General din R. Moldova: „Miroase a PRAF”                        09.11.201: Ziarul National

Interviu cu generalul Ion Costaș, fost ministru al Afacerilor Interne și al Apărării în perioada anilor 1990 – 1992

Dle general Ion Costaș, la 25 de Independență, cetățenii R. Moldova tot mai aleg candidați pro sau împotriva Rusiei, lăsând pe planul doi sistemul și corupția care sufocă acest teritoriu. Unde greșesc cetățenii R. Moldova?

Până în anul 1992, la guvernare erau oameni care se gândeau cu adevărat la țară, la oameni, dar pe care i-au fugărit. Apoi, i-am adus la putere pe Mircea Snegur, pe cei din „Casa noastră Moldova”, agrarienii, pe urmă pe Petru Lucinschi, după ce l-au alungat pe Alexandru Moșanu. Lucinschi împreună cu Snegur au restabilit Partidul Comunist. Iată aici sunt greșelile noastre principale, strategice. O altă greșeală enormă pe care am făcut-o noi în Parlament este că am acordat cetățenie tuturor. Ieri a venit din Kamceatka, azi el e cetățean al R. Moldova. Uitați-vă ce-au făcut Țările Baltice. Ei nici astăzi nu acordă nimănui cetățenie, dacă nu au rădăcini în aceste state. Le acordă numai permise de ședere, fără drept de vot sau să vină în Parlament să decidă soarta și viitorul țării. Acest lucru însă s-a făcut la noi în timpul lui Snegur, s-a prelungit în timpul lui Lucinschi, iar pe vremea lui Voronin s-a întărit. Iată unde este tragedia noastră. Apoi, a crescut o generație nouă, rechini precum Plahotniuc, Filat, Diacov, Dodon și alții, o pleiadă întreagă de șmecherași care ne-au pus în mâinile unor criminali ce ne fură, aleg Guvernul noaptea, pe furiș, aduc oameni corupți la guvernare ca să-i poată șantaja, așa e și în sistemul judecătoresc care e putred, procuratura, MAI etc.

 

 

 

Cum curățăm acest sistem?

Trebuie schimbată clasa politică în totalitate, de curățat. Și nu trebuie divizare, că asta e miopie politică. Toți trebuie să înțeleagă că sunt cetățenii acestei țări, nu să apere interesele altor state aici. Menirea intelectualității este să deschidă ochii cetățenilor. Dar și intelectualii noștri sunt divizați.

Un atare sistem pare să fie susținut și de confrații Dvs. de arme. În R. Moldova sunt numeroase asociații ale veteranilor de război pe care, mai ales în perioada campaniilor electorale, le vedem printre susținătorii unui partid sau altul. Unele chiar își schimbă partidele destul de des. De ce credeți că la noi au ajuns să fie divizați până și veteranii de război care au făcut o echipă atunci când erau cu arma în mâini?

Aveți dreptate și e foarte trist. În plus, foarte mulți veterani se declară participanți la război, dar să-i iei la puricat, descoperi că nici nu a fost prezent acolo. Poate a adus ceva logistică, vreo două găleți de apă și deja se declară participant la război. Fiecare partiduț, fiecare mișcare vrea să-i atragă, să aibă combatanți ca să-și ridice ratingul. Iar combatanții sunt afectați de sărăcie. Au o pensie mizeră și, sărmanii, caută unde să se aciueze pentru a mai câștiga o bucată de pâine. Dar să nu uităm că ei au fost îndoctrinați destul de puternic de Armata sovietică, de imperiu și sunt dezorientați, amăgiți, păcăliți.

Există șanse ca aceștia să se unească și să devină o forță consolidată?

Când a devenit Nicolae Timofti președinte, m-am întâlnit cu el, i-am spus că nu are partid și i-am propus să creăm o structură militară destul de puternică, din rezerviști de bună-credință, sub patronatul șefului statului. Aceasta l-ar fi protejat atunci când ar fi luat decizii care nu ar fi plăcut cuiva. Timofti mi-a spus că el nu se ocupă cu politica și i-am zis la revedere. A fost propunerea să-i unim, dar n-a vrut. Era vorba de o structură creată pe lângă Consiliul Suprem de Apărare, el doar este comandantul suprem al Armatei. Există asemenea exemple în Franța, Germania, Federația Rusă etc. A fost fricos, avea stăpânii lui de care asculta. Tragedia noastră e că, timp de 200 de ani, imperiul a lucrat puternic și ne-a deznaționalizat complet. Și eu am fost deportat cu familia în Kazahstan din 1949 până în 1958. Tata a fost prizonier român de război și când s-a întors în 1949 în Țarigrad, Drochia, am fost deportați. Ne-am pornit de aici cu părinții, eu și două surori și ne-am întors șase frați.

Și cum ați făcut carieră de militar, ați ajuns general, dacă, se știe,                                              cei deportați erau cumva proscriși?

Pentru că am muncit mult am facut fata la cerintele dure ai serviciu de ofiter si comandant și nu aveau încotro. Lor le trebuiau și oameni care aveau cât de cât gărgăuni în cap. Am absolvit Școala superioara de aviație militară din Harkov, Ucraina. Sunt pilot pe supersonice avioanele MIG-23, MIG-25 care au zburat la înălțimea de 30 de kilometri și viteza de 3M, am fost comandat de regiment                      MIG-29 Gernania democratica, de divizie cu trei regimente indistrictul military Transbaical. Am 2 800 de ore de zbor.

 

Am absolvit cu brio Academia militara de aviatie J.Gagarin si Academia Marelui Stat  Major General armatei sovietica. Eu am inițiat ideea de a chema militarii originari din R.Moldova  din toată armata URSS acasă la începutul anilor 90.  Unii au venit, alții nu. Iată, de exemplu, Victor Gaiciuc, prietenul lui Dodon, era politruc atunci în unul di regimente de aviatie in Germania Democratica și a refuzat să vină. A venit după ce s-a încheiat războiul de la Nistru.

Recent, jurnaliștii Centrului de Investigații Jurnalistice au descoperit că pliantele denigratoare la adresa Maiei Sandu pornesc dintr-un birou al unei uniuni a veteranilor conduse de Victor Gaiciuc de care ați pomenit…

Eu nu înțeleg ce fel de  ofițeri sunt aceștia. V-am spus ce prezintă Gaiciuc. Este un laș și un fricos. Aici, când era război, se vărsau pâraie de sânge și trebuia să apere integritatea teritorială Onarea si Demnitatea acestui nem, a acestei fâșii de pământ, el a refuzat să vină din Germania unde era politruc. După ce s-a terminat războiul, a venit aici după un an, a ocupat diferite funcții până Vladimir Voronin l-a făcut ministru al Apărării. Asta e șmecherie. Gaiciuc e de făcătură îndoielnică și ca om, și ca general. Sigur, în jurul său a adunat o mulțime de lepădături. Atunci când era la Bruxelles în calitate de Ambasador, s-a făcut mare prieten cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care era reprezentantul Federației Ruse pe probleme militare la Bruxelles. I l-a prezentat pe Rogozin lui Dodon și nu întâmplător acesta vine în R. Moldova ca la dânsul acasă și declară prostii cat costa numai declaratia lui D.Rogozin ca tancurile ruse NU au nevoe de licenta si PERMIS de trecere la VAMA . Simte că are aici un teren propice și se comportă ca un huligan politic.

Dar cum trebuie întâmpinat Rogozin când vine în R. Moldova?

Foarte rece. Ca un demnitar care vine și reprezintă o țară care ne-a ocupat teritoriul și are armată de ocupație pe teritoriul unui stat suveran, independent și neutru fara acordul acestei tari, reprezentantul Rusiei care minte de 25 ani ca tot va retrage armata rusa de pe teritoriul unu stat SUVERAN,UNDEPENDENT si NEUTRU . El, însă, vine aici ca un stăpân. Nu are ce căuta aici. Trebue intampinat cu huidueli si demonstratii. Noi trebuie să-l boicotăm permanent, până nu-și îndeplinesc rușii promisiunile pe care le-au făcut la Porto și Istanbul privind retragerea armamentului din stânga Nistrului. Ei au luptat împotriva noastră( INCLUSIV d.Rogozin a fost cel care a luptat nemijlocit cu arma in mana ipotriva militarilor si combatantilor nostril  in razboiul de la Nistru, ne-au nimicit, ne-au scăldat în pâraie de sânge, ne-au schilodit, au lăsat văduve și copii orfani, au creat pe teritoriul nostru un stat în care armata de ocupație susține separatismul. Și noi să-l întâlnim cu vin, flori, dansuri și pupături??? El trebuie primit cu măciuca și declarat persona non grata aici. La asta trebuie să se gândească demnitarii care pretind că țin la bucata asta de pământ si ne garanteza integritatea, suverenitatea si pacea.

 

 

 

Dle Costaș, ce credeți despre ideea lui Igor Dodon                                               privind federalizarea R. Moldova?

El primește indicațiile de la Kremlin și este hrănit tot de acolo prin off-shore-uri. Există probe, nu sunt vorbe.El o să îndeplinească,ordinile si dispozițiile Kremlinului pentru federalizarea acestei fâșii de pământ. Ce înseamnă federalizarea? Distrugerea firavii statalității, nu mai există atunci R. Moldova. Va fi din nou o colonie, o gubernie a imperiului rus. Asta vrea să facă Dodon, care a primit ordin de la Moscova sa federalizeze acest petic de pamant. Un stat în Transnistria, unul în Găgăuzia, altul în nord la Balti,la Chisinau mai pe scurt în fiecare sat cate un stat. E o prostie, o tâmpenie. În niciun caz nu trebuie să acceptăm așa ceva.

În ultimul timp citim tot mai multe titluri în presa internațională cu privire la iminența unui al treilea război mondial. Experiența Dvs. de militar ce vă spune, este acest război aproape?

Sigur că mușunoiul acesta din Africa de Nord și Orientul Apropiat, Egipt, Algeria, Tunisia, Irak, Iran, Siria, valurile de emigranți, stricăciunile care se fac etc. sunt îngrijorătoare. Și războiul nedeclarat pe care îl duce Rusia în Ucraina denotă că miroase a praf, cum spunem noi, militarii. Dar, în opinia mea, Putin nu este atât de limitat și primitiv, dar nici președintele celeilalte supraputeri ca să se ajungă la niște tensiuni bilaterale de natură să genereze situații imprevizibile. Partea care o să piardă într-un eventual război o să aplice neapărat arma atomică. Și atunci va dispărea lumea. Că nici celălalt nu o să stea cu mâinile în sân. Ei își dau seama de asta, de dispariția vieții pe pământ. Poate să se zădărească unul pe altul, să se muște, să-și scoată ochii unul altuia, dar nu cred că Putin are dreptul curajul si iresponsabilitatea ca sef a unui stat nuclear si puternic pe plan global să apese butonul nuclear, fără să se consulte cu forțele respective din Federația Rusă, și așa e și la americani. Apăsarea asta a butonului are o protejare multiplă. După Hiroshima și Nagasaki  toti oamenii responsabili sanatosi mintal au văzut la ce consecinte poate sa aduca folosirea aceastei arme uriase si apacoliptice pentru intrega omenire.

Recent, Dvs. ați adunat un grup de generali di R. Moldova și ați declarat, inclusiv în conferințe de presă, că o sprijiniți pe Maia Sandu la Președinție. De ce ați decis să vă implicați în această campanie?

Ne-am săturat să vedem dezmățul, haosul administrative, furturile, hoția și tupeul guvernanților în raport cu populația de aici. Că in R.Moldova locueste  nu un popor, dar o populatie multinational. IN 200 de ani imperiul rus apoi URSS ne-au deznaționalizat. Suntem al doilea stat românesc. În integrarea europeană, noi nu putem sări peste România. Așa cum și Dodon, dacă vrea să restabilească relațiile cu Rusia, nu va putea sări peste Ucraina, care are aspirații proeuropene. Le spun și colegilor generali de bună-credință, cu coloană vertebrală: măi, fraților, vouă nu vă este rușine, faceți parte din neamul acesta, de faptul că un pui de om care este Maia Sandu și-a asumat să curețe acest balast acumulat de 25 de ani și voi stați într-o parte? Suneti in asteparea ca ea a elibera statul din captivitate a clanurilor corupte si sistemul de guvernare mafiotizat????

 

Maia Sandu merită toată stima, are integritate, este dintr-o bucată, nu este pătată. Nu neg că o femeie poate să conducă mult mai bine decât un bărbat. Exzemple in isorie recenta sun destule: Margaret Thatcher, Angela Merkel, Dalia Grybauskaitė…Imperiul rus a fost creat tot de o femeie, țarița Ekaterina. În R. Moldova a ajuns să se fure cu miliardele si hotii care sunt la suprafata si cunoscuti de toata lumea  sunt “bine mersi ,liberi si prosperi si in continuare  detin functii importante si decisive in stat. Vă dați seama ce înseamnă să furi un miliard de dolari? Asta înseamnă ca în fiecare zi să furi câte un million de Euro 365 de zile – 365 de milioane. Ca să furi un miliard, trebuie să furi trei ani la rând în fiecare zi câte un milion de dolari.

Dar cine credeți că a furat, totuși, miliardul?

Nu numai unul. Aici este o gașcă întreagă de “Hoți ,criminali in lege”                         o adunătură, de escroci. Dodon zice că a fost în opoziție? El a crescut împreună cu Olejca si Plahotniuc lângă Voronin. Cine a creat prima schemă de furt la energia electric,de mafia a carnie a pestelui a tigarilor a produselor ptroliere si zahar? Sistemul bancar a fost fraudat încă în timpul lui Voronin. Dar renumitul “Metalferosa”??? De atunci se trag toate aceste hoții, mafia și corupția sfarsitul caruia nu se mai vede. Dodon este omul sistemului care a fost creat de Luchinschi, Voronin care conduc până în ziua de azi. „ Dodon conecno parsivet, sukin san no on Naș sukin sân” (fiu de cățea al nostru – n.r.), nu-i așa? Dodon ne promite că o să trăim bine cu Rusia. Eu unu nu vreau, pentru că am simțit pe pielea mea ce înseamnă asta in zilele noastre, astazi!!! Poporul rus merită tot respectul, iar cei care sunt la Kremlin duc o politică imperial, activitatea lor e dominate de idea refacerei cu orce pret imperiul URSS in vechele granite IMPERIALE . Nu vreau să fiu din nou „frate” cu FORTA cu un kazah,osetin, calmac, tadjik, uzbek, mongol, nu. Eu personal vreau să fiu cu  Europa,cu civilizatia, cu frații noștri din România, cu un spanilol, portugez, francez, german, danez, italian etc. Douăzeci și opt de state au semnat Acordul de Asociere cu UE a R. Moldova, asta nu e o glumă, și când colo vine un flăcău pe nume DODON și spune că va rezilia acest document. Ca moldovenilor va fi mult nai bine in Ununea Vamala ci nic  in ruptul capului in civilizata si prospera Uniunea Europeana!!! Încotro ne duci, flăcăule? Înspre război, dezmăț, sărăcie, corupție, mafia si schlavie?

Dle Costaș, ce credeți că se va întâmpla cu R. Moldova, dacă                                la Președinție ajunge Dodon?

Adio integrare în UE! El a declarat de câteva ori și acum dă un pic înapoi. Strategii ruși vor să păstreze în continuare influența Rusiei în această zonă care a fost URSS. Totodată, granturile si creditele preferentiale care veneau din UE cu duiumul la noi se vor termina. Rusia a investit enorm în Transnistria, unde sunt mulți pensionari military ai armatei  sovetice. 75 la sută din rușii din R. Moldova locuiesc în Transnistria. Sovieticii au construit obiectivele strategice industriale anume acolo, fiindcă își dădeau seama că va veni timpul când minciuna va ieși la suprafață. Toate imperiile s-au destrămat, este un proces firesc. Asta trebuie să conștientizăm.

 

În Rusia sunt peste 100 de naționalități, acolo fierbe deja oala unitatii multinationala și care odată și odată o să explodeze. În apropiere de Moscova sunt 14 milioane de musulmani, se construiesc moschee si in moscova. Dacă vine Dodon la Președinție, ne așteaptă o federalizare, acesta e ordinul venit de la Moscova, fiindcă asta înseamnă pârghii ai Moscovei de influență aici in R.Moldova.Nu cred că planul diabolic ai rusilor cu crearea Novorusia le va reuși.  S-a încercat, dar nu le va ieși ca Marea Neagră să fie lacul Rusiei, pentru că mai sunt și alte forțe pe lumea aceasta. O să încerce să ne bage și în niște structuri militare ruse burse pentru facultati pentru tineret in Rusia si multe altele….           Ne așteaptă timpuri extrem de grele.

Dar dacă vine Maia Sandu?

Ea are relații sănătoase și credibile cu structurile internaționale și cu statele europene. Prin ea vom avea relații mai stabile cu UE și vom mai avea speranța că, în timp cu ajutorul,suportul diplomatic, economic,spiritual ai fratilor nostril din România, vom ajunge în UE. Tot ea ne oferă si  încrederea că se va putea lupta cu corupția ptrunsa la noi pe vertical si gorizontala in toata societatea. Fiind o persoană integră, am putea face schimbări majore în lupta cu mafia de la guvernare și se va produce schimbarea mentalității politicienilor. Apar premise pentru a ridica nivelul de trai în R. Moldova, inclusiv prin restructurări ale sistemului de stat. Trebuie să votăm un om incoruptibil, cu demnitate, ca și copiii, și nepoții noștri să trăiască aici și să nu plece după o bucată de pâine la Moscova sau în Vest.

Vă mulțumim pentru interviu!