Aveti mai jos „scrisoarea deschisa” a unui pensionar. Nu un pensionar oarecare, ci unul cu nume mai special: Ilie Serbanescu – publicist, economist, fost ministru liberal. Ideile exprimate le-am mai auzit/citit la el. M-am gandit adesea ce s-ar fi putut face. Nu stiu. Daca stiti voi, poate imi spuneti si mie.
V.Andronache
Scrisoare deschisă către bucureșteni și toți românii
Dragii mei concetățeni, sînt și eu, ca și dumneavoastră, un locuitor al acestui îndrăgit oraș . Aici m-am născut, mi-am petrecut copilăria, mi-am făcut studiile și am muncit pînă cînd am ieșit la pensie.
Am muncit 42 de ani din care 22 pentru propășirea socialismului și 20 pentru dezvoltarea capitalismului și a democrației de la care am sperat mult mai mult . Acum sînt la pensie . Să nu credeți cumva că m-am pricopsit . Îmi petrec anii chivernisind banii de pensie în primul rînd pentru plată facturilor.
Știți și dumneavoatra, poate mai bine ca mine, că viață de bucureștean te obligă la folosirea unor servicii și facilitate publice indispensabile cum ar fi curentul electric, gaze, apa curentă, cablu tv, internet, telefon și cîte altele. Tot uitindu-mă prin facturi am observant un lucru pe care aș vrea să vi-l împărtășesc și dumneavoastră. Și anume că eu, ca și dumneavoastră, plătesc apa la o companie numită Apa Nova care e o companie frantuzească dar îmi vinde apă românească pentru că, cu siguranță, nu o aduce din Franța. Deci eu, atunci cînd fac duș sau cînd îmi fac un ceai, îl fac cu apă românească, dar banii mei pleacă în Franța.
Curentul electric îl plătesc la o companie italiană numită Enel. Deci, cum am aprins un bec, am deschis o supapă prin care banii mei se scurg în Italia. Sînt convins că nici Enelul nu-mi vinde curent italian.
Gazul metan îl plătesc la GDF Suez (Gaz de France Suez), firmă tot franțuzească ce îmi vinde mie și multor altora gaz metan românesc, dar banii noștri pleacă la Paris să se integreze în UE. Telefonul, indiferent că-l plătesc la Romtelecom, Vodafone, Orange sau Cosmote, cum deschid gura să zic ceva la telefon, cum îmi mai zboară din portofel niște bani către zări străine. Cablul TV și internetul le plătesc la RCS & RDS. Ăștia, mărturisesc că nu știu de unde sînt dar am auzit că patronul lor, pe nume Zoltan Teszary, locuiește la Budapesta și nu știe nici el dacă mai e român sau european.
Ce să va mai spun că, dacă bag benzină în rezervor, m-am integrat și cu mașina în Europa, că nu mai e în tot Bucureștiul un PECO românesc. Ferească Dumnezeu de vreun împrumut la bancă, pe care mărturisesc că nu l-am făcut, dar sînt sigur că mulți au fost nevoiți să-l facă și acum plătesc dobînzi grele și comisioane către bănci străine fiindcă în București, în afară de CEC, nu mai e nici o bancă românească.Deci ne integrăm cu succes și în sistemul financiar European, cu portofel cu tot. Dacă umplem coșul cu merinde la supermarket, pentru îndestularea familiei, iarăși aruncăm cu banii peste mări și țări fiindcă marfă e aproape 90% de import.
Deci cam astea sînt urmările politicii de privatizare a celor care au condus țara în ultimii 24 de ani. Am fost predați la pachet, pe post de consumatori captivi, unor companii străine care ne calculează prețurile în euro, deși noi sîntem plătiți în lei! Pe facturi prețurile cresc fără să ne întrebe nimeni, deși noi avem un contract cu fiecare din aceste companii de utilități.
Cît mai poate dură o asemenea hemoragie financiară? Dar să știți că situația asta nu e specifică doar Bucureștiului. Ea se regăsește în toate marile orașe din țara . Toată lumea consumă și nimeni nu mai produce nimic, iar banii românilor se scurg în afară țării. Pagubele sînt uriașe!
Au dispărut, în ultimii 24 de ani peste 1200 de întreprinderi productive: fabrici,uzine, combinate, cooperative, sisteme de irigații și cîte altele!
În România, primul război mondial + al doilea război mondial + cutremurul din 1977 nu au distrus 1200 de întreprinderi. Politicienii ultimilor 24 de ani au reușit performanța!
Nici bomba de la Hiroșima + bombă de la Nagasaky nu au reușit performanță asta, e dovedit statistic . Deci politicienii noștri din ultimii 24 de ani sînt mai răi că bomba nucleară. Nu mai vorbesc de recordul de a crește datoria publică la 20 miliarde de euro. I-au spus datorie publica, deși nu ne-au întrebat pe noi, poporul, atunci cînd au contractat-o, dar ca să fie siguri că e datoria noastră, a poporului și că noi o vom plăti… noi și nepoții noștri!
Cît mai poate dură o asemenea situație? Ce fel de țara vom lasă noi moștenire copiilor și nepoților noștri?! Mulți dintre ei caută de pe acum să-și facă o situație prin alte țări. Cifre neoficiale spun că vreo 4 milioane de tineri români muncesc în străinătate și din generațiile care se ridică mai toți vor să plece, fiindcă este o adevărată performanță să-ți găsești un loc de muncă în țara ta.
Nimeni nu cere de pomană . Toată lumea dorește un loc de muncă ! Fără producție autohtonă de bunuri, doar cu consum și servicii și alea livrate de străini vom pieri ca țara și ca neam în cîțiva ani de zile.
Acest lucru trebuie să înceteze și România să-și recapete controlul asupra serviciilor publice și asupra întregii economii!
Serviciile publice sînt afaceri cu clienți captivi. Ele trebuie să fie în mînă românilor, a statului român, altfel ne vom trezi cu prețuri din ce în ce mai mari !
Dumnezeu să ne lumineze mintea!
În caz contrar vom trage apa la București și vom face plata la Paris,ca și pînă acum!
Fă un bine țării tale! Citește și dă mai departe!
Cu drag,
Ilie Serbanescu
Argentina a reusit… Europa este un Continent care va crapa..sub presiunea gramezilor de euro fara acoperire..sa vedem ce bani vor mai folosi tarile alea surori din Europa..ca doar nu vin sa care apele la ei si nici curentul ..pe care nu-l vor mai avea nici ei nici noi..razbelul va rezolva acest furt cam ca la nodul gordian.
Azi ticalosii nostri de parlamentari si-au aprobat pensii speciale, alimentate de la bugetul de stat. De unde de altundeva?
In comparatie cu acesti politicieni in care nimeni nu mai poate avea incredere, sa privim in urma la parlamentarul Corneliu Zelea Codreanu. Căpitanul a stabilit norme obligatorii pentru legionarii aleşi în Parlament:
„Diurna parlamentară nu le aparţine. Ea aparţine Legiunii, ea va acorda fiecărui parlamentar strictul necesar pentru o existenţă modestă. Pentru că nu este drept ca parlamentarul să‑şi creeze o situaţie materială mai bună, în timp ce toţi camarazii lui duc o viaţă din ce în ce mai grea. Ce tablou moral mizerabil ar fi, dacă unii dintre noi ne‑am îmbuiba cu tot felul de bunătăţi, de haine şi de ghete, sau ne‑am purta soţia în lux, iar alţii dintre noi, răniţi în urma luptelor, ar trăi o viaţă de sfâşietoare mizerie.
Nu este un scop, un ţel, acela de a fi parlamentar: noi trebuie să mergem înainte către biruinţă. Ca parlamentari, nu putem decât să pregătim victoria. De aceea, fondurile provenite Legiunii din diurne, vor înzestra organizaţia cu tot ce‑i trebuieşte pentru luptă: ziare, broşuri, automobile etc. În anul 1933, parlamentarii au avut 10.000 lei lunar primele două luni, 8.000 lei pe
urma. Aşa va fi viitorul parlament legionar. Conducătorii ţării trebuie să fie în frunte în zile de mizerie. Nu se poate pălmui cu o leafă de lux de 30.000
lei lunar, mizeria nesfârşită a ţării.“
Sper ca intelege acum toata lumea de ce si parlamentarii ii urasc de moarte pe legionari si adopta mereu legi antilegiune.
Lamentarile domnului Ilie Serbanescu sunt impresionante. Din pacate domnia sa uita ca a facut parte din guvernul cel mai antinational al Romaniei postdecembriste, ma refer la guvernul Ciorbea, care a socat si FMI-ul pentru ravna depusa pentru a distruge industria si agricultura romaneasca. Când il vad pe Ciorbea vad si imaginea porcilor scheletici care devenisera aproape canibali datorita blocarii banilor si implicit a nutreturilor, totul cu scopul lichidarii complexelor de crestere a animalelor. Atunci domnul Ilie Serbanescu facea sluj in fata capitalului strain asa cum in articolele domniei sale din Lumea nu lipseau doua -trei citate din Ceausescu pe vremea când slujea socialismul. Pentru dezastrul produs Ciorbea a primit un os de ros la Avocatul Poporului. Asa de bine isi face treaba acolo ( nu deranjeaza pe nimeni) incat s-a sesizat si C.E. care a cerut schimbarea lui pentru noncombat. Domnul Ilie Serbanescu este invitat pe la diverse televiziuni ca sa ne spuna ce?
Domnul Ilie Serbanescu zice bine dar cam tarziu pentru un specialist. Ca ministru liberal, sincer as dori sa stiu ce masuri a luat pentru prevenirea acestei hemoragii. Liberalii nostrii, de 25 de ani se curvasaresc pe langa PSD de nu mai stiu nici ei unde-i susul si unde-i josul.
Mda,foarte trist ! Stiu ce inseamna sa ajungi pensionar,am vazut la tata,la mama,la unchii si matusile mele.Am o mare compasiune fata de majoritatea pensionarilor care dupa ce au Muncit o viata,majoritatea 6 zile din 7 sau in grupa I ca tata in trei schimburi si in sarbatorile legale, s- au trezit cu o pensie de r…,banii platiti de tata la fondul privat de pensii al R. S Romania s- a evaporat,adica furat si ca sa ii inchida gura i- au pus 10 lei la pensie prin Lege ca sa nu ii poti da in judecata.S- a dus tata suparat,bolnav de boli profesionale platite cu „spor de toxicitate” si fara sanse in sistemul sanitar romanesc.S- a dus,asa cum se duc toti pensionarii nostri cu o demnitate,gandindu- se ca trebuie sa isi duca crucea pana la capat,dar cu speranta ca nepotii,nu copiii,o vor duce mai bine.Dar,d.Serbanescu vizionar azi,nu a fost ministru vizionar cand era in functie,nu l- a luat de guler pe Isarescu ori alt coleg din guvern pentru deciziile proaste luate si nu si- a prezentat demisia ca nu Romania este o fictiune de stat.Dar,nu am compasiune de d.Serbanescu fost ministru liberal care in perioada mandatului avea un alt discurs,era un alt economist liberal nu keynesian,nu marxist.Ce a facut d.Serbanescu ? Nimic ! Ca toti politicienii dupa 90,dar toti se victimizeaza,toti isi prezinta ” realizarile” si aceste realizari se vad cu ochiul liber.
Pentru TOTI PARLAMENTARII SI MINISTRI din 90 pana azi nu am decat remarca lui Mefisto a lui Goethe ” sarmanii oameni ( a se citi politicieni) imi trezesc mila si sa ii iau in Iad cu mine mi- e si sila”.
Dar daca dvs. ati ajunge in Parlament, credeti ca ati fi rezolvat ceva ? Sincer, ma indoiesc.