prof. Michel Chossudovsky: Colapsul mondial al industriei auto? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mesaje primite

rodica bratulescu
01:24 (acum 10 ore)
către Corvin, Cristian, eu, Vasile, Alex, Dan, SC, Mihai, Niculae, Ion, Costache, Mihai, Razvan, Dumitru, Geo, Vasile, Marian, Miron, secretariat@piperea.ro, Adrian, Șoșoacă, Chris, Victor, Dan, Mircea, Constantin, Daniela, contact@geopolitika.ro

Joe Biden declanșează paralizia în producția de cipuri strategice semiconductoare. Colapsul mondial al industriei auto?
De prof. Michel Chossudovsky
Cercetare globală, 23 iulie 2023
Regiunea: Asia , SUA
Tema: Economia globală
imprimare
Translate Website

Semiconductoarele constituie o marfă strategică, utilizată într-o varietate de sectoare, inclusiv electronice, dispozitive medicale, rețele electronice și de comunicații etc.

Există dovezi de manipulare, care a dus la lipsuri artificiale de semiconductori care afectează o serie de sectoare cheie ale economiei globale.

Există implicații geopolitice: Confruntarea SUA cu China concepută de Casa Albă.

Industria Auto
De la o zi la alta, începând cu anul 2020, industria auto din Japonia intră într-o perioadă de criză prelungită .

Industria de automobile a cunoscut o scădere a producției de 15% în 2020, în mare parte din cauza penuriei de semiconductori . O scădere mult mai mare a fost înregistrată în 2021, afectând producția din Japonia, Coreea de Sud, China, Europa de Vest și America de Nord.

„Conducătorii de automobile, care se bazează pe zeci de cipuri pentru a construi un singur vehicul, au fost deosebit de puternic afectați, forțați să oprească liniile de producție la nivel global în timp ce așteaptă aprovizionarea cu cipuri. Dezastrul ar putea costa industria auto 450 de miliarde de dolari în vânzări globale… În septembrie 2021, Toyota a fost forțată să reducă producția la 14 fabrici din Japonia din cauza lipsei de semiconductori. Unele dintre reduceri vor continua în octombrie din cauza lipsei de componente din Asia de Sud-Est, a spus Toyota . ( Washington Post, septembrie 2021)

Un raport recent confirmă că toate companiile de automobile au fost afectate :

În întreaga industrie, se estimează că au fost produse cu 7,7 milioane de vehicule mai puține în aceeași perioadă de la an la an. Aceasta corespunde unei valori monetare de aproximativ 210 milioane USD. Datorită complexității lanțurilor de producție descrise mai sus, va dura timp chiar și după ce capacitățile de producție s-au recuperat până când producția din industria auto va fi din nou la nivelul de dinainte de criză.

Chipsuri semiconductoare
Cel mai mare producător de semiconductori din lume – care de-a lungul anilor a făcut comerț și colaborare cu China – este Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Intenția lui Joe Biden este de a paraliza relațiile comerciale și de investiții ale Taiwanului cu RPC. În ceea ce înseamnă o decizie strategică, Casa Albă a ordonat Taipei să implementeze Relocarea fabricii TSMC în Arizona.

Potrivit NYT:

Fiind cel mai mare producător de cipuri care alimentează orice, de la telefoane la mașini la rachete, compania este importantă din punct de vedere strategic, cu un know-how tehnic foarte râvnit. Dar prins într-o bătălie din ce în ce mai adâncă între Statele Unite și China pentru conducerea tehnologică

De fapt, există și o bătălie nespusă între Administrația Biden și proprietarii din Taiwan ai TSMC, care a început să producă în China continentală în 2004.

„Două din 18 fabrici TSMC sunt situate în China – marea majoritate a fabricilor sunt încă în Taiwan.”

TSMC nu intenționează să își reducă activitățile în China continentală.

Decizia lui Joe Biden de a transfera TSMC în Arizona a dus în esență la paralizarea fabricii din Arizona , care este programată să înceapă producția în 2025, destabilizand în același timp veniturile și capacitățile productive ale TSMC din Taiwan.

Există o agendă ascunsă în numele instituției financiare?

A contribuit acest lucru la slăbirea relațiilor TSMC cu RPC?

Gigantul de producție de cipuri Taiwan Semiconductor (TSMC) a amânat începerea producției la fabrica sa din statul american Arizona, într-un regres la ambițiile tehnologice ale președintelui Biden.

Pe 20 iulie 2023, președintele TSMC Mark Liu a declarat că producția de microprocesoare avansate la fabrica sa din Arizona din sud-vestul SUA va începe acum în 2025 .

Compania a declarat că profiturile sale au scăzut cu aproximativ 23% , până la 181,8 miliarde de dolari taiwanezi (5,8 miliarde de dolari; 4,5 miliarde de lire sterline) în cele trei luni până la sfârșitul lunii iunie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Conflictul politic dintre Biden și TSMC afectează liniile de aprovizionare cu semiconductori în SUA și în întreaga lume. Poate destabiliza sectoare mari ale economiei globale. Potrivit lui Goldman Sachs :

„Lipsa mondială de cipuri a afectat deja 169 de industrii și nu mai vorbim de electronică. Industrii precum producția de oțel și beton și chiar producția de săpun sunt deja afectate”.

Sursa originală a acestui articol este Global Research
Drepturi de autor © Prof. Michel Chossudovsky , Global Research, 2023