Ultima oră: Cîțu trece și peste Iohannis, încalcă legea și bagă România în conflict

BUCUREȘTI, 23 aug – Sputnik. Gest complet iresponsabil al premierului Florin Cîțu, care a anunțat, cu de la sine putere, aderarea României la o platformă revizionistă, care o implică într-un conflict cu Rusia.
Prezent azi la Kiev, la lansarea unei noi acțiuni revizionista a Ucrainei, ”Platforma Crimeea”, Florin Cîțu a făcut următorul anunț:
”Profit de această ocazie pentru a anunța că, astăzi, România aderă la Platforma Internațională Crimeea”, a declarat Cîțu.
Întrebarea pe care au pus-o mai mulți analiști este cine l-a împuternicit pe Cîțu să participe la această reuniune – iar acum problema se pune mult mai grav: cine l-a împuternicit să declare că România aderă la o platformă revizionistă?
Precizăm că ”Platforma Crimeea” e definită ca ”un mecanism internaţional de consultare şi comunicare, al cărui scop pe termen lung este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea sa la Ucraina” – deci un demers revizionist, care nu ține seama de decizia locuitorilor Crimeii – și nici de dreptul pe care aceasta îl avea să decidă autonomia deplină, iar ulterior aderarea la un alt stat – în cazul de față Rusia, țara de care Crimeea aparținea de secole.
În fapt, această ”aderare” pe care Cîțu a anunțat-o are valoare de acord sau convenție internațională, iar încheierea unui asemenea act în numele României NU intră în atribuțiile premierului!
Conform Constituției și Legii 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, nu premierul ci numai Guvernul are printre atribuții:
”negociază tratatele, acordurile şi convenţiile internaţionale care angajează statul român; negociază şi încheie, în condiţiile legii, convenţii şi alte înţelegeri internaţionale la nivel guvernamental” (Legea 90/2001, art 11, k).
Deci, atenție, nici Guvernul nu poate decât negocia în numele României vreun acord sau convenție – nu poate încheia. De încheiat o poate face doar la nivel guvernamental, dar NU în numele României.
Nu există nici o Hotărâre de Guvern, nicio OUG, nicio decizie a Parlamentului sau a Președintelui care să-i fi permis lui Cîțu să anunțe ADERAREA României la această Platformă revizionistă.
Ceea ce înseamnă că Florin Cîțu a comis o ilegalitate, pentru care Parchetul ar trebui alertat imediat!
Mai mult, prin gestul său, Florin Cîțu pune în pericol siguranța României, pentru că o leagă de demersul unei țări aflate în conflict cu Rusia, deci automat implică România în acest conflict.
Ori, în condițiile în care CSAȚ nu a dezbătut această problemă a aderării României la o platformă revizionistă, parte a unei situații de conflict, cum și-a permis Cîțu? Cum a trecut peste aprobarea președintelui Iohannis și peste CSAȚ?
Simplu – Cîțu și-a încălcat grav atribuțiile, a implicat România într-un conflict care NU ne privește!
Ce înseamnă asta? Un act de trădare a intereselor naționale!
Ar trebui reclamat la Parchet? Categoric da, din moment ce există precedentul reclamației contra Vioricăi Dăncilă pentru… o întâlnire cu premierul și președintele Israelului, gest care NU angaja România în niciun fel!
Suntem curioși dacă PSD sau Ludovic Orban vor reacționa în vreun fel la demersul ilegal și iresponsabil al premierului Cîțu.
***
Să mai precizăm și alte afirmații iresponsabile făcute de premierul Cîțu la Kiev:

”Țara noastră rămâne ferm angajată în implementarea politicii de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeei de către Federaţia Rusă”. Întrebare: cine și când a elaborat această „politică” și când a aprobat-o Parlamentul?

”România susţine aspiraţiile Ucrainei de a deveni membru al comunităţii europene şi euro-atlantice”.

România a fost primul stat membru UE care a ratificat Acordul de Asociere între UE şi Ucraina. De asemenea, Summitul NATO de la Bucureşti a recunoscut dreptul Ucrainei de a deveni membru al Alianţei, atunci când vor fi îndeplinite condiţiile. (…)

Ca ţară vecină şi partener al Ucrainei, încurajez ferm conducerea politică a Ucrainei să accelereze reformele economice şi sociale necesare, pentru a realiza transformarea democratică a societăţii şi prosperitatea ei pe termen lung.

Beneficiile vor fi împărţite întregii societăţi ucrainene, inclusiv de către minoritatea română care locuieşte în Ucraina, şi vor contribui la încurajarea armoniei sociale, a stabilităţii şi a prosperităţii”.

Această din urmă afirmație este o prostie imensă și dovedește trădarea intereselor românilor din Ucraina, ba chiar faptul că Bucureștiul se asociază cu Kievul pentru a-i minți! În sensul că România, în loc să condiționeze sprijinirea Ucrainei de îndeplinirea promisiunilor privin minoritățile, RENUNȚĂ la această pârghie!
Minciuna și prostia sunt evidente – Ucraina își bate joc de români și de România acum, darămite dacă ar fi în UE?!
Concluzia este clară: Cîțu este un pericol real pentru România, iar implicarea lui într-o chestiune atât de sensibilă cum este relația cu Estul e un gest de maximă iresponsabilitate.
***
Reamintim că, recent, Cîțu a făcut și alte afirmații iresponsabile despre Rusia, acuzând-o de spionaj la nivelul CSAȚ și al Guvernului României.