Un cetățean din stânga Nistrului va conduce „Rada Basarabiei” din Odessa

Ieri la Odessa a fost creată „Rada Basarabiei”, o organizaţie care reuneşte  şapte comunităţi bulgarii, găgăuzii, ruşii, ucrainenii, ţiganii, moldovenii şi polonezii, transmite tiras.ru citat de UNIMEDIA.Potrivit sursei președinte a fost ales Dmitri Zatuliveter, care mai este şi preşedintele Uniunii Transnistrenilor din Ucraina.Noua organizație va avea 21 de membri, câte trei pentru fiecare din comunităţile naţionale amintite mai înainte. Structura își pune drept obiectiv ca Basarabiei să-i fie acordat statut de autonomie naţional-culturală.„Rada Basarabiei” și-a lansat și o pagină web http://rada-bessarabia.org/. În cadrul reuniunii de ieri a fost aprobat și un manifest al noii organizații.În acest manifest se spune: „Activând în baza Constituţiei actuale şi a legii ucrainene, Rada Populară a Basarabiei vine cu iniţiativa de a dezvolta multidirecţional regiunea, a limbilor naţionale, educaţiei, culturii şi identităţii. Rada Populară a Basarabiei va deveni o platformă pentru uniunea comunităţilor naţionale, intensificarea dialogului între acestea, dar şi pentru întărirea păcii şi înţelegerii în regiune. Analiza situaţiei regionale demonstrează că Basarabia suferă din cauza crizei social-economice, şomajului şi din cauza distrugerii infrastructurii sovietice.”

07 apr 2015

 

Comentarii (7)

VS.Miroase urat aceasta asa numita initiativa „de jos” – cam asa a fost creata RASSM in 1924.

Luzo .Miroase urat cum pentru Ucraina asa si pentru Moldova.Se simte de unde vine initiativa.

Boghen Acestia sant cei ce vor sa deschida portile in fata „eliberatorilor”! Vreau sa cred ca in timp real vor nimeri in celulele SBU-lui, unde le-or pune mintile la loc. Daca ucrainenii nu pot controla situatia in aceasta zona, ar fi cazul sa intoarca aceste pamanturi Romaniei, in mod oficial.

dor_de_neam „мультинациональная народная рада Бессарабии только на русском языке!” si cu asta totu-i spus despre aceasta organizatie

Autogreen Putin lucrează pas cu pas până destramă și anexează toată Ucraina. Prima dată Crimeea, apoi estul separatist, mâine altă republică separatistă pe la Kharkov, poimâine Rada Basarabia, apoi Transnistria și tot așa. Putin nu ține cont de culturi și de oameni. A distrus Georgia, țară veche de 2 milenii, a luat sub cizmă Armenia, pe tătari i-a distrus pur și simplu. Găgăuzii, bulgarii, germanii, evreii și alții din sudul Basarabiei vor fi obligații să-și uite limba maternă, să uite ce sunt de fapt și să devină sovietici.

Marian_S. Cetateni din stanga Nistului am mai vazut si in Donbas.Sper sa fie atenti ucraineeni cu aceasta initiativa. Banii de la Kremlin curg in diverse directii. As prefera totusi sa ramana in Ucraina decat sa apara alta republica marioneta condusa de Satana Putin si vreun razboi hibrid in S Moldovei.

Marian_S Cea mai simpla rezolvare e arestarea lor imediata: 21 de persoane care se considera „reprezentantii oamenilor” – mai degraba Putin i considera reprezentatii oamenilor.
Sigur pe la ei pe acasa gasesc arme si alte lucruri incat sa nu regrete ca I-au arestat. E singura metoda sigura ca nu mai moare nici un om in Bugeac cum au murit cu miile in Donbas.

Noi provocări la Odessa. Separatiștii își doresc autonomie național-culturală

La 16 mai în orașul Odessa a avut loc a doua ședință a „Radei Populare a Basarabiei”, transmite tiras.ru citat de UNIMEDIA.Potrivit sursei, la întâlnire au participat experți din Bulgaria, Polonia, Cehia, Moldova și regiunea transnistreană.În cadrul ședinței a avut loc o punte video prin skipe cu fostul așa-numit ministru de Externe de la Tiraspol, Vladimir Iastrebceak. La ședință s-a decis elaborareaunui proiect de lege care să acorde autonomie național-culturală Basarabiei.Amintim că, prima ședință a „Radei Populare a Basarabiei” a avut loc la 6 aprilie 2015. Ulterior Serviciul de Securitate a Ucrainei a arestat 16 dintre activiștii mișcării separatiste.

18 mai 2015

http://unimedia.info/stiri/noi-provocari-la-odessa–separatistii-isi-doresc-autonomie-national-culturala-94046.html

Comentarii (2)

magical .Daca aceasta Rada Populara a Basarabiei ar merge dupa scenariul Crimeii in favoarea Moldovei, chiar ar fi interesant.

Volodea123. de ce nu-si cer autonomie si Bucovinenii?

 

 

СБУ: Никакой «Бессарабской Народной Республики»

Советник главы Службы безопасности Украины Маркиян Лубкивский опровергает появившуюся в СМИ информацию о провозглашении так называемой «Бессарабской Народной Республики» в Одессе и подчеркивает, что СБУ полностью контролирует ситуацию безопасности в регионе.

Советник главы СБУ подчеркнул, что никаких формирований или образований, которые представляли бы угрозу украинской государственности или территориальной целостности в регионе «нет и не будет«Имею в виду, прежде всего, информацию, которая активно “гуляет” в соцсетях, раскручивается московскими СМИ, и, к сожалению, подхватывается украинскими медиа, о т.н. Народном совете Бессарабии, Бессарабской Народной Республике и т.д», — написал М. Лубкивский на своей странице в Фейсбуке в воскресенье.«Хочу еще раз подчеркнуть, что Служба безопасности Украины совместно с другими правоохранительными органами активно противодействует попыткам дестабилизировать ситуацию в Одессе и Одесской области. Мы также полностью контролируем ситуацию безопасности в регионе, предупреждая попытки диверсий и провокаций и обезвреживая злоумышленников», — добавил он.

Ictv.ua 18.05.2015