Delirium?

domnule Surena, tin sa va asigur de tot respectul meu, pentru ravna cu care studiati istoria imperiului roman este intr-adevar fascinanta, dar….nu e suficient, putem invata multe, intr-adevar, dar nu suficient, nu indeajuns de multe incat sa ne invete pentru tot restul vietii(„istoria este invatatorul vietii”, zicea un latin, stiti dvs care) de aceia eu va sugerez sa va aplecati mai mult si asupra istoriei Bizantului, va rog sa ma credeti ca veti descoperi lucruri deosebit de interesante….
pentru ca : nu importa faptul ca Iustinian a inchis scoala pagana, sau ca imparatul Teodosie cel Mare a interzis jocurile olimpice de exemplu, devreme ce au existat Sfinti Parinti care au studiat filozofia greaca, adunand astfel precum albina polenul, din floare in floare, dar care pus sub focul incercarilor, si virtutilor crestine, a rezultat mierea dulce si sanatoasa a ortodoxiei.
Astfel, daca….cautam, aflam. Aflam de exemplu despre primul contact al viitoarei culturi Europene, cu filosofia greaca „moderat” chiar de catre Sf. Apostol Pavel, unde atenienii, binevoitori si dornici de cunostere l-au invitat sa le vorbeasca in Areopag, despre „Dumnezeul Necunoscut”, „deci pe care voi necunoscundu-L iL cinstiti, pe Acela il vestesc eu voua”(Faptele Sfintilor Apostoli cap. 17-23)
http://ortodoxie.trei.ro/istor…
Sf Iustin Martirul si Filosoful de exemplu (a murit în 165 d.H.) a exprimat o admiratie deosebita pentru multi dintre filozofii pagani ai Greciei. Astfel el a afirmat că, filozofii păgâni greci, Socrate si Heraclit, au fost în realitate niste „crestini mai dinainte de Hristos”. Sf. Iustin a spus: „Noi am fost invatati că Hristos este întâiul născut al lui Dumnezeu, si am arătat mai sus că El este logosul la care toata rasa umana este partasa, iar aceia care traiesc dupa el sunt crestini, chiar daca acestia sunt considerati atei. Dintre greci, acestia au fost Socrate si Heraclit, si multi asemenea lor…”
de asemenea Sf Clement din Alexandria(150-aprox.215 d.H.) a avut si el o opinie exceptionala despre filozofia greaca. Astfel el a spus că, „Dumnezeu este sursa tuturor lucrurilor bune, mai ales a unora din testamentele vechi si nou, dar si prin urmare, a filozofiei. Se poate ca intr-adevăr filozofia sa le fi fost data grecilor pana ce Domnul urma sa-i cheme. Căci filozofia le-a fost un ‘indrumator’ pentru a aduce gândirea greaca la Hristos la fel cum Legea i-a adus pe evrei. Astfel, filozofia a fost o introducere, pregătind calea desavarsirii în Hristos.”
http://www.odaiadesus.ro/dezac…
dar despre Sf. Mucenita Ecaterina ce putem spune : „….învăţase tot meşteşugul cărţii elineşti şi se deprinsese cu înţelepciunea tuturor făcătorilor de cărţi, celor de demult, a lui Homer, a lui Virgiliu, Aristotel, Platon şi ale celorlalţi. Dar nu numai ale filosofilor, ci şi cărţile doctorilor le-a deprins bine, ale lui Asclipie, ale lui Hipocrat, Galin şi, în scurt, tot meşteşugul ritoricesc şi silogistic a învăţat, încât toţi se mirau de înţelepciunea ei”….http://www.doxologia.ro/viata-sfant/v…
despre Sf. Ioan Gura de Aur : „Erau cei doi sofisti vestiti, filozofi sofisti: Libanius, un mare orator al vremii aceleia – si din cate spun cei care stiu ce spun, acest Libanius a ramas pana astazi inca neintrecut in istoria culturii si a oratoriei – si un alt profesor de filozofie, Andagratius, vestit de asemenea si el. A intrat sub conducerea acestor barbati vestiti si Sfantul Ioan ii ajuns el insusi celebru, incat pe Libanius, imbatranind, il intrebau ucenicii lui: „Pe cine lasi in locul tau?” Si el a spus cu durere: „Ioan ar putea sa fie urmasul meu, dar mi l-au rapit crestinii!”http://www.crestinortodox.ro/c…
si….inca multi alti Sf Parinti, care au apreciat filosofia greaca si au luat ce a fost bun din ea, mai ales in sec. 4, secolul de aur al crestinismului, destul de departe dupa cum constatati, de sec. 7- 8, de omeiazi si abasizi, care, fiind mult prea ocupati in acea perioada de constructia identitatii arabe, de separatie intre musulmani-nonmusulmani, de….jihad si alte chestii specifice….nu prea au avut ei de-a face cu filosofia greaca, decat in urma contactelor cu imperiul Bizantin….
cat priveste filosofia greaca in occident….pai aceasta este adusa, impusa, ocolind crestinismul (ca samanta de neghina pentru secolele urmatoare)asa cum occidentul in curs de apostazie a dorit….adica prin Renastere, italiana desigur, adica renasterea pagana din sec. 15-16, impletindu-se „armonios” cu ratacirea catolica, avem un prim rezultat destul de….”reusit” : Machiavelli.
va recomand sa-l cititi pe renumitul bizantinolog Stelian Brezeanu, unde o sa gasiti informatii interesante despre cultura greaca, dreptul roman si crestinism, ca elementele constitutive ale culturii Europene.