CD
1.629 aprobate
denitsoc@gmail.com
216.131.79.210
Gura păcătosului adevăr grăieste…
Doamna Caroline Wagner publică un amplu articol plin de văicăreli, deplangand micsorarea deschiderii colaborării stiintifice internationale, dar de fapt plangerile ei se rezumă doar la colaborarea stiitifică occidentaăl si nu pomeneste nimic de noua deschidere stiintifiăc ce are loc acum in Sudul Global.
Evident freacă aceiasi mantră: “cinezii fură” căci asa zice FBI-ul, dar evită să facă o analiză de caz, să ia de exemplu o teză stiintifică dezvoltată de SUA de la A la M si apoi regăsită la chinezi dezvoltată de la A pana la Y sau Z.
A impărtăsi conostintele este ceva nobil si crestinesc căci insusi Marele Invătător Isus ne spune să impărtăsim cunostintele, ele nu sunt o plăcintă pe care dacă ai impartit-o rămai cu nimc, ci poti să impărtăsesti cu toată lumea si tot ramai cu acele cunostinte pe care le poti dezvolta in continuare.
Nu ezită sa scape si porumbelul: ” Aproximativ 25% din toate articolele științifice din SUA rezultă din colaborare internațională. Dovezile arată că angajamentul internațional și deschiderea produc cercetări cu impact mai mare. Cei mai mulți oameni de știință de elită lucrează peste granițele naționale.”
Deci SUA nu mai Creează ceva doar acumuleaza de la altii.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a tărilor occidentale nu face altceva decat să preia datele de la toate tările si să le adune sub pretextul că numai asa se pot proteja eficient. Deja multe tări occidentale s-au lămurit cu această manevră grosolană si evită comunicarea, de unde si ingrijorarea doamnei professor de micsorare a deschiderii de colaborare stiintifică.
Acuză studendii chinezi ca au “exploatat” universitatile unde au venit si au plătit bani grei să invete. Da, chiezii au venit să invete si să studieze tot ce poate oferi o universitate, ce a acumulat [datorită CIA toate datele si secretele stiintifice de valoare din lume], au muncit greu acesti student studiind si nu furand datele deja furate.
China a mers direct la centru de colectie, a cules legal cu bani grei prin studentii săi toate conostintele din toată lumea colectionate de CIA in decenii de activitate intensă.
Mai sunt si alte perle pe care vă invit să le remarcati singuri.
Totusi cifrele nu mint, indifferent ce scuze si acuze aduce doamna profesoară.
ASCENSIUNEA CHINEI SCHIMBĂ PEISAJUL GLOBAL
De Caroline Wagner – https://theconversation.com/profiles/caroline-wagner-413185
Creșterea din China a publicațiilor științifice marchează o schimbare dramatică în cercetarea globală. În 1980, autorii chinezi au produs mai puțin de 2% din articolele de cercetare incluse în Web of Science, o bază de date organizată cu rezultate academice.
China a revendicat 25% din articolele Web of Science până în 2023, depășind Statele Unite și punând capăt domniei sale de 75 de ani în vârf, care începuse în 1948, când au depășit Regatul Unit.
În 1980, China nu avea invenții brevetate. Până în 2022, companiile chineze au condus la brevetele americane eliberate companiilor străine, primind 40.000 de brevete, comparativ cu mai puțin de 2.000 pentru companiile din Marea Britanie. În numeroasele domenii avansate ale științei și tehnologiei, China se află la granița mondială, chiar în frunte.
Din 2013, China este cel mai mare colaborator în domeniul științei cu Statele Unite. Mii de studenți și savanți chinezi au efectuat cercetări în comun cu omologii americani.
Majoritatea factorilor de decizie americani care au susținut semnarea acordului bilateral din 1979 au considerat că știința va liberaliza China. China a folosit tehnologia si pentru a susține controalele autocratice și pentru a construi o armată puternică, cu ochii către puterea regională și influența globală.
Conducerea în știință și tehnologie câștigă războaie și construiește economii de succes. Puterea tot mai mare a Chinei, susținută de un guvern controlat de stat, schimbă puterea globală. Spre deosebire de societățile deschise în care cercetarea este publică și partajată, China păstrează adesea secretul muncii cercetătorilor săi, în timp ce preia tehnologia occidentală prin hacking, transferuri forțate de tehnologie și spionaj industrial.
Aceste practici sunt motivul pentru care multe guverne implementează acum măsuri stricte de securitate.
FBI susține că China a furat tehnologii sensibile și date de cercetare pentru a-și consolida capacitățile de apărare. Inițiativa Chinei sub administrația Trump a căutat să înlăture hoții și spionii.
Administrația Biden nu a lăsat presiunea. Actul Chips and Science din 2022 cere Fundației Naționale pentru Știință să înființeze SECURE – un centru care să ajute universitățile și întreprinderile mici să ajute comunitatea de cercetare să ia decizii bazate pe securitate.
Eu lucrez cu SECURE pentru a evalua eficacitatea misiunii sale.
Și alte națiuni avansate sunt în alertă. Uniunea Europeană sfătuiește statele membre să intensifice măsurile de securitate. Japonia s-a alăturat Statelor Unite pentru a dezvălui noi măsuri cuprinzătoare pentru a proteja cercetarea sensibilă împotriva interferențelor și exploatării străine.
Națiunile europene vorbesc din ce în ce mai mult despre suveranitatea tehnologică ca o modalitate de a se proteja împotriva exploatării de către China. În mod similar, națiunile asiatice se tem de intențiile Chinei atunci când încearcă să coopereze.
Australia s-a exprimat în mod deosebit cu privire la amenințarea reprezentată de ascensiunea Chinei, dar și alții au emis avertismente. Țările de Jos au emis o politică de colaborare internațională sigură. Suedia a tras un semnal de alarmă după ce un studiu a arătat cum spionii și-au exploatat universitățile.
Canada a creat Centrul de Cercetare de Securitate pentru siguranța publică și, la fel ca SUA, a stabilit consilieri dispersați la nivel regional pentru a oferi sprijin direct universităților și cercetătorilor. Canada solicită acum o evaluare obligatorie a riscurilor pentru parteneriatele de cercetare care implică tehnologii sensibile. Abordări similare sunt în curs de desfășurare în Australia și Marea Britanie.
Prevederile Germaniei din 2023 stabilesc unități de conformitate și comitete de etică pentru a supraveghea cercetările relevante pentru securitate. Aceștia au sarcina de a consilia cercetătorii, de a media disputele și de a evalua implicațiile etice și de securitate ale proiectelor de cercetare. Comitetele pun accentul pe implementarea măsurilor de protecție, controlul accesului la datele sensibile și evaluarea potențialelor utilizări abuzive.
Politica Japoniei pentru 2021 cere cercetătorilor să dezvăluie și să actualizeze în mod regulat informații cu privire la afilierile lor, sursele de finanțare – atât interne, cât și internaționale – și potențialele conflicte de interese. Un sistem interministerial de management al cercetării și dezvoltării organizează seminarii și briefing-uri pentru a educa cercetătorii și instituțiile cu privire la riscurile emergente și cele mai bune practici pentru menținerea securității cercetării.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică păstrează o bază de date în funcțiune cu peste 206 declarații privind politica de securitate a cercetării emise începând cu 2022.
Deschiderea în scădere
Accentul pus pe securitate poate sugruma colaborarea internațională care conduce progresul științific. Aproximativ 25% din toate articolele științifice din SUA rezultă din colaborare internațională. Dovezile arată că angajamentul internațional și deschiderea produc cercetări cu impact mai mare. Cei mai mulți oameni de știință de elită lucrează peste granițele naționale.
Și mai critic, știința depinde de fluxul liber al ideilor și talentului dincolo de granițe. După Războiul Rece, progresul științific s-a accelerat pe măsură ce granițele s-au deschis. În timp ce rezultatele cercetării naționale au rămas neschimbate în ultimii ani, colaborările internaționale au arătat o creștere semnificativă, dezvăluind natura din ce în ce mai globală a științei.
Provocarea pentru instituțiile de cercetare va fi implementarea acestor noi cerințe fără a crea un climat de suspiciune sau izolare. Reducerea frontierelor naționale ar putea încetini progresul. Un anumit grad de risc este inerent deschiderii științifice, dar este posibil să ajungem la sfârșitul unei ere globale, de colaborare în știință.
Caroline Wagner este profesor de Afaceri Publice la Universitatea de Stat din Ohio
Acest fragment de articol este tradus din The Conversation sub o licență Creative Commons.
NU EXISTĂ ASIGURĂRI PENTRU TAIWAN SUB TRUMP 2.0
De Denny Roy 24/12/2024 – https://asiatimes.com/2024/12/no-assurances-for-taiwan-under-trump-2-0
Acest articol cu valoare informatională zero este tradus integral de Cutia Pandorei fără nici o notă critică, explicativă sau măcar ironică.
Analizand articolul pornesti ca in orice analiză serioasă de la premizele tezei pusă in discutie de autor. La capitolul premize găsesti tot felul de speculatii ieftine sau fraze tipic propagandistice care starnesc ilaritatea, dar nu reusesc totusi să irite sau incite redactorii de la Cutia Pandorei, acestia au preferat să lase textul neatins, de parcă ar fi avut vre-o valoare informatională sau măcar de divertisment.
Aveti aici, mai jos titlul si sursa articolului in discutie:
CD
PREȘEDINTELE TRUMP AR PUTEA REZOLVA PROBLEMELE CU CHINA ÎN CÂTEVA ORE: SĂ VÂNDĂ BEIJINGULUI INSULA TAIWAN!
https://cutiapandorei.org/a/presedintele-trump-ar-putea-rezolva-problemele-cu-china-in-cateva-ore-sa-vanda-beijingului-insula-taiwan-676cfb4a80ad3
Publicat de CutiaPandorei la 26 Decembrie 2024 la 08:44
Autor: Denny Roy, cercetător Honolulu
Autorul Denny Roy, o mixtură etnică foarte colorată din Hawai vine cu speculatii foarte diverse si insolente privitor la situatia Taiwanului, pozitionandu-se ca un impartial, ca tot hawaianul ce merge la sambătă sinagogă.
SUA sunt privite ca fiind incă hegemonul care isi permite orice ii convinge intereselor sale, iar China un vassal care răspunde mecanic si previzibil la stimulii americani.
Ne spune autorul: “Taiwanul autonom are o mulțime de motive să se teamă că Trump îl va vinde Beijingului, în ciuda tuturor șoimilor din China în mijlocul lui. Taiwanul este în nebunie. Următoarea administrație americană ar putea să nu aibă în suflet interesul său. Numirea de către viitoarea administrație Trump 2.0 a șoimilor, precum Marco Rubio, Mike Waltz și Elbridge Colby pentru funcții de conducere superioară ar fi aparent de bun augur pentru Taiwan.”
Unele observatii sunt realiste si deja dovedite. “Din păcate, realitatea este mai complicată. Taiwanul se așteaptă deja la vreme nefavorabilă de la Washington pe două fronturi. Primul este cererea ca Taiwanul să-și majoreze cheltuielile pentru apărare de la nivelul actual de 2,5% din PIB. Trump a spus că cifra ar trebui să fie de 10%.
Cel de-al doilea tsunami anticipat este un război comercial reînviat între SUA și China, care ar dăuna indirect Taiwanului, printre alți prieteni americani, prin scăderea câștigurilor Chinei de pe piața americană, reducând astfel capacitatea Chinei de a achiziționa exporturile altor țări din Asia-Pacific.”
Ca să nu aveti surprize vă atentionez că intreaga speculatie a lui Denny Roy se bazează pe asumpția că SUA mai au incă toate cărtile in mană, puterea militară si influenta hegemonică in Asia de Sud Est, ceea ce nu se mai verifică.
Si as vrea să va ofer si eu la randul meu un punct de vedere, chiar dacă nu opus, dar diferit de cel al lui Denny.
Se vorbeste mult in media occidentală, cu intemeiată ingrijorare, de dezvoltarea in linie logaritmica a tehnologiei de varf a Chinei ceea ce atrage imediat si dezvoltarea tehnologiei militare.
Fără a da citire unor declaratii din ambele parti putem singuri să vedem că toată această dezvoltare ingrijorătoare poate duce si la o nouă strategie a Chinei in privintta Taiwanului, dar rămanand in stil chinezesc.
Chiar si autorul a trebuit să recunoscă că: “China a reacționat nu dând înapoi, ci îmbunătățind dimensiunea și calitatea exercițiilor sale militare din apropierea Taiwanului. Comandantul american indo-pacific, amiralul Samuel Paparo a observat că în 2024 „a văzut cele mai multe repetiții și cele mai multe exerciții comune din Republica Populară Chineză pe care le-am văzut vreodată”.
China, prin manevrele sale militare in jurul Taiwanului, arată Taiwanului si SUA că Problema Taiwanului nu mai intră in vechile matrite ale gandirii militare aplicate din 1950 incoace, de cand Taiwanul a rămas sub protectia scump platită a SUA.
Taiwanul poate constitui, dacă vrem să acceptăm si o altă fatetă a realitătii din Asia de Sud Est, o adevărată capcană strategică pentru armata americană dacă va interveni cu forte si materiale pe insula capcană.
De aici si teama lui Trump[de fapt a Pentagonului care ii suflă la ureche], “Trump își exprimă adesea ezitarea cu privire la apărarea Taiwanului, deoarece este prea mic, prea aproape de China și neimportant în raport cu SUA.”
Pe de altă parte Taiwanul nu mai este unicul producator de cipuri si in curand China va umbri Taiwanul cu capacitatile sa in materia cipurilor, iar SUA vor si ele să nu mai depindă de Taiwan si să producă la ei acasă.
In altă ordine de idei autorul vine cu lozinci expirate din colectia nemuritoare a democratiei talmudice.
“Taiwan a devenit o democrație liberală chineză prosperă, exemplificând tipul de transformare pe care Washington o promovează la nivel mondial. Acest proiect provine din imaginea de sine a Americii, dar reflectă și o credință larg răspândită că democratizarea promovează pacea, deoarece guvernele democratice tind să nu se lupte între ele. Un Taiwan autonom ajută, de asemenea, la ancorarea ordinii politice liberale sponsorizate de SUA în Asia. Ca atare, acceptarea unei preluări ostile a Taiwanului ar slăbi, poate fatal, poziția de conducere strategică a Americii în regiunea Asia-Pacific.”
Deci pană la urmă nu atat idea democratiei trumfătoare si pacifiste este determinantă ci pozitia de hegemon a SUA in regiune.
Autorul isi revine totusi din reveria democratiei si incepe să vadă realitatea.
“Cu toate acestea, gândirea lui Trump despre Taiwan nu se bazează aparent pe viziuni ideologice sau strategice care fac ca autonomia Taiwanului să fie valoroasă pentru Statele Unite. În schimb, Trump își subliniază resentimentele față de Taiwan pentru că ar fi furat producția de semiconductori din Statele Unite și pentru că nu a plătit pentru protecția militară a SUA, chiar dacă Legea relațiilor SUA-Taiwan nu obligă SUA să apere Taiwanul militar, iar Taiwanul plătește pentru armele și proviziile SUA. De patru ori, Biden a declarat public că va trimite forțe americane să apere Taiwanul în cazul unui atac din RPC. În schimb, Trump își exprimă adesea ezitarea cu privire la apărarea Taiwanului, deoarece este prea mic, prea aproape de China și neimportant în raport cu SUA. Pe de altă parte, Trump își exprimă respectul și prietenia față de liderul chinez Xi Jinping și chiar a recunoscut că a luat aminte la sfaturile lui Xi.”
Si mai constată autorul că “Trump a demonstrat, de asemenea, că este dispus să compromită obiectivele strategice în urmărirea unui acord comercial bilateral cu Beijingul. Trump a decis să renunțe la sancțiunile americane împotriva gigantului chinez de telecomunicații ZTE ca o favoare pentru Xi în 2018. De asemenea, el i-a spus lui Xi că sprijină tratamentul dur al Chinei față de uiguri. În plus, șoimii anti-China și pro-Taiwan din administrația Trump 2.0 ar putea să nu reziste mult. În timpul primului mandat al lui Trump, rata de rotație în rândul înalților funcționari a fost extraordinar de mare.”
Pe de altă parte Denny remarcă că: “Musk s-a autointitulat „un fel de pro-China”. El adoptă poziția guvernului RPC conform căreia Taiwan face parte din China, echivalând relația Taiwanului cu RPC cu relația guvernului federal al SUA cu statul american Hawaii.. În sfaturile lor pentru Trump, se poate aștepta ca Ramaswamy și Musk să acorde prioritate evitării unui război american cu China, mai degrabă decât păstrarea democrației Taiwanului.”
Autorul articolului avansează si o altă ipoteză, evident ce vine din actiunea variată si derutantă a SUA de parcă China este mesmerizată si gata să reactioneze mereu previzibil la asemenea manevre ipotetice.
“Există, de asemenea, o posibilitate non-trivială ca Trump și Xi să ajungă la un mega-acord pentru a reseta relațiile SUA-China. Beijingul ar promite că va remedia surplusul comercial uriaș al Chinei cu SUA – problema legată de China despre care Trump a vorbit cel mai mult – prin cumpărarea de produse americane suplimentare în valoare de zeci de miliarde de dolari.”.
Denny o aruncă ca pe o eventuală ipoteză că “China l-ar asigura pe Trump că SUA ar putea continua să facă comerț liber într-o Asia de Est dominată de China.”
Dar de fapt nu este o ipoteză ci o realitate deja petrecută, SUA nu au fost eliminate in nici un fel de la comertul din regiune si mai mult, chiar si la Summitul de la Kazan al BRICS, Putin a precizat că nu se lupăt impotriva dolarului, care este invitat să participe la activitatea tranzactională a membrilor si partenerilor BRICS unde fiecare natiune vine cu moneda ei natională.
Ceea ce China a lucrat cu răbdarea traditională ca lumea să inteleagă a găsit audientă la Pentagon si deci este posibil ca “Trump ar abandona conducerea strategică a SUA în Asia. El este deja înclinat să creadă că costurile conducerii americane globale depășesc beneficiile realizate de americanii obișnuiți. Ca parte a acestei retrageri, Washingtonul ar renunța la alianțele și bazele sale militare de pe marginea de vest a Pacificului și va înceta vânzările de arme către Taiwan.
Exercitiile militare ale Chinei in jurul Taiwanului au reusit totusi să arate cat ar costa o interventie amaricană in zonă.
China a stiut să aplice una din strategiile recomandate de Sun Tzu in Arta Razboiului, să convingi inamicul că nu are nici o sansă inainte de a mai da lupta.
Denny fără vre-o urmă de ironie si cu o figură serioasă, ne i-a drept altii si incearcă să ne convingă: “Desigur, mulți membri ai Congresului SUA ar obiecta. Dar, așa cum a arătat clar fenomenul Trump, nu ar trebui să subestimăm gradul în care politicienii Partidului Republican își vor sacrifica principiile și chiar convingerile de bază pentru a rămâne pe partea bună a lui Trump.”
Este pur si simplu o jignire a inteligentei cititorului să vorbesti serios de sacrificarea principiilor si convingerilor republicanilor, sau a oricăror politicieni, nu numai din SUA.
Ne mai asigură autorul ca “Deși America nu a fost niciodată mai dură cu China, acest lucru se întâmplă în mijlocul unui anti-internaționalism care face parte din pachetul „Make America Great Again” al lui Trump. În consecință, teama perenă a Taiwanului de a fi vândut de America este mai relevantă ca niciodată.
Coreenii își văd în mod tradițional țara ca pe un „crevete printre balene”. Din ce în ce mai mult, acea metaforă se aplică cel puțin la fel de bine și pentru Taiwan, cu potențialul SUA de a deveni ca una dintre balene.”
Dacă coreenii văd numai balene in jurul lor este problema lor, dar SUA nu poate fi o balenă ci doar un negutător de creveti, căci puterea militară nu-i mai permite să inghită nici măcar creveti, desi se aruncă in tirade la Groenlanda si la Canalul Panama.
“Make America Great Again” – “Să facem America mareată din nou” a devenit de fapt “Să facem America hegemon din nou” si lumea nu mai vrea să pună umărul la asa ceva sub lozinca mincinoasă a democratiei talmudice.
Atlanta 08/01/2025
Oricum am da-o de Kina si India trebuie tinut cont si nu numai dpv al numarului de locuitori!
*„ … au muncit greu acesti student studiind si nu furand datele deja furate.”
Si daca furau din furt nu era haiducie? Se stie ca marile lor firme au structuri specializate in dezmembrare, cercetare si copiere… Accesati temu si va cruciti cate lucruri gasiti si adaptate pentru Europa!
Unul din prietenii mei, traitor cam 6 ani prin Kina (inclusiv facultate pentru invatarea limbii) povestea de copii ale statiunilor din Alpi!!! Foarte bine ca pot! Nimeni nu ar putea realiza asa ceva si in timp record: zicala lor, „puturos ca un japonez, spune enorm”!
bla,bla,bla.
„regizat de Ion Popescu-Gopo”
-stie careva,
ala era po-po-po-po-nar?
(asa il socotim:
un fel de walt disney de dambovitza)
china s-a dezvoltat prin parazitism ‘pozitiv”
-au dat chinezarii ieftine;
USA a folosit parazitismul ‘negativ’ -prin lozinci sparte,desharte.
(ca sa vezi cat de bine functioneaza materialismul)
Imagini ca în pandemie după ce un nou virus devastează China. Este HMPV noul Covid-19?
Virusul HMPV stârnește îngrijorări cu privire la o altă criză de sănătate după pandemia de COVID-19. Acesta se răspândește din ce în ce mai rapid în China, forțând autoritățile să ia măsuri pentru a încerca să stopeze creșterea numărului de cazuri.Pe rețelele de socializare circulă imagini cu spitale din China copleșite de numărul mare de pacienți. Rapoartele sugerează că Beijingul se confruntă cu o altă epidemie la cinci ani după izbucnirea pandemiei mortale de Covid-19, care a declanșat blocaje prelungite și a înregistrat milioane de morți.
China este acuzată că a minimalizat informațiile privind infecțiile și a spus că în țară se poate călători în siguranță.
În prezent, nu există tratamente antivirale pentru HMPV.
https://ziare.com/virus-china/hpmv-spitale-aglomerate-crestere-cazuri-pandemie-1915683?utm_source=Ziare.com&utm_medium=copy-paste