Cel mai mare scandal din Europa la acest moment.
     Cea mai mare bancă din Danemarca, a spălat 200 de miliarde de euro cu originea în Rusia, un ministru danez este demis, tranzacții care amenință ratigului AAA deținut de Danemarca la agențiile de specialitate – sunt câteva dintre ingredientele și consecințele unui ”megascandal”, cum l-a numit chiar comisarul Danemarcei din Comisia Europeana, Margrethe Vestager. 
 ”Este cel mai mare scandal din Europa la acest moment”, a spus și comisarul european pentru Justiție, Vera Jurova. Operațiunea prin care s-au spălat miliardele din Rusia oferă muniție pentru contracararea propagandei ruse, însă și pentru reglarea unor conturi în interiorul clubului vestic, unde Marea Britanie este acuzată chiar prin agenția germana Deutsche Welle de un ”pact faustic” cu Rusia legat de strategia Brexit.
Cea mai mare bancă daneză a spălat, prin mica dar foarte profitabila sa filială din Estonia, circa 200 de miliarde de euro, în perioada 2007-2015. Semnalul de alarmă a fost tras la scurt timp după începerea operațiunii de spălare de bani de un angajat al băncii însărcinat cu afacerile din zona baltică. Conducerea băncii a preferat să mușamalizeze cazul, pentru a nu afecta valoarea acțiunilor.
 Este motivul pentru care președintele Danske Bank, Thomas Bergen, a demisonat în această lună, alaturi de ministrul Afacerilor din Danemarca. ”Este absolut uriaș. Știam despre spălarea de bani la scară mare, iar sumele actuale confirmă asta cu asupra de măsură. Afacerea aceasta face ca spălarea de bani din Letonia despre care aveam știință să pară ceva minor”, spune Oliver Bullough, autorul volumului ”Moneyland”, citat de Deutsche Welle.
      Cei mai multi clienți nerezidenți ai băncii sunt ruși. În 2013, s-a aflat că o parte a fluxului de bani ce urma să fie spălat pleca de la banca rusă Promsberbank, în conducerea căreia se află Igor Putin, un văr al președintelui Rusiei.
 Banii plecau de la această bancă prin firme offshore din Insulele Marshall și Seychelles. Patronii acestor firme dețineau și Lantana Trade LLP. Aici lucrurile se complică, arată publicațiile care au relatat despre cazul Danzke Bank, pentru că această din urmă firmă este înregistrată în Marea Britanie, alaturi de multe altele care sunt suspectate în spălarea de bani din Rusia.
      Robert Barington, șeful Transparency International din Marea Britanie, atrage atenția că nu este de mirare implicarea unor firme britanice în acest scandal.
 În ultimele doua dcenii, capitala Regatului Unit a devenit ”Londongrad”, într-atât de mulți miliardari ruși au ales să se stabilească și să investească aici. Transparency arată ca peste o cincime din tranzacțiile imobiliare suspecte din Londra au legătură cu Rusia. Explicația: ”Brexitul amenință una din sursele principale de lichidități pentru City-ul londonez, sursă care este UE. Prin urmare, una din consecințele Brexitului este încălzirea relațiilor cu regimuri precum cel saudit sau turc, căci opțiunile politice ale Marii Britanii se restrâng”, spune Anastasia Nesveliatova, profesoară de politica economică internațioală la University of London. Rusia este, de asemeea, o sursă alternativă de lichidități, însă deseori bani negri ce trebuie spălați.
Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie și Danske Bank încearcă să reducă proporțiile scandalului. Britaicii arată că investițiile rusești în Marea Britanie la finalul anului 2016 erau de 25,6 miliarde de lire, mai puțin decăt cele finlandeze, spre exemplu. Danske Bank arată că filiala sa din Estonia a fost tranzitată de doar 5% din toalul fluxului de bani ai nerezidenților (4.000 de miliarde de euro, începând din 1990, anul independenței Estoniei). Însă cifrele sunt înșelătoare, spune Bullough. ”Banii rușilor care circulă dintr-o jurisdicție în alta nu sunt contabilizați ca bani rusești, căci majoritatea părăsesc Rusia prin paradisuri fiscale precum Cipru și Bahamas. Când banii sunt spălați, ei nu mai au o națioalitate anume”.
Danske Bank nu este implicată doar în afacerea de spălare de bani din Rusia. S-a descoperit că banca a intermediat mite de milioane de dolari plătite de firme din Azerbaidjan pentru firme din Europa.
Scandalul are reverberații și în Rusia
 Fostul guvernator al Băncii Naționale, Sergehi Ignatiev, a declarat pentru Vedomosti că spălarea de bani este larg răspândită și astfel sunt sifonați anual circa 50 de miliarde de dolari. Într-o țară în care 19 milioane de ruși trăiesc cu salariul minim de subzistență fixat de regimul Putin (139 de dolari pe lună), asemenea informații pot duce la tulburări sociale. ”Sunt bani care ar putea reduce sărăcia și ar putea finanța construcția infrastructurii. În schimb, sunt investiți în afaceri imobiliare supraevaluate în Londra și New York”, spune șeful consorțiului de jurnaliști de investigație OCCRP.
Scandalul Danske Bank demonstrează cât de permisiv a rămas sistemul bancar european față de banii murdari din Rusia, bani care finanțează și războiul informațional rus atât de temut acum în UE, dar despre care analizele ONG-urilor și birocraților europeni spun că veriga slabă sunt statele central și est-europene, nicidecum cele vestice. ! !!!
Însă acest scandal mai comportă un aspect important. Estonia (poarta de intrare a banilor murdari în ”mașina de spălat” europeană), Letonia (cu afaceri similare bine documentate) și Lituania sunt considerate marile povești de succes ale integrării europene a statelor foste comuniste, la polul opus României. Sunt state al căror sistem bancar putred servește intereselor de sute de miliarde de euro ale oligarhilor ruși, dar care sunt foarte vocale când vine vorba de susținerea luptei anricorupție în Romania, spre exemplu.
 Aceeași poziție o are și Danemarca (statul cel mai afectat de afacerea Danske Bank), care s-a opus inclusiv intrării României în acordul Schengen, plecând de la criterii politice, câtă vreme criteriile tehnice, singurele cerute de acord, erau îndeplinite. Danemarca, pe de o parte, este văzută ca una din ultimele piedici în calea construirii gazoductului ruso-german Nord Stream 2, însă, pe de altă parte, cea mai mare bancă din țară a facilitat spălarea a sute de miliarde de euro din Rusia. Nu în ultimul rând, trebuie remarcat că Marea Britanie recurge la explulzarea a zeci de diplomați rusi și alte sancțiuni pentru implicarea Rusiei în tentativa de asasinare a unui fost agent pe teritoriu britanic, însă, pe de altă parte, City-ul londonez pare să se alimenteze cu lichidități venite tocmai din Rusia pe căi dubioase. În acelasi timp, Germania, acuzată de SUA, Marea Britaie și statele estice din UE pentru proiectele energetice cu Rusia, găsește momentul pentru a ataca Marea Britanie prin intermediul agenției Deutsche Welle tocmai pentru un ”pact faustic” cu Rusia. Și, după cum spune pentru DW autorul Oliver Bullough, ”vor mai ieși la iveală multe lucruri noi”!!