CD
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
SUA SI-A SUBMINAT INCREDEREA EUROPEI
de CD
Cu o retorica bine studiata de scribii sai Kosher, Biden in primele lui declaratii privind politica externa a SUA, vrand sa inverseze tot ce a stricat si alterat Trump, a declarat ca: „America s-a întors, diplomația s-a întors”.
Insa cum SUA nu este si nici nu a fost vreo data macar tangenta cu diplomatia si de data asta a trecut la manevre de o crasa neglijenta diplomatica(ca sa vorbim elegant), ce vor afecta negativ relatiile cu Uniunea Europeana cat si securitatea acesteia.
Doar ca sa anuleze deciziile lui Trump, dar cat si datorita faptului ca SUA nu putea oferi ceva mai bun in loc, Biden a ridicat sancțiunile americane asupra gazoductului Nord Stream II. Asta ar fi permis “președintelui rus, Vladimir Putin atât să-i șantajeze pe cei din Europa care au devenit dependenți de gazul rusesc, cât și să pedepsească acele țări precum Ucraina si Polonia, prin faptul că le-ar putea tăia veniturile aduse de conductele de gaze”.
In fapt lucrurile nu stau asa, Europa a depins si inainte de gazul rusesc si faptul ca gazul vine acum pe alte conducte nu schimba cu nimic situatia in UE, doar Ukraina si Polonia sunt infricosate ca vor pierde bilioanele de dollari ce le incaseaza pentru tranzitul spre Europa al gazului rusesc, deci acelasi gaz pe alte conducte, dar perceptia a fost déjà manipulata de presa Kosher si pana si in Romania se vorbeste in presa in aceiasi termeni “de santaj a lui Putin asupra Europei”.
A se observa personalizarea dusa pana la absurd, presa occidentala nu vorbeste de Rusia sau de guvernul ei ci doar de Putin; maestri ai atacului la persoana, scribii Kosher isi mentin traditiile cum stiu mai bine ca sa starneasca ura cat mai usor.
Daca in SUA se poate vorbi ce face si ce nu face Biden este pentru ca SUA este o Republica Presedintiala, cu un fel de guvern numit dupa placul presedintelui, asa cum viseaza si idiotul de Iohanis, care inca nu stie ca el conduce o Republica Parlamentara. Rusia insa este si ea o republica Parlamentara si a vorbi de decziile lui Putin este mult prea exagerat, la fel si in cazul Chinei. Atat Putin cat si Xi sunt cei care exprima linia politica pe care o urmeaza guvernele lor, in baza limitelor trasate de parlamente.
Acordul de apărare reciprocă și cooperare semnat de secretarul de stat Antony Blinken și omologul său grec Nikos Dendias a fost un triumph aparent pentru Grecia insa o imensa greseala diplomatica, facuta parca cu intentie si sadism.
Acordul cimentează relativ noua cooperare bilaterală SUA – Grecia (in afara reglementarilor NATO) în domeniul apărării, noul acord durează cinci ani, cu o prelungire permanentă posibilă, facilitand o mai bună cooperare între Grecia și Statele Unite. Este greu de explicat actiunea SUA in dispretul regulatiilor NATO
stabilind relatii duble si in anumite privnte contrare regulatiilor NATO.
Este vizibil ca SUA, pe cont propriu, in afara NATO-ului vrea sa-si ceeze noi puncte geopolitic-militare care sa inlocuiasca pozitia discutabila a Turciei.
Este adevarat ca Turcia a trimis trupe în Siria, Irak și Nagorno-Karabah; a încălcat status quo-ul din Cipru, a revendicat o frontieră maritimă cu Libia în detrimentul țărilor dintre ele și a amenințat insulele grecești din Marea Egee. Slăbiciunea occidental aparenta, este diplomație, nu face decât să-l încurajeze pe Erdoğan să continue agresiunea si in acest fel sa intre in contradictie cu interesele Rusiei, mai ales in Libia si Siria, sau ale lui Putin cum ar spune presa Kosher internationala.
Importanța strategică și economică a Mediteranei de Est crește din ce in ce mai mult, iar armata Statelor Unite are insa o infrastructură logistică redusă in zona. Baza aeriană a SUA de la Incirlik din Turcia, este mai mult simbolică. Marina SUA a folosit mult timp Golful Souda din Creta, dar Turcia a inceput sa domine in zona. Armata SUA are acum o prezență mică la Baza Militara Georgoulas din Volos.
Alt accord al SUA cu Grecia din octombrie 2019 a oferit, de asemenea, Statelor Unite acces la facilitățile de la Alexandroupolis.
Diplomația necesită credibilitate si trebuie sa genereze credibilitate.
Aliați precum Grecia trebuie să creadă că America le tine spatele, în timp ce adversari precum Turcia și Rusia trebuie să înțeleagă că Statele Unite au infrastructura militară bine plasata pentru a urmări alte strategii în cazul în care resping diplomația ca mijloc de soluționare a disputelor.
Dar pasul al doilea a fost ratat, adversarii nu s-au speriat, nici macar nu au facut vre-o mentiune ca ar fi observat manevra ”diplomatica” si pentru ca spre deosebire de americani ei stiu bine geografie, ei isi continua nestigheriti actiunile lor in zona Mediteranei de Est, unde Rusia are acum doua baze militare maritime puternice in Siria.
Acordul de apărare reciprocă și cooperare a fost cu siguranță un pas pozitiv, dar respingerea propunerei Skyros si Lemnos subminează intreaga strategie NATO in zona si mai mult submineaza increderea Greciei in intentiile americane.
Si ata pentru ca, privind inapoi, la precedentele diplomatice americane, se poate vedea cum aliati au devenit subjugati si crunt exploatati. Situatia pare ca o intelegere a faptului ca SUA nu mai are forta necesara sa scoata fortele adverse din zona si ca vrea doar sa-si intareasca pozitia in ceea ce a mai ramas, imprastiata si greu de aparat Grecia. Facilitățile pe care Statele Unite le utilizează sunt toate în Grecia continentală și lasă Marea Egee expusă.
Guvernul grec spera să rectifice această răspundere strategică, dar echipa de securitate națională a lui Biden este convinsa că staționarea americanilor pe insulele Skyros si Lemnos, așa cum logic a cerut Grecia, va antagoniza Turcia si o vor pierde definitiv din NATO.
Nu numai că o prezență americană pe Skyros și Lemnos ar descuraja agresiunea turcă si nu numai împotriva Greciei, ci și, în sens mai larg, împotriva Ciprului, Israelului, Egiptului, Libiei și a celorlalte state din Mediterana de Est, dar ambele situri sunt, de asemenea, cruciale pentru monitorizarea traficului prin strâmtoarea de la Marea Neagră.
Dacă Biden dorește cu adevărat ca diplomația americana să reușească, el trebuie să acorde prioritate nu numai intereselor Statelor Unite ci și ale celor mai apropiați aliați ai săi(cati au mai ramas) în fața îngrijorărilor legate de obiecțiile statelor care amenință ordinea regională.
Actiunile diplomatice ale SUA atat in nordul cat si in sudul Europei au subminat increderea UE in posibilitatile cat si intentiile SUA.
Apusul Hegemonului se instaleaza cu unmbre largi peste increderea aliata a occidentului si cu haosuri abisale in relatiile international ale occidentului si SUA.
Desprinderea abisala este adancita si mai mult, daca mai era nevoie si de Woke Culture[1], ce aduce si ea linii marcante in “diplomatia “ SUA.
Nota:
1. Woke este un termen originar din SUA care a fost inițial menit indemne să fii atent la prejudecățile rasiale și discriminare.
Asta a fost initial, acun insa inseamna rasturnarea valorilor morale si culturale ca sa se realizeze o etalare a “valorilor raselor ce au fost discriminate”(?)
Comenteaza