ANALIZĂ

China va folosi Jocurile Olimpice de la Beijing pentru a promova yuanul digital în provocarea hegemoniei dolarului
Frank Dong

Frank Dong
27 decembrie 2021 Actualizat: 27 decembrie 2021mai mare mai mic Imprimare
Regimul chinez plănuiește să-și promoveze noul său yuan digital la viitoarele Jocuri Olimpice de iarnă de la Beijing. Experții au avertizat că moneda digitală ar putea amenința hegemonia dolarului american în viitor.

Jocurile Olimpice de iarnă sunt la câteva săptămâni. Agenția oficială de știri a regimului chinez Xinhua a declarat la începutul acestei luni că yuanul digital este gata să fie servit în timpul jocurilor: oamenii îl pot folosi „fie prin intermediul aplicațiilor pentru portofel instalate pe telefoanele lor mobile, fie prin intermediul portofelelor fizice sub formă de carduri și dispozitive portabile, cum ar fi smart. ceasuri și mănuși de schi sau insigne.”

Dar politicienii americani i-au avertizat pe sportivii americani să stea departe.

Congresmanul Lance Gooden (R-Texas), alături de reprezentanții Markwayne Mullin (R-Okla.), Lisa McClain (R-Mich.) și Jake Ellzey (R-Texas) au trimis o scrisoare pe 16 decembrie la Jocurile Olimpice din SUA și Comitetul Paralimpic, îndemnându-i să interzică sportivilor americani să achiziționeze sau să utilizeze noua formă de monedă în timpul jocurilor. „Poate fi folosit pentru a supraveghea cetățenii chinezi și cei care vizitează China la o scară fără precedent, cu speranța că vor menține portofelele digitale în yuani pe smartphone-urile lor și vor continua să le folosească la întoarcere”. s-a citit scrisoarea.

Yuanul digital, sau e-CNY, este o monedă digitală a băncii centrale (CBDC) emisă și reglementată de autoritatea monetară a unei țări.

Fotografie Epoch Times
Un funcționar numără stive de yuani chinezești și dolari americani la o bancă pe 22 iulie 2005 din Shanghai, China. (China Photos/Getty Images)
Spre deosebire de criptomoneda, un alt tip de monedă digitală exemplificată de bitcoin, care este descentralizată și capabilă să evite supravegherea, CBDC este foarte centralizat și monitorizat îndeaproape de guverne.

CBDC din China este supravegheată de Banca Populară a Chinei (PBOC), banca sa centrală. Spre deosebire de instituțiile financiare americane care promovează protecția vieții private, toți omologii Chinei trebuie să „coopereze” cu partea pentru a transmite informațiile personale ale clienților necondiționat, dacă autoritățile consideră necesar.

Un raport din 2020 al think tank-ului Atlantic Council a spus că, datorită amprentelor electronice ale monedei digitale și a monitorizării de către PBOC a activităților portofelelor digitale, regimul chinez poate urmări fiecare mișcare a yuanului digital, precum și identitatea tuturor părților care fac tranzacții.

După ce a început dezvoltarea comercială în 2017, China este acum liderul în avansarea CBDC. Deși data oficială de lansare a noului yuan nu a fost anunțată, Beijingul a dorit cu tărie să-l promoveze la Jocurile Olimpice de iarnă din februarie 2022, ca preludiu al lansării sale.

Oficialii Partidului Comunist Chinez (PCC) au subliniat în mod repetat că yuanul digital va fi utilizat în principal în plățile interne cu amănuntul, dar unii experți cred că regimul are un plan de a-și internaționaliza noul moned fiduciar în speranța că va putea distruge hegemonia dolarului.

Abishur Prakash, un expert canadian în geopolitică și tehnologie, a declarat pentru VOA că, de la ascensiunea celor cinci economii emergente, Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud (BRICS), în 2009, au existat speculații că yuanul ar înlocui dolarul. . Dar nu sa întâmplat. Acum, cu yuanul digital la orizont, actualul sistem monetar global dominat de SUA ar putea fi remodelat în viitor, a spus el.

Pentru marea sa comoditate în utilizare și tratarea în timp real cu tranzacții și schimburi, CBDC a devenit un subiect important în ultimii ani. Zeci de țări, inclusiv Statele Unite, explorează fezabilitatea introducerii propriilor CBDC. Și China este în fruntea grupului.

Unii experți spun că China ar putea profita de inițiativa Belt and Road pentru a-și extinde sistemul de plată electronică în monedă digitală. Cu yuanul digital ca monedă comună, costurile comerciale dintre cele aproape 70 de țări și organizații participante ar fi reduse semnificativ, un aranjament care s-ar putea dovedi prea profitabil pentru a rezista.

De la al Doilea Război Mondial, dolarul american a fost cea mai mare monedă de rezervă din lume. Începând cu 2020, 60% din rezervele valutare sunt exprimate în dolari, în timp ce doar 2,25% în yuani.

Se pare că regimul chinez are un drum lung de parcurs pentru a contesta dolarul, dar regimul comunist pare să mărșăluiască în mod constant spre obiectivul său, cu puțină fanfară.

Sigla Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing 2022
Vizitatorii Chongli, una dintre locațiile Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing 2022, trec pe lângă logo-ul Jocurilor Olimpice din Chongli din provincia Hebei, China, pe 13 august 2020. (Ng Han Guan/AP Photo)
Potrivit unui raport din octombrie al Financial Times, China făcea presiune pe McDonald’s să folosească portofelele digitale în yuani înainte de Jocurile Olimpice. Aproximativ 270 de restaurante McDonald’s din Shanghai instalaseră un sistem care le permite consumatorilor să plătească cu moneda electronică, Beijing a cerut lanțului de fast-food să-și extindă acoperirea în toată China.

Visa, sponsorul de top al Jocurilor Olimpice, și Nike, sponsorul echipei SUA, s-au confruntat cu o situație similară, se mai arată în raport.

Guvernatorul băncii centrale a Chinei, Yi Gang, a reiterat recent că yuanul digital este în prezent destinat utilizării interne, „în timp ce tranzacțiile transfrontaliere e-CNY vor necesita discuții suplimentare”. Dar Global Times, unul dintre cei mai influenți purtători de cuvânt ai PCC, a raportat luna trecută că provincia Hainan din sudul Chinei va promova testarea și utilizarea yuanului digital în comerțul transfrontalier și serviciile financiare, ca parte a planului său de dezvoltare pentru portul de liber schimb din Hainan.

Acesta marchează cel mai recent efort al regimului de a-și globaliza moneda digitală. În ianuarie, sistemul global de plăți transfrontaliere SWIFT a înființat o societate în comun cu institutul de cercetare și centrul de compensare al monedei digitale al PBOC, Sistemul de plăți interbancare transfrontaliere (CIPS) din China și Asociația de plăți și compensare din China.

Domeniul de activitate al întreprinderii cu sediul la Beijing include integrarea sistemelor informatice și procesarea datelor. Potrivit unor analiști, era un semn clar că China împingea în mod agresiv internaționalizarea yuanului digital și încerca să stabilească un sistem alternativ pentru erodarea dominației dolarului.

Deși sediul central SWIFT este în Belgia, acesta operează în sistemul global de decontare în dolari SUA. Washingtonul folosește adesea sistemul ca instrument pentru a impune sancțiuni economice statelor, inclusiv Chinei și aliaților săi.

Asociația în comun a surprins pe mulți experți. Prakash a declarat pentru VOA că a venit pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre SUA și China, când s-au speculat că Statele Unite ar putea da afară China sau Hong Kong din SWIFT. Contraatacul Chinei „vizează dolarul, evident”, a spus el.

Analiștii au spus că Beijingul a atras SWIFT cu piața sa imensă pentru a o ajuta să crească utilizarea sistemului CIPS al Chhina. Prin acest mijloc, China nu numai că ar putea scăpa de sistemul dolarului în sine, dar și-ar ajuta și pe aliații săi precum Iranul să-și reducă expunerea la riscuri față de sistemul american și, astfel, să-și câștige influența geopolitică.

După ce a lucrat cu SWIFT, următoarea mișcare a regimului ar fi să caute cooperarea pentru a conecta yuanul digital cu sectorul retail. Una dintre strategiile probabile, au spus unii observatori, ar putea fi utilizarea platformelor de plată transfrontalieră WeChat Pay și Alipay care au ajuns pe piața din SUA cu ani în urmă. Noul demers are nevoie de parteneriate cu companii americane, dintre care multe probabil că nu ar spune „nu” în fața unor profituri extraordinare.

Fostul președinte Donald Trump a semnat un ordin executiv pe 5 ianuarie pentru a interzice companiilor americane să tranzacționeze cu WeChat Pay, Alipay și alte 6 aplicații dezvoltate de China, dar efortul a fost inversat de administrația Biden.

Unii critici au spus că Washingtonul ar trebui să acorde atenție implicațiilor ambițioasei monede digitale a Chinei. „Guvernul, Congresul și comunitățile think tank-ului trebuie să investigheze acest subiect și impactul său larg astăzi, nu la câțiva ani după ce a apărut într-o problemă mai mare”, a declarat Eric Sayers de la Institutul American Enterprise pentru Financial Times.

Grupul celor șapte economii avansate a încercat să stabilească linii directoare pentru CBDC la o întâlnire din Regatul Unit în octombrie. Orice monedă digitală emisă de o bancă centrală, au spus liderii financiari G7 într-o declarație, trebuie să îndeplinească standarde riguroase de confidențialitate, transparență și responsabilitate pentru protecția datelor utilizatorilor. „Ar trebui să se bazeze pe angajamente publice de lungă durată față de transparență, reguli. de drept și guvernanță economică solidă”, au adăugat aceștia.

Reporterul Epoch Times Ao Tang a contribuit la acest raport.