CD
1.629 aprobate
denitsoc@gmail.com
216.131.79.210
Gura păcătosului adevăr grăieste…
Doamna Caroline Wagner publică un amplu articol plin de văicăreli, deplangand micsorarea deschiderii colaborării stiintifice internationale, dar de fapt plangerile ei se rezumă doar la colaborarea stiitifică occidentaăl si nu pomeneste nimic de noua deschidere stiintifiăc ce are loc acum in Sudul Global.
Evident freacă aceiasi mantră: “cinezii fură” căci asa zice FBI-ul, dar evită să facă o analiză de caz, să ia de exemplu o teză stiintifică dezvoltată de SUA de la A la M si apoi regăsită la chinezi dezvoltată de la A pana la Y sau Z.
A impărtăsi conostintele este ceva nobil si crestinesc căci insusi Marele Invătător Isus ne spune să impărtăsim cunostintele, ele nu sunt o plăcintă pe care dacă ai impartit-o rămai cu nimc, ci poti să impărtăsesti cu toată lumea si tot ramai cu acele cunostinte pe care le poti dezvolta in continuare.

Nu ezită sa scape si porumbelul: ” Aproximativ 25% din toate articolele științifice din SUA rezultă din colaborare internațională. Dovezile arată că angajamentul internațional și deschiderea produc cercetări cu impact mai mare. Cei mai mulți oameni de știință de elită lucrează peste granițele naționale.”
Deci SUA nu mai Creează ceva doar acumuleaza de la altii.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a tărilor occidentale nu face altceva decat să preia datele de la toate tările si să le adune sub pretextul că numai asa se pot proteja eficient. Deja multe tări occidentale s-au lămurit cu această manevră grosolană si evită comunicarea, de unde si ingrijorarea doamnei professor de micsorare a deschiderii de colaborare stiintifică.

Acuză studendii chinezi ca au “exploatat” universitatile unde au venit si au plătit bani grei să invete. Da, chiezii au venit să invete si să studieze tot ce poate oferi o universitate, ce a acumulat [datorită CIA toate datele si secretele stiintifice de valoare din lume], au muncit greu acesti student studiind si nu furand datele deja furate.
China a mers direct la centru de colectie, a cules legal cu bani grei prin studentii săi toate conostintele din toată lumea colectionate de CIA in decenii de activitate intensă.
Mai sunt si alte perle pe care vă invit să le remarcati singuri.

Totusi cifrele nu mint, indifferent ce scuze si acuze aduce doamna profesoară.

ASCENSIUNEA CHINEI SCHIMBĂ PEISAJUL GLOBAL
De Caroline Wagner – https://theconversation.com/profiles/caroline-wagner-413185

Creșterea din China a publicațiilor științifice marchează o schimbare dramatică în cercetarea globală. În 1980, autorii chinezi au produs mai puțin de 2% din articolele de cercetare incluse în Web of Science, o bază de date organizată cu rezultate academice.
China a revendicat 25% din articolele Web of Science până în 2023, depășind Statele Unite și punând capăt domniei sale de 75 de ani în vârf, care începuse în 1948, când au depășit Regatul Unit.

În 1980, China nu avea invenții brevetate. Până în 2022, companiile chineze au condus la brevetele americane eliberate companiilor străine, primind 40.000 de brevete, comparativ cu mai puțin de 2.000 pentru companiile din Marea Britanie. În numeroasele domenii avansate ale științei și tehnologiei, China se află la granița mondială, chiar în frunte.

Din 2013, China este cel mai mare colaborator în domeniul științei cu Statele Unite. Mii de studenți și savanți chinezi au efectuat cercetări în comun cu omologii americani.
Majoritatea factorilor de decizie americani care au susținut semnarea acordului bilateral din 1979 au considerat că știința va liberaliza China. China a folosit tehnologia si pentru a susține controalele autocratice și pentru a construi o armată puternică, cu ochii către puterea regională și influența globală.

Conducerea în știință și tehnologie câștigă războaie și construiește economii de succes. Puterea tot mai mare a Chinei, susținută de un guvern controlat de stat, schimbă puterea globală. Spre deosebire de societățile deschise în care cercetarea este publică și partajată, China păstrează adesea secretul muncii cercetătorilor săi, în timp ce preia tehnologia occidentală prin hacking, transferuri forțate de tehnologie și spionaj industrial.

Aceste practici sunt motivul pentru care multe guverne implementează acum măsuri stricte de securitate.
FBI susține că China a furat tehnologii sensibile și date de cercetare pentru a-și consolida capacitățile de apărare. Inițiativa Chinei sub administrația Trump a căutat să înlăture hoții și spionii.

Administrația Biden nu a lăsat presiunea. Actul Chips and Science din 2022 cere Fundației Naționale pentru Știință să înființeze SECURE – un centru care să ajute universitățile și întreprinderile mici să ajute comunitatea de cercetare să ia decizii bazate pe securitate.
Eu lucrez cu SECURE pentru a evalua eficacitatea misiunii sale.

Și alte națiuni avansate sunt în alertă. Uniunea Europeană sfătuiește statele membre să intensifice măsurile de securitate. Japonia s-a alăturat Statelor Unite pentru a dezvălui noi măsuri cuprinzătoare pentru a proteja cercetarea sensibilă împotriva interferențelor și exploatării străine.

Națiunile europene vorbesc din ce în ce mai mult despre suveranitatea tehnologică ca o modalitate de a se proteja împotriva exploatării de către China. În mod similar, națiunile asiatice se tem de intențiile Chinei atunci când încearcă să coopereze.

Australia s-a exprimat în mod deosebit cu privire la amenințarea reprezentată de ascensiunea Chinei, dar și alții au emis avertismente. Țările de Jos au emis o politică de colaborare internațională sigură. Suedia a tras un semnal de alarmă după ce un studiu a arătat cum spionii și-au exploatat universitățile.

Canada a creat Centrul de Cercetare de Securitate pentru siguranța publică și, la fel ca SUA, a stabilit consilieri dispersați la nivel regional pentru a oferi sprijin direct universităților și cercetătorilor. Canada solicită acum o evaluare obligatorie a riscurilor pentru parteneriatele de cercetare care implică tehnologii sensibile. Abordări similare sunt în curs de desfășurare în Australia și Marea Britanie.

Prevederile Germaniei din 2023 stabilesc unități de conformitate și comitete de etică pentru a supraveghea cercetările relevante pentru securitate. Aceștia au sarcina de a consilia cercetătorii, de a media disputele și de a evalua implicațiile etice și de securitate ale proiectelor de cercetare. Comitetele pun accentul pe implementarea măsurilor de protecție, controlul accesului la datele sensibile și evaluarea potențialelor utilizări abuzive.

Politica Japoniei pentru 2021 cere cercetătorilor să dezvăluie și să actualizeze în mod regulat informații cu privire la afilierile lor, sursele de finanțare – atât interne, cât și internaționale – și potențialele conflicte de interese. Un sistem interministerial de management al cercetării și dezvoltării organizează seminarii și briefing-uri pentru a educa cercetătorii și instituțiile cu privire la riscurile emergente și cele mai bune practici pentru menținerea securității cercetării.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică păstrează o bază de date în funcțiune cu peste 206 declarații privind politica de securitate a cercetării emise începând cu 2022.

Deschiderea în scădere
Accentul pus pe securitate poate sugruma colaborarea internațională care conduce progresul științific. Aproximativ 25% din toate articolele științifice din SUA rezultă din colaborare internațională. Dovezile arată că angajamentul internațional și deschiderea produc cercetări cu impact mai mare. Cei mai mulți oameni de știință de elită lucrează peste granițele naționale.

Și mai critic, știința depinde de fluxul liber al ideilor și talentului dincolo de granițe. După Războiul Rece, progresul științific s-a accelerat pe măsură ce granițele s-au deschis. În timp ce rezultatele cercetării naționale au rămas neschimbate în ultimii ani, colaborările internaționale au arătat o creștere semnificativă, dezvăluind natura din ce în ce mai globală a științei.

Provocarea pentru instituțiile de cercetare va fi implementarea acestor noi cerințe fără a crea un climat de suspiciune sau izolare. Reducerea frontierelor naționale ar putea încetini progresul. Un anumit grad de risc este inerent deschiderii științifice, dar este posibil să ajungem la sfârșitul unei ere globale, de colaborare în știință.

Caroline Wagner este profesor de Afaceri Publice la Universitatea de Stat din Ohio
Acest fragment de articol este tradus din The Conversation sub o licență Creative Commons.