Surena,

În răspuns la Riga Crypto.

.

Biblia are o valoare istorică enormă și multe din datele ei au fost confirmate pe măsură ce s-a talmacit scrierea hieroglifa, cuneiforma iar arheologii au început să descopere cetăți de care se stia doar din Biblie. În Iluminism se considera cam ce spui tu azi, dar pe măsură ce știința avansa a început să confirme „poveștile” din „cartea cărților”
O carte pe care am citit-o pe nerăsuflate în copilărie care circula doar în cercul restrâns al evanghelistilor a fost „Și totuși Biblia are dreptate de Werner Keller. Este o carte deosebită care se bazează doar pe descoperirile arheologice și care nu ar trebui să-ți lipsească din biblioteca.
Cât efort intelectual depui tu și alții, așa cum au făcut înaintea voastră oameni mult mai bine pregătiți, să trimiteți în ridicol cea mai citită și publicată carte, Biblia. Demersul tău mi se pare, exact ca în poemul lui Barbu, „mai aburit ca vinul vechi” iar „cugetul tău (gândurile) precum un pahar cu otravă”.
Dacă Saul/Paul/Pavel nu ar fi avut viziune și ar fi rămas la povetele lui Iacob cel Drept, fratele Domnului, astăzi creștinismul ar fi fost o sectă, ca multe altele, ale mozaismului. Saul este cel care a intuit că mesajul Domnului nu este numai pentru evrei, ci pentru toți care vor să asculte, să primească și să împărtășească cuvântul Domnului,din acest motiv este întocmai ca apostolii.
Biblia merită citită din multe motive, am să mă refer doar la unul. Acolo a găsit Vlad Țepeș inspirația „atacului de noapte”.
P.S Israel înseamnă „cel care luptă cu Dumnezeu” iar Riga Crypto nu are înțelepciunea laponei Enigel.
P.S.S Atâta timp cât nu te poți detașa de ura față de evrei, cei de azi neavând nicio treabă cu cei din vremea Bibliei, nu poți face o analiză corectă a Bibliei.

*

Nota redacției: „Soarta” lui Iisus nu putea să depindă de o persoană, fără de care creștinismul ar fi rămas „o sectă a mozaismului”! Ruperea de mozaism o face Iisus. Mai devreme sau mai târziu învățătura lui Iisus s-ar fi impus de la sine, pentru că asta a fost voia Domnului. E de neimaginat că „succesul” lui Iisus a depins de inspirația lui Saul! Inspirația acestuia de a înțelege ținta cea mai înaltă a sacrificiului cristic nu-i aparține persoanei lui Saul, ci iluminării de care a avut parte, pentru care Cineva l-a ales!