au multiplicat în ultimul timp – atacuri anti-catolice, statui decapitate, distrugerea proprietății publice.

Dacă aceste incendii se dovedesc a fi pornite intenționat, acestea s-ar putea adăuga la o listă lungă de infracțiuni motivate de ură cu care s-au confruntat recent creștinii occidentali. Dacă acest lucru nu este suficient de înfricoșător, acoperirea mediatică a acestor incidente nu prezintă altceva decât o serie de incidente minore – sau, mai rău, ca potențial justificate.

CNN a relatat că cele patru incendii au fost doar „cele mai recente dintr-un șir de evenimente care au afectat comunitățile indigene ale țării”. Washington Post a raportat că „descoperirea mormintelor nemarcate a intensificat solicitarea ca Biserica Catolică să își asume o mai mare responsabilitate pentru rolul său în „genocidul cultural”, în timp ce premierul Canadian, Justin Trudeau, dorește ca Papa Francisc să-și ceară scuze canadienilor indigeni.

Traducere și adaptare
Tribuna.US