Prezent joi seara la OTV, Traian Băsescu, preşedintele suspendat al României, şi-a spus părerea în legătură cu salariul de 84.000 de euro anual al soţiei lui Mihai Răzvan Ungureanu, pe care aceasta l-a primit de la OMV Viena, în toată perioada când soţul său era şeful SIE!
Întrebat direct de Dan Diaconescu dacă este normal ca şeful SIE să aibă soţia pe statul de plată al firmei OMV Austria, Traian Băsescu a dat un răspuns halucinant, care-l pune deja pe Mihai Răzvan Ungureanu în situaţia de a fi anchetat de organele statului pentru trădarea intereselor naţionale.
Băsescu a precizat că nu este legal ca, în perioada când o persoană este şeful SIE (Serviciul de informaţii externe), soţia sa să fie angajată a unei firme din străinătate! În legătură cu cazul concret al lui M.R. Ungureanu, Băsescu fie a minţit opinia publică, fie a demonstrat că nu ştie datele oficiale. El a spus că Ungureanu Camelia a avut un contract cu OMV Viena în perioada când soţul ei era reprezentant special al României la Iniţiativa de Cooperare Sud-Est Europeană (SECI), cu sediul tot la Viena, şi că acest contract a încetat atunci când Mihai Răzvan Ungureanu a fost chemat în ţară şi numit şeful SIE!
Realitatea, însă, este cu totul şi cu totul alta! M.R. Ungureanu a deţinut funcţia de şef al SIE între 2007 şi 2012, când a fost numit prim-ministru. Aşa cum rezultă din propria declaraţie de avere depusă în această calitate, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat şi venitul obţinut de soţia sa în anul 2011, adică 84.000 de euro, la fel ca în anii 2009 şi 2010! Ceea ce sporeşte semnele de întrebare privind aceste venituri este faptul că soţia şefului SIE primea această sumă uriaşă în timp ce era medic anestezist la Spitalul Fundeni din Bucureşti!
În legătură cu acest subiect, Mugur Ciuvică, prin intermediul Grupului de Investigaţii Politice (GIP), a depus de câteva luni o plângere penală împotriva lui Mihai Răzvan Ungureanu, dar o soluţie de la Parchetul General încă nu a fost dată publicităţii.
Iată documentul care atestă că doamna Ungureanu primea bani de la OMV Viena, în timp ce soţul său era şeful SIE:
Aşadar, pe toată perioada cât a fost şeful SIE, potrivit declaraţiei preşedintelui Traian Băsescu, a încălcat grav legea şi, ţinând cont de specificul instituţiei unde lucra, acela de serviciu de informaţii externe (SIE), această situaţie îl plasează pe fostul prim-ministru sub acuzaţia de trădarea intereselor naţionale!
Reamintim că Mihai Răzvan Ungureanu a fost acuzat că a încălcat legea şi atunci când negocia cu partidele politice formarea cabinetului său, deşi nu-şi dăduse demisia de la SIE, lucru interzis de lege. De asemenea, el n-a lămurit nici acum de ce a înstrăinat patrimoniul Fundaţiei Gojdu către Ungaria, fără acordul Parlamentului, în perioada cât a fost ministru de Externe.

Ion Spânu